Guardian:Ο Μπόλτον φέρεται να προτείνει στον Τραμπ την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά

Επιστολή στην οποία εισηγείται στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία, φέρεται να έστειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.Unknown

Πρόκειται για τη λεγόμενη συμφωνία INF, που αφορά τα μεσαίας εμβέλειας πυρηνικά όπλα.

Ο Μπόλτον στην επιστολή του φέρεται να υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία καθώς αναπτύσσει έναν νέο πύραυλο.

Πάντως, ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε ο Τζον Μπόλτον έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ευρωπαίους συμμάχους τους για την προτεινόμενη κίνηση, δημιουργώντας ανησυχίες, ιδιαίτερα στους βρετανούς αξιωματούχους που θεωρούν τo INF ως ένα κρίσιμο εργαλείο ελέγχου των όπλων, καθώς η συμφωνία είχε σηματοδοτήσει το τέλος της πυρηνικής αντιπαράθεσης κατά τη δεκαετία του ’80.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη, επικαλούμενη την ανάπτυξη του πυραύλου 9Μ729.

Ωστόσο, η Μόσχα τονίζει ότι ο πύραυλος δεν παραβιάζει το εύρος των περιορισμών που θέτει η συνθήκη INF και, με τη σειρά της, καταγγέλλει ότι ένα αμερικανικό πυραυλικό σύστημα που τοποθετήθηκε στην ανατολική Ευρώπη εναντίον της ιρανικής απειλής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διενεργήσει επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

Πάντως, από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε την Πέμπτη από το Σότσι ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια πολιτική «μη πρώτης χρήσης» στα πυρηνικά όπλα.

«Δεν έχουμε σχέδιο προληπτικού χτυπήματος. Αναμένουμε να δεχτούμε χτύπημα με πυρηνικά όπλα, όμως δε θα τα χρησιμοποιήσουμε πρώτοι», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ποιός είναι ο Τζον Μπόλτον

Ποιός είναι όμως john_boltonο Τζον Μπόλτον και ποιες είναι οι θέσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;  Ο Τζον Μπόλτον υπηρέτησε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις κατά το παρελθόν με σημαντικότερες εκείνη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια (κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας στην Προεδρία των ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους του Νεότερου) και εκείνη του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ  (κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους του Νεότερου). Είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του πολύ σημαντικού συντηρητικού think tank American Enterprise Institute και Πρόεδρος (Chairman) του επίσης συντηρητικού think tank Gatestone Institute, το οποίο εστιάζει κυρίως σε θέματα ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Ο Τζον Μπόλτον θεωρείται «Γεράκι» της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και εξακολουθεί να θεωρεί ακόμη και σήμερα σωστή την απόφαση της Προεδρίας Μπους του νεότερου για εισβολή στο Ιράκ παρά τα δραματικά αποτελέσματα που είχε τόσο για τον λαό του Ιράκ όσο και για τα ίδια τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Ο Τζον Μπόλτον θεωρείται επίσης όπως και ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι ανήκει στην ομάδα των νεοσυντηρητικών εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μιας ομάδας που υποστηρίζει έντονα τόσο την μονομερή παγκόσμια Αμερικανική ηγεμονία όσο και την αμέριστη υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ. Η νεοσυντηρητική του ιδεολογία του υποστηρίζει την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να μπορούν  οι ΗΠΑ απρόσκοπτα και χωρίς δεσμεύσεις να προωθούν τα εθνικά τους συμφέροντα στην παγκόσμια «αρένα». Είναι επίσης σφόδρα επικριτικός του γραφειοκρατικού μορφώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία χαρακτηρίζει ως αφύσικο συνονθύλευμα κυρίαρχων εθνών-κρατών που έχουν μεταβιβάσει την εθνική τους κυριαρχία στους «Ευρωκράτες» των Βρυξελλών. Ο Τζον Μπόλτον έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) επιχειρηματολογώντας υπέρ της ελευθερίας των ΗΠΑ να διεξάγουν εμπορικούς πολέμους με άλλα κράτη. Αναφορικά με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Αμερικανική εξωτερική πολιτική ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας έχει ταχθεί υπέρ της ακύρωσης της πυρηνικής συμφωνίας (Ιούλιος 2015) της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν ενώ σε πρόσφατο σχετικά άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Αmerican Enterprise Institute υποστήριξε την αναγκαιότητα για προληπτικό χτύπημα κατά του καθεστώτος της Βορείου Κορέας.

Αναφορικά με τις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις είναι υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ταϊβάν με σκοπό την ενόχληση της Κίνας, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα είναι θιασώτης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς (Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία) θέση που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.

Η σκληρή τάση του  Τζον Μπόλτον σε συνδυασμό με αυτήν του Μάικ Πομπέο, οδηγούν συνεχώς στην επιδείνωση των σχέσεων  των ΗΠΑ τόσο με τους συμμάχους τους όσο και με τους γεωπολιτικούς τους αντιπάλους και προδικάζουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αστάθεια στο ήδη ασταθές πολυπολικό διεθνές σύστημα.