Aναβάλλεται η τελική μάχη;

 

  • Το Ιντλίμπ θα μετατραπεί σε μία κόλαση εάν δεν αξιοποιηθεί η υπομονή και καλή θέληση Συρίας-Ρωσίας

  • Εκεί βρίσκονται μισθοφόροι από 80 χώρες

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΟ  Συριακός στρατός έχει ήδη  συγκεντρώσει δυνάμεις γύρω από την Ιντλίμπ και ουσιαστικά την έχει θέσει σε κλοιό, αναμένοντας την έκβαση της παράκλησης της Τουρκίας για παράταση στην δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης βάθους 15-20 χιλιομέτρων, με αφοπλισμό όλων των δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, είτε είναι τζιχαντιστές, είτε κούρδοι, είτε άλλες φιλοτουρκικές δυνάμεις. Υπολογίζεται ότι εδώ βρίσκονται 3 σχεδόν εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων πάνω από ένα είναι  πρόσφυγες, 30.000 πολιτοφύλακες και ένοπλοι που αρνήθηκαν να συνθηκολογήσουν με τον Συριακό Στρατό, η μετεξελιγμένη Αλ Κάϊντα σε Αλ Νούσρα και η πιο επικίνδυνη έκδοσή της η Χαγιάτ Τχρίρ αλ  Σιάμ.

Η πρόταση έγινε με πρωτοβουλία του Ερντογάν, πίσω βέβαια από τις εμπόλεμες δυνάμεις βρίσκονται η Ρωσία και οι ΗΠΑ και γενικά το Ιντλίμπ θεωρείται το τελευταίο οχυρό στην μάχη για την απελευθέρωση της Συρίας. Οι ΗΠΑ ανέσυραν και πάλιν από τα σενάριά τους το παραμύθι με την χημική επίθεση από πλευράς της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας με σκοπό να προκαταλάβουν τα αισθήματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης και αν δεν έχουν άλλη διέξοδο να το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να επέμβουν.

Η Συρία προειδοποίησε να μην διανοηθούν να επέμβουν, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία απέστειλε ένα ισχυρό στόλο από 25 πολεμικά πλοία, αεροπλάνα και συστοιχίες S-300, με αφορμή την δόλια κατάρριψη του ρωσικού ΙΛ-20 με τεχνάσματα των Ισραηλινών.

Και ενώ όλοι ανέμεναν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων η Τουρκία αίφνης ζήτησε παράταση και μαζί παρατείνεται και η αγωνία όλων για αυτήν την τελική μάχη… Και ενώ αυτές οι γραμμές σύρονταν το βράδυ της Παρασκευής, σήμερα έφθασε η είδηση για την συνάντηση στην Τουρκία μεταξύ Πούτιν, Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη από την οποίαν απουσιάζουν οι Αμερικανοί (!!!), αν αυτό σημαίνει κάτι για όλους. Πάντως η φεντερίκα Μογκερίνι διαμηνύει από τις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της πλήρους εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, πρόδηλα γιατί γνωρίζει πως αν αυτό δεν συμβεί, το Ιντίλμπ θα αποτελέσει μια εκατόμβη θυμάτων που θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο.

Είναι ευχής έργον να  αποφευχθεί η αιματοχυσία, παρόλο που το τέλος του δρόμου δεν είναι ακόμα εδώ, μια και η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας θεωρεί αυτή τη λύση ως προσωρινή, γιατί υποστηρίζει σε κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από το έδαφος της Συρίας, το ίδιο και οι Τουρκικές, που δεν μπορούν να περιπολούν ες αεί, επισημαίνει,  αφού είναι και αυτές κατοχικές δυνάμεις!