Σε αγορά υπηρεσιών για τα ΤΑΕΠ προχωρά το Υπ. Υγείας,

Υπαρκτό το πρόβλημα υποστελέχωσης λέει ο Υπουργός Υγείας 

 

Σε αγορά υπηρεσιών προχωρά το Υπουργείο Υγείας μετά την δεδηλωμένη πρόθεση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) για λήψη απεργιακών μέτρων στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων λόγω υποστελέχωσης με τον Υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε επί του παρόντος να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό πρόβλημα της υποστελέχωσης».imagew-5.aspx

«Αντιλαμβάνεστε και το έχουμε τονίσει, ότι το υπαρκτό πρόβλημα υποστελέχωσης -διότι η μόνη λύση που δίνει η συντεχνία είναι η πρόσληψη επιπλέον γιατρών- δεν μπορούμε επί του παρόντος να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, αργά σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προκηρυγμένες θέσεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για πλήρωσή τους.

Ο Υπουργός είπε ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης των ενδεχόμενων απεργιακών μέτρων σημειώνοντας ότι «σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς υπηρεσιών ενώ έχουμε πάρει και μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να ανακοινώσουμε σύντομα».

Πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο της απεργίας.

«Από εκεί και πέρα, ευελπιστούμε και σε εισηγήσεις από την ίδια την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ)  τι εννοεί ακριβώς όταν λέει περαιτέρω μέτρα», είπε ο Υπουργός Υγείας ο οποίος απέδωσε σε «οικονομικό ζήτημα» την έλλειψη ενδιαφέροντος από ιατρούς για πρόσληψη στα ΤΑΕΠ.

Ανέφερε ότι «με την επικείμενη αυτονόμηση, από τον Γενάρη, όταν θα μπορούμε πλέον να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια της Δημόσιας Υπηρεσίας και να προσφέρουμε μισθούς της αγοράς, θα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε γιατρούς και να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά,  προς το παρόν,  είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τις απολαβές που προσφέρει η Δημόσια Υπηρεσία».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, ακόμα και με όσα ισχύουν σήμερα, «ήρθαμε να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας επίδομα 800 ευρώ τον μήνα, πάλι δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα».

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε «σε έντονη προσπάθεια της συντεχνίας ΠΑΣΥΚΙ είτε μέσω ανακοινώσεων και επιστολών είτε δημόσιων δηλώσεων,  με ισοπεδωτική προσέγγιση να επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας ότι δεν λαμβάνει καμία ενέργεια, παραμένοντας απαθές στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σημείωσε ότι «η συνήθης πλέον εκμηδενιστική προσέγγιση της ΠΑΣΥΚΙ, με αποκορύφωμα τις σημερινές δηλώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ, με αναγκάζει να παρέμβω προς αποκατάσταση της αλήθειας».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΠΑΣΥΚΙ με επιστολή της προειδοποιεί για λήψη απεργιακών μέτρων ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο της εφαρμογής απεργιών.

«Όπως έχω αναφέρει έχουμε προβεί σε μια σειρά μέτρων και το να έρχεται η συντεχνία να ζητά όπως λυθούν τα προβλήματα, εμείς τους έχουμε καλέσει σε διάλογο για να μας δώσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις», είπε ο κ. Ιωάννου διευκρινίζοντας ότι «εμείς από την πλευρά μας έχουμε πάρει μέτρα».

Καθιστώντας σαφές ότι «ουδείς αμφισβητεί ότι υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα», ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «σίγουρα δεν είναι στον βαθμό που κάποιοι επιχειρούν να τα αποδώσουν ενώ το πρόβλημα υποστελέχωσης συγκεκριμένων κλινικών, μεταξύ αυτών και των ΤΑΕΠ, συζητήθηκε ουκ ολίγες φορές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Πρόσθεσε ότι «παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ υμών, σε κάθε συζήτηση προτάσσουν μεν την ανάγκη για τάχιστη λήψη διορθωτικών μέτρων, δεν υποβάλλουν συγκεκριμένες εφικτές εισηγήσεις».

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε λύπη για την αλλαγή στις τοποθετήσεις της ΠΑΣΥΚΙ όταν βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου και όταν, δημοσίως.

«Με λυπεί που, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου υπάρχει συναντίληψη ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων, σε δημόσιες τοποθετήσεις της, η ΠΑΣΥΚΙ παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, χωρίς τουλάχιστον να πιστώνει καλοπροαίρετα το Υπουργείο ότι λαμβάνει ενέργειες προς τη σωστή βάση», δήλωσε ο Υπουργός.

Συγκεκριμένα για τα ΤΑΕΠ, ο κ. Ιωάννου, είπε πως «είναι παραδοχή ότι υπάρχει υποστελέχωση, όμως,  το Υπουργείο Υγείας, τον τελευταίο καιρό, έχει προβεί σε σειρά μέτρων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες απασχόλησης και να πληρωθούν οι κενές θέσεις.

Εξήγησε ότι «συνεχώς υπάρχει διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για πρόσληψη ιατρών για την πλήρωση των υπαρχουσών κενών θέσεων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην αγορά της Ελλάδας, ωστόσο δυστυχώς δεν είχαμε την αναμενόμενη ανταπόκριση».

Παράλληλα με τις πιο πάνω προσπάθειες και παρά τις όποιες ενστάσεις υπήρχαν για αγορά υπηρεσιών έστω για προσωρινή κάλυψη των έκτακτων αναγκών που είχαν προκύψει, το Υπουργείο Υγείας κάλυψε εν μέρει κενά με αγορά υπηρεσιών.

Ακόμα μέχρι και σήμερα, κατά την τελευταία μέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά υπηρεσιών, υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι, για τους οποίους δρομολογείται η διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας «σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε ιατρούς και αντιλαμβανόμενοι τον φόρτο εργασίας των υπηρετούντων στα ΤΑΕΠ, ως αντιστάθμισμα και μετά από δική μου πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς στους υφιστάμενους Κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του επιδόματος των υπηρετούντων στα ΤΑΕΠ από 500 σε 800 ευρώ μηνιαίως, επιπρόσθετα του μισθού και των άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι ιατροί που στελεχώνουν τα Τμήματα».

Επίσης, «από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, έχει γίνει σωρεία συναντήσεων τόσο με λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας όσο και με τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ, ώστε να εξευρεθούν λύσεις».

Κατά τις συναντήσεις αυτές, είπε ο Υπουργός Υγείας, «συντάχθηκε Εγχειρίδιο Βασικών Αρχών Λειτουργίας των ΤΑΕΠ, το οποίο βέβαια πλέον εναπόκειται στους ίδιους τους ιατρούς να εφαρμόσουν, και εφαρμόστηκε -όπως πληροφορούμαι- με επιτυχία στην Λευκωσία και την Λεμεσό ο θεσμός του διαχειριστή κλινών».

Μαζί με τον θεσμό του διαχειριστή κλινών λήφθηκαν και άλλα μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό των διαφόρων ειδικοτήτων «είτε αυτά αφορούν ειδικότητες γιατρών είτε παραϊατρικό προσωπικό».

«Παρά ταύτα, και σε αυτό υπήρχαν αντιδράσεις και το μοναδικό μέτρο, το οποίο εισηγείτο η ΠΑΣΥΚΙ ήταν η αριθμητική αύξηση του προσωπικού, παραγνωρίζοντας τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες εξεύρεσης για κάλυψη των κενών», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Πρόσθεσε ότι «ακόμα και μέχρι και αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο των τακτικών μου επισκέψεων στα δημόσια νοσηλευτήρια, είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Διευθυντή του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ώστε να μου εισηγηθεί τρόπους για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα Τμήματα αυτά».

Στα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί και υλοποιούμε, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, «ήταν η εκπαίδευση των υπηρετούντων στα ΤΑΕΠ» και μέσα σε αυτά τα πλαίσια «μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα εκπαιδευτούν 43 γιατροί από τους 64 που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2019 ώστε να τύχουν εκπαίδευσης όλοι οι ιατροί των ΤΑΕΠ».

Ο Υπουργός Υγείας, σημείωσε «το μέτρο που όλοι χαιρέτισαν, στην επέκταση του ωραρίου στα Κέντρα Υγείας της Αστικής Λευκωσίας μέχρι τις 8 μ.μ. (Αγλαντζιά, Καϊμακλί, Στρόβολος, Λακατάμεια, Λατσιά και Παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας), καθώς και στην εκστρατεία διαφώτισης για μείωση της αχρείαστης επισκεψιμότητας στα ΤΑΕΠ».

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν υποβάθμισε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια ή τις συνθήκες εργασίας σε κάποια Τμήματα όπως τα ΤΑΕΠ, τα οποία αποτελούν και την εμπροσθοφυλακή των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Από την άλλη όμως, η ισοπεδωτική προσέγγιση που κάποιοι έχουν επιλέξει, αμαυρώνει το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, αδικώντας τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας», είπε τέλος ο Υπουργός.