M.Σαλβίνι: Η Ιταλία έχασε 20 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας»

O ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε από τη Μόσχα όπου βρίσκεται ότι «έρχομαι στη Ρωσία γιατί εδώ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, σε αντίθεση με πολλές χώρες της ΕΕ».

 

Τη Μόσχα επισκέφτηκε την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνέλευση της Συνομοσπονδίας Ιταλικής Βιομηχανίας στη Ρωσία Confindustria Russia.imagew.aspx

Ο Σαλβίνι επέκρινε για μια ακόμη φορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ενώ σχολίασε, απαντώντας σε ερώτηση του Sputnik, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Βαυαρία, όπου οι βασικοί σύμμαχοι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπέστησαν μια ιστορική ήττα.

«Η κατάσταση είναι παράλογη. Υπάρχουν δημοσιεύματα που γράφουν ότι ‘ο Σαλβίνι έρχεται στη Ρωσία επειδή πληρώνεται’. Αυτά είναι βλακείες. Έρχομαι λόγω της πολιτιστικής και ιστορικής εγγύτητας των λαών μας», τόνισε ο υπουργός. «Έρχομαι στη Ρωσία γιατί εδώ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, σε αντίθεση με πολλές χώρες της ΕΕ».

Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο ιταλός πολιτικός είχε τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές για οικονομικές, βιομηχανικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας», επομένως όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στο ζήτημα της άρσης των κυρώσεων.

«Η Ιταλία έχει χάσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω του πολέμου των κυρώσεων. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια εποικοδομητική συζήτηση. Περιμένουμε ένα μήνυμα ετοιμότητας για να γίνει ο διάλογος, αλλά έχω την εντύπωση ότι η ηγεσία της ΕΕ θέλει να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις. Δεν μου ταιριάζει καθόλου. Δεν έχουν νόημα οι κυρώσεις. Από την πλευρά μου, θα κάνω τα πάντα για την άρση των κυρώσεων νωρίτερα», υποσχέθηκε ο Σαλβίνι. Μάλιστα τόνισε ότι αν οι ευρωπαϊκές αρχές υποβάλουν πρόταση για την επέκταση των κυρώσεων, η Ιταλία θα απαντήσει σε αυτήν με μια αποφασιστική άρνηση.

«Είναι πιθανός ένας θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας»

H ερώτηση του Sputnik είχε ως εξής: «Σχολιάσατε το εκλογικό αποτέλεσμα (στη Γερμανία) με τη φράση «Arividerchi, Merkel». Πιστεύετε ότι η ήττα του παραδοσιακού κόμματος είναι ένα σπάνιο φαινόμενο ή μια νέα τάση στο γερμανικό πολιτικό τοπίο;»

«Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο σε αυτό. Σχεδόν όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία στις ευρωπαϊκές χώρες για δεκαετίες τώρα βιώνουν ένα κύμα από ήττες. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και, για παράδειγμα, στη Γαλλία, και ήδη έχει γίνει μια κανονικότητα. Εκείνοι που αποκαλούνται «λαϊκιστές» ενισχύουν ενεργά τις θέσεις τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη που εγγυάται την οικονομική ανάπτυξη, τις πραγματικές ελευθερίες και την ασφάλεια», τόνισε ο Σαλβίνι, απαντώντας στην ερώτηση του Sputnik.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της Ουκρανίας και του χωρισμού της εκκλησίας.

«Εμείς [η Ευρωπαϊκή Ένωση] τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει 15 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Και τώρα νομίζω ότι είναι πιθανός ένας θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Όταν η πολιτική ισχύς επιθυμεί να υποτάξει τις αρχές της εκκλησίας στον εαυτό της, τότε τίποτα καλό δεν θα προκύψει από αυτό. Όπως και όταν, στο όνομα της προώθησης των επιχειρηματικών σας συμφερόντων, υποκινείτε θρησκευτικούς πολέμους. Είμαι έκπληκτος με το γεγονός ότι ο ιταλικός τύπος δεν γράφει για αυτό», σημείωσε ο Σαλβίνι.

Ο Ματέο Σαλβίνι είχε ήδη μεταβεί στη Μόσχα και τον Ιούλιο για τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ. «Για μερικούς, αν συνεργάζεσαι με τη Ρωσία, είσαι σχεδόν εγκληματίας. Πρόσφατα είδαμε μυθικές ιστορίες για τους κατασκόπους που δηλητηριάζουν άλλους πρώην κατασκόπους. Όλα αυτά δεν ακούγονται πειστικά», κατέληξε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ιταλικής κυβέρνησης.