Κανένα επεισόδιο με το Barbaros, λέει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ

Διαψεύδει η Αθήνα την ύπαρξη επεισοδίου μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας.2530958

Σε επικοινωνία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και αποδίδει τα δημοσιεύματα σε πρόθεση της Άγκυρας να στηθεί σκηνικό έντασης.

Νωριτερα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού έγραψε ότι προκλήθηκε κρίση  στη Μεσόγειο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Μπαρμπαρός

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε ελληνική φρεγάτα η οποία ‘παρενόχλησε’ το Μπαρμπαρός ισχυρίστηκε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρέτιν Πασά “προκαλώντας κρίση στη Μεσόγειο”.

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα.
Εξ΄λλου το τουρκικό ΥΠΕΞ  χαρακτηρίζει ως «αβάσιμη από  άποψη διεθνούς δικαίου» την χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το Μπαρμπαρός και τη NAVTEX, καλώντας την Ελλάδα να αποφεύγει συμπεριφορές που προκαλούν ένταση στην Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι “το Μπάρμπαρς Χαϊρετίν Πασά ξεκίνησε από σήμερα το πρωί (18 Οκτωβρίου) νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ χθες για αυτό το θέμα είναι εντελώς αβάσιμη από άποψης διεθνούς δικαίου. “Η επιμονή της Ελλάδας σε ισχυρισμούς που δεν είναι ρεαλιστικοί δεν θα έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να προκαλέσει ζημιά στις διμερείς σχέσεις και την σταθερότητα στη περιοχή”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές της στην υφαλοκρηπίδα της οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”. “Με αυτή την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει συμπεριφορές οι οποίες προκαλούν ένταση στην περιοχή”, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.