Πιέσεις ΗΠΑ προς αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ για έγκριση της συμφωνίας Πρεσπών

Αφόρητες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ προς την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ προκειμένου να εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών ενώ σε σχετική επιστολή απαλείφεται εντελώς το γεωγραφικό «Βόρεια » και ονομάζεται απλά « Μακεδονία»2529798

Τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών υπενθυμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ σε επιστολή του   του προς τον πρόεδρο του VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι ζητώντας από το κόμμα να υπερψηφίσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

«Όπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής» αναφέρει στην επιστολή του.

Υποστηρίζει  επίσης  του ότι «δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία» και σημειώνει ότι «όπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει «δεν θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι έχουμε απογοητευτεί με τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE σε ό,τι αφορά τόσο το δημοψήφισμα όσο και τις κινήσεις στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος».

«Τώρα εναπόκειται στο κοινοβούλιο να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να αφήσετε χώρο, και δημόσια και ιδιωτικά, στους βουλευτές του συνασπισμού σας για να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν, χωρίς απειλές βίας, τιμωρίες ή άλλες μορφές εξαναγκασμού» αναφέρει ο Μίτσελ.

Κλείνοντας την επιστολή του τονίζει ότι «είναι ιστορικής σημασίας στιγμή για την χώρα σας, που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της Μακεδονίας, σας προτρέπουμε να βάλετε στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα για να προάγεται τα στρατηγικά συμφέροντα που μοιραζόμαστε και να διασφαλίσετε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες των κρατών της ευρωπαϊκής οικογένειας».