Γ.Ομήρου:Εύλογη ανησυχία από αναφορά Γκουτέρες σε «νέες ιδέες»

 

Δημιουργείται εύλογη ανησυχία, δεδομένης της

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ

πρόσφατης πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για “αποκεντρωμένη ομοσπονδία”, σημειώνει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στις “νέες ιδέες”, για τις οποίες κάνει λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του και προσθέτει πως η δημοσιοποιηθείσα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αφήνει ανοικτή την προοπτική συνέχισης των πρωτοβουλιών του διεθνούς οργανισμού με στόχο τη λύση.


Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ομήρου σημειώνει ακόμη πως “είναι θετική η αναφορά στο μη βιώσιμο του σημερινού status quo που συνιστά η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου” και πως “η αναφορά στην ανάγκη καλής προετοιμασίας, πρέπει επίσης να ικανοποιεί δεδομένου ότι τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική Κυβέρνηση συμμερίζονται αυτή την άποψη”.

Ανησυχία, ωστόσο, δημιουργεί, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου η αναφορά στην έκθεση για «μη ατέρμονα διαδικασία», κάτι που παραπέμπει σε χρονοδιάγραμμα”. Ο κ. Ομήρου προσθέτει πως εξαιρετικά αρνητική είναι η αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες στις πιθανές εντάσεις από τις προγραμματισμένες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αναφέροντας πως “πηγή έντασης προκαλούν οι απειλές και οι επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας και όχι οι νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το διεθνές δίκαιο”.