Τσαβούσογλου και Οζερσάι δεν αποκλείουν καμιά «εναλλακτική λύση»

Χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικές και προσγειωμένες» τις  αξιολογήσεις Γ.Γ.ΟΗΕ.

 

Θετικό χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ότι η έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό δεν προκρίνει κανένα  μοντέλο λύσης, ενώ είπε ότι “πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εμείς δεν αποκλείουμε καμιά εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδίας”.Unknown-2

Από την πλευρά του ο ψευδοϋπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η έκθεση Γκουτέρες περιέχει ρεαλιστικές και προσγειωμένες αξιολογήσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ανεπίσημες επαφές με την ε/κ πλευρά έγιναν και στο περιθώριο συναντήσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και πως αυτές έγιναν με τη ομοφωνία όλων των πλευρών στην τ/κ κοινότητα. Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα για ναυτική βάση της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι συνεχίζουν τις αξιολογήσεις τους με την Τουρκία και πως θα το συζητήσει και με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε για την έκθεση Γκουτέρες ότι “είναι θετικό που δεν βασίζεται σε κανένα κρατικό μοντέλο ή μοντέλο λύσης”.

“Δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν προσέγγισε με θετική πρόθεση τις διαπραγματεύσεις που εμείς συνεχίσαμε με καλή πρόθεση εδώ και δεκάδες χρόνια. Τώρα δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να αντέξει μια αποτυχία. “Γι αυτό το λόγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εμείς δεν αποκλείουμε καμιά εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδίας”.. Πρέπει από πριν να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με τις πλευρές τι θα διαπραγματευτούμε και σε τι πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις που να έχουν αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να καθορίσουν με όλες τις πλευρές πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις και γιατί. Ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και το συζήτησαν αυτό.

Για τις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι και οι δύο κοινότητες στο νησί έχουν δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από το νησί, επαναλαμβάνοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι ενάντια στα μονομερή βήματα και πως για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Τ/κ και της τ/κ πλευράς δεν θα διστάσουν ποτέ και από δω και πέρα να κάνουν κάθε είδους βήμα.
“Θέλουμε μια μόνιμη λύση, θέλουμε ειρήνη. Η Τουρκία από την αρχή το έδειξε αυτό όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τα βήματα που έκανε και από δω και μπρος θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για τη λύση. Αλλά όπως έχω πει πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με τον Κουντρέτ Οζερσάι συζήτησαν τις οικονομικές τους σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στο Κυπριακό από το Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα, πώς θα βγουν τα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο, τι πρεπει να γίνει, και “τι θα κάνουν “απέναντι στα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς”, και πώς θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τη λύση του Κυπριακού “περιέχει αξιολογήσεις ρεαλιστικές και προσγειωμένες”, προσθέτοντας ότι στην έκθεση ο Γκουτέρες τονίζει το ζήτημα του τι και πώς θα συζητήσει η κάθε πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Οζερσάι ανέφερε ότι στην έκθεση υπάρχουν κάποιοι γνωστοί όροι στο θέμα των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού. “Την περίοδο που έχουμε ενώπιον μας η τ/κ πλευρά, σε επίπεδο όλων των αρμοδίων, του ‘προέδρου’ του ‘πρωθυπουργού’ και σε επίπεδο ‘κυβέρνησης’ μέσα σε πλήρη διάλογο διαβουλεύσεων τονίζοντας την ειρήνη και τη συνεργασία θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε μια καθαρή στάση συνεργασίας. Με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας που είναι ο πιο σημαντικός και στρατηγικός μας εταίρος”, ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι η Τουρκία σχεδιάζει ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι είναι φανερό πως η ε/κ πλευρά έχει αναπτύξει σχέσεις αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με διάφορους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας μια κατάσταση ντε φάκτο. “Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία και η ‘τδβκ’ κάνουν τις αναγκαίες αξιολογήσεις μαζί. Σήμερα θα συναντηθώ με τον Υπουργό Άμυνας (της Τουρκίας). Κι εμείς σε αυτό το στάδιο συνεχίζουμε τις αξιολογήσεις μας μεταξύ μας”, ανέφερε.

Τσαβούσογλου: Ανεπίσημες επαφές με Ε/κ

Σε σχετική ερώτηση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι  με την ε/κ πλευρά συναντώνται ανεπίσημα άλλωστε στο περιθώριο συναντήσεων είτε της ΕΕ είτε των Ηνωμένων Εθνών. “Μιλάμε, χαιρετούμε ο ένας τον άλλο και αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την ε/κ πλευρά. Και στο Κραν Μοντάνα είχαμε μια συνάντηση με τον Αναστασιάδη μετά από αίτημα του. Και προηγουμένως γνωρίζεται ότι με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Κυπριανού – και αυτός είναι προσωπικός μου φίλος, μαζί εργαστήκαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί- είχε έρθει στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη. Και πάλι ενώ εντατικοποιούνταν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συζητήσαμε ανεπίσημα τι σκεφτόμαστε και τι πρέπει να γίνει για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτό, ότι για την Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα που δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει λογαριασμό σε κανέναν για κανένα θέμα, το Κυπριακό είναι κοινή μας υπόθεση και κάθε βήμα που κάνουμε και καθετί που λέμε διαβουλευόμενοι με την ‘τδβκ’ εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε από κοινού”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτού του είδους οι επαφές έγιναν έπειτα που συζήτησε κατά τις δύο επισκέψεις του στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, τον ‘πρωθυπουργό’, τον ‘υπέξ’ και τα κόμματα και αφού όλοι είπαν ότι είναι ωφέλιμες, προσθέτοντας ότι δεν κάνουν κανένα βήμα, αγνοώντας τη στάση είτε του ‘προέδρου της τδβκ’ είτε της αντιπολίτευσης. “Γιατί; Επειδή υπάρχει σχέση μητέρας πατρίδας- πατρίδας παιδιού. Το Κυπριακό είναι κοινή μας υπόθεση”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι εργάστηκαν μέσα στην ίδια αρμονία πριν αναχωρήσει για το Κραν Μοντάνα, ενώ χαρακτήρισε ‘σκόπιμα’ σχετικά δημοσιεύματα. “Δεν είναι σωστό δηλαδή να αποδώσουν διχόνοια, κανένας δεν έχει αποκλειστεί, όπως έχω πει το κάθε μας βήμα το κάνουμε διαβουλευόμενοι λαμβάνοντας τις αποφάσεις μαζί. Πιστεύουμε ότι είναι εσκεμμένα, αλλά είτε είναι εσκεμμένα είτε όχι, να με συγχωρέσετε αλλά είναι ανοησίες. Γνωρίζουμε από την αρχή τη στάση μιας μικρής ομάδας στην Κύπρο εναντίον της Τουρκίας αλλά αυτού του είδους τα άτομα δεν μπορούν να εμποδίσουν τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα. Είναι καθαρό από την ιδεολογική τους προσέγγιση και από τη στάση για τη λύση τι εξυπηρετούν, ποιοι τους χρηματοδοτούν. Το ξέρει αυτό και ο τ/κ ‘λαός’ και το τουρκικό έθνος”, ανέφερε.

Για το ίδιο θέμα ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “αν η τ/κ πλευρά δεν ήταν συνομιλητής τότε κι εγώ δεν θα ήμουν τώρα εδώ, ούτε και ο ίδιος θα ερχόταν στην ‘τδβκ’ να κάνει αυτές τις συναντήσεις, ούτε και θα γίνονταν εκείνες οι επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επομένως δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Όπως είπε ο Υπουργός κατά τις συναντήσεις που είχαμε μαζί του στην Κύπρο συμφωνήσαμε όλοι ότι κάποιες δημιουργικές ιδέες μπορούν να συζητηθούν και είναι ωφέλιμο να συζητηθούν”. Όπως είπε, “χωρίς να αφήνουμε στην άκρη τις νομικές μας θέσεις και τα επιχειρήματά μας είναι φανερό πως η πόρτα του ανεπίσημου διαλόγου είναι μοναδικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων”, προσθέτοντας ότι επομένως μια τέτοια συζήτηση προκαλεί ζημιά στις σχέσεις Τουρκίας με τα κατεχόμενα.