Οικολόγοι:Η έκθεση Γκουτέρες διαψεύδει την καταστροφολογία των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

 

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωση του σχολιάζει την έκθεση Α.Γκουτέρες .

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα πιο κάτω:

ÊÉÍÇÌÁ ÏÉÊÏËÏÃÙÍ ÐÅÑÉÂÁËËÏÍÔÉÓÔÙÍ

«Τις τελευταίες εβδομάδες ο κυπριακός λαός είδε τις ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων να συναγωνίζονται σε δραματικές εκκλήσεις περί “τέλους εποχής”, “εθνικό τσουνάμι” και άλλες καταστροφές.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουντέρες, σύμφωνα με το ανεπίσημο αντίγραφο που δόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγράφει τις εξελίξεις από την 21η Μάϊου μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου, χωρίς να προδιαγράφει κανένα τέλος και καμία καταστροφή, πέραν των συνηθισμένων και γενικόλογων περί του “μη βιώσιμου στάτους κβο” και των “μη ατέρμονων διαπραγματεύσεων”.

Ότι ακούμε δηλαδή τα τελευταία σαράντα χρονιά μαζί με την ποντιοπιλατική αντιμετώπιση των “ίσων αποστάσεων”.
Είναι αντιληπτό, από την πρώτη ανάγνωση της έκθεσης, ότι διαψεύδονται περίτρανα οι αγωνιώδεις φωνές των δύο μεγάλων κομμάτων, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού στους πολίτες.

Αντίθετα φαίνεται ότι ο  Γ.Γ. του ΟΗΕ προβαίνει σε μια ψύχραιμη καταγραφή των όσων η ειδική απεσταλμένη του κ. Τζέιν Χολ Λούτ διαπίστωνε στις επαφές της, αντιμετωπίζοντας με το ίδιο ύφος και το αδιέξοδο το οποίο υπάρχει σήμερα στο Κυπριακό.

Μελετώντας τις δημόσιες πληροφορίες που πηγάζουν από το ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης Γκουντέρες, διακρίνουμε ότι παρόλο που γίνεται αναφορά σε αντιδράσεις που υπήρξαν για το θέμα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, ουδεμία αναφορά γίνεται στις προκλήσεις που απανωτά δέχεται η Κύπρος από τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ και στον εναέριο χώρο ή τις συλλήψεις ψαράδων από τις λεγόμενες αρχές των κατεχομένων ή τις προκλήσεις στην νεκρή ζώνη.

Αντ’ αυτού μάλιστα, στην έκθεση καταγράφεται ότι υπήρξαν λιγότερες εντάσεις γύρω από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να καταδικάσει την Τουρκία.

Είναι καθήκον μας να υποδείξουμε στον κ. Γκουντέρες με την εξίσωση του θύτη με το θύμα δεν επέρχεται δικαιοσύνη, ούτε λύση του προβλήματος. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διακρίνουμε τη θετική προσέγγιση του κ. Γκουντέρες στο Κυπριακό, αλλά υπογραμμίζουμε και τις ελλείψεις σε αυτές που υποτιμήθηκαν από το Προεδρικό και τον κ. Αναστασιάδη. Είναι οι παραλήψεις για τις οποίες ως Οικολόγοι τονίζαμε ότι πρέπει να καταγγελθούν. Η μη καταγραφή των προκλήσεων επέτρεψε στον ΟΗΕ να παρουσιάζει ότι οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες είναι μειωμένες.»