Στις 29 Οκτωβρίου η πρώτη τουρκική γεώτρηση στη Μεσόγειο

Η γεώτρηση  θα έχει διάρκεια 5 μηνών.

 

Ανήμερα της εθνικής γιορτής της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  ο Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας.264332

Αμέσως μετά, το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

 «Εάν βρεθεί φυσικό αέριο- κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα, καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες- τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και η Κύπρος (αναφέρεται στα Κατεχόμενα).

Οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στη διαδικασία.»

Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ ανέφερε ότι θα καλύψει και τις ανάγκες των Κατεχομένων σε ενέργεια και ηλεκτρισμό.

 

Να αναφέρουμε πως πριν μερικές μέρες η εφημερίδα  Hurriyet,επικαλούμενη  τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντόνετς έγραφε ότι το θέμα της γεώτρησης έχει οριστικοποιηθεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύφθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy το 2011.

Η Κυπριακή Δημοκρατία χορήγησε στη συνέχεια άδειες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη γαλλική Total, την ιταλική Eni και την αμερικανική ExxonMobil.

Η Άγκυρα αντιτίθεται στην εξερεύνηση γύρω από την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας που ζει στο νησί.

«Κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της» είχε προειδοποιήσει πριν από λίγο καιρό ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.