Τι γνώριζε ο Κασόγκι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001;

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που πιθανολογείται  ότι δολοφονήθηκε  ο Σαουδάραβας δημοσιογραφος  Τζαμάλ Κασόγκι, (59 χρόνων) ενώ η μακάβρια ιστορία για την τύχη του προκαλεί νέα προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις.2529764

Προσβλητικές φράσεις φέρεται να είπε ο πρόεδρος Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν: «Βασιλιά, σε προστατεύουμε. Δεν θα μπορούσες να σταθείς ούτε δύο εβδομάδες χωρίς εμάς. Θα πρέπει να πληρώσεις για τα στρατιωτικά σου, πρέπει να πληρώσεις».

Ακόμη σε ορισμένους αναλυτές προκύπτουν ερωτηματικά μήπως οι κυβερνήτες στην Σαουδική Αραβία φοβήθηκαν το ενδεχόμενο να προκύψουν αποκαλύψεις για μυστικές συμφωνίες και ειδικότερα για ενδεχόμενη σαουδαραβική ανάμειξη στις καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν πλέον πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διεισδύσει και γνώριζαν πως Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν σχεδιάσει να συλλάβουν τον Κασόγκι πριν να φύγει από το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως «αν οι Αμερικανοί γνώριζαν πως η ζωή του δημοσιογράφου βρισκόταν σε κίνδυνο, γιατί δεν τον είχαν προειδοποιήσει να αποφύγει τον κίνδυνο;».

Εδώ κι έναν χρόνο ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και είχε αρχίσει τη συγγραφή άρθρων στην Washington Post, ιδιαίτερα επικριτικά για τον διάδοχο του θρόνου των Σαούντ πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν- τον de facto ηγέτη της χώρας αντί του γηραιού πατέρα του βασιλιά Σαλμάν.

Παρ΄όλο που ηγέτες όπως ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτηρίζουν τον πρίγκιπα Σαλμάν «μεταρρυθμιστή», ο Κασόγκι τον επέκρινε τόσο για τον πόλεμο εναντίον της Υεμένης, τον αποκλεισμό του Κατάρ και τους διωγμούς των αντιπολιτευόμενων στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.

Γνώριζε  για τις επιθέσεις της 11/9 στη Ν.Υόρκη; 

Για πολλούς άλλους –όπως το αμερικανικό βαθύ κράτος κι η πολεμική βιομηχανία- ο Κασόγκι όμως ήταν κόκκινο πανί για όσα ενδεχομένως γνώριζε για κάποιες πιο σκοτεινές ιστορίες, από την θητεία του ως εκπρόσωπος Τύπου του πρίγκιπα Τουρκί αλ Φαϊζάλ, στέλεχος της σαουδαραβικής αντικατασκοπίας Mukhabarat, με ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Ο πατέρας του πρίγκιπα Τουρκί, Φαϊζάλ, ήταν βασιλιάς στη Σαουδική Αραβία, πριν δολοφονηθεί το 1975.

Δέκα ημέρες πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9 στη Νέα Υόρκη –όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.000 Αμερικανοί, ο πρίγκιπας Τουρκί είχε παραιτηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες, πολύ πριν λήξει η θητεία του.

Από καιρό είχαν υπάρξει δημοσιεύματα στα αμερικανικά Μέσα ότι ανώτεροι Σαουδάραβες αξιωματούχοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι κάτι σημαντικό θα συνέβαινε στις 11/9. Και 15 από τους 19 άραβες αεροπειρατές των τριών επιβατικών αεροσκαφών ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Τουρκί, κατονομάζεται στην αγωγή των συγγενών των θυμάτων της 11/9 που υποβλήθηκε το 2002.

Λόγω των στενών σχέσεων του Κασόγκι με τον πρίγκιπα Τουρκί συμπεραίνεται πως γνώριζε ευαίσθητες πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη στις 11/9. Η προφανής απαγωγή και δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του Τζαμάλ Χασόγκι, χαρακτηρίζεται από τον αμερικάνικο Τύπο «απεγνωσμένη κίνηση» και ότι η εντολή είχε δοθεί από «ψηλά» εμπλέκοντας τον διάδοχο πρίγκιπα μπιν Σαλμάν.

Ερωτηματικά επίσης έχουν δημιουργηθεί για την ενδεχόμενη εμπλοκή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Διότι εάν εγνώριζαν ο,τιδήποτε σκοτεινό για την τύχη του Κασόγκι, γιατί δεν τον είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε στο σαουδαραβικό προξενείο;

Αλλά το βασικότερο ερωτηματικό είναι γιατί ο Κασόγκι δεν πήγε να ζητήσει τα απαιτούμενα έγγραφα από το προξενείο στην Ουάσιγκτον, που οπωσδήποτε είναι πιο ασφαλές… Για ποιο λόγο όμως να θέλουν να προκαλέσουν οι Σαουδάραβες τόσο διεθνή θόρυβο, όπως τελικά αποδείχθηκε, μετά την «εξαφάνιση’ του Κασόγκι;

Εδώ κι έναν χρόνο ο οίκος των Σαούντ επιδίωκε καλώντας τον Κασόγκι να επιστρέψει στο Ριάντ και να αναλάβει υπηρεσίες εκπροσώπου Τύπου και συμβούλου για την βασιλική αυλή. Κάτι που συνεχώς αρνιόταν, φοβούμενος για την τύχη του αν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Μετά την εξαφάνισή του, οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι είχε φύγει από την πίσω πόρτα του προξενείου. Οι τουρκικές υπηρεσίες όμως που ελέγχουν και τις δύο εισόδους έχουν στην διάθεσή τους μόνον μία φωτογραφία του να εισέρχεται και δεν υπάρχει να εξέρχεται του κτιρίου. Οι Τούρκοι είναι βέβαιοι πως δολοφονήθηκε, διαμελίσθηκε και τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν με διπλωματικούς σάκους με δύο ιδιωτικά αεροπλάνα που αναχώρησαν την ίδια ημέρα από την Κωνσταντινούπολη με 15 Σαουδάραβες αξιωματούχους για το Ριάντ μέσω Καΐρου και Ντουμπάι.

Η δολοφονία του Κασόγκι έχει προκαλέσει διεθνές σοκ στις ανθρωπιστικές συνειδήσεις επειδή σε γενικές γραμμές θεωρείτο ως φιλήσυχος άνθρωπος που δημοσιογραφούσε υπερασπιζόμενος την δικαιοσύνη την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, υποστηρίζοντας την Αραβική Άνοιξη όπως επισημαίνουν άλλα δημοσιεύματα.

Πίστευε πως η δημοκρατία είναι η μόνη λύση για τις αραβικές χώρες ώστε να αποτρέπονται πόλεμοι όπως στην Υεμένη, την Λιβύη και την Συρία…