Γερμανία: Συντριβή Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές στην Βαυαρία

 

Υπό κατάρρευση ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ

 

Ιστορικά χαρακτηριστικά λαμβάνουν τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία, αφού όλα δείχνουν τη μεγάλη πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών, αλλά και τη συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών, δηλαδή μεγάλες ήττες για δύο από τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν υπό την Καγκελάριο Μέρκελ.imagew-5.aspx

Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο σήμερα για το «τέλος εποχής των μεγάλων κομμάτων στη Γερμανία», ενώ οι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες να απολέσουν το αξίωμα τους και οι τρεις ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, της Καγκελαρίου Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης.

Στη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές μετά από εξήντα τέσσερα χρόνια παντοδυναμίας και αφού πάντοτε εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία θα αναγκασθούν να σχηματίσουν και σε τοπικό επίπεδο κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές από το 48% του 2013 έπεσαν εχθές στο 37,2%, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν 9 μονάδες και έφθασαν στο 9,7%, μεγάλοι νικητές οι Πράσινοι με 17,5%, το συντηρητικό κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι έλαβε 11,6%, ενώ για πρώτη φορά το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» με ένα ποσοστό 10,2% μπαίνει στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας.

Στο τοπικό Κοινοβούλιο μπήκαν και οι Φιλελεύθεροι με 5,1%, ενώ εκτός έμεινε η Αριστερά.

Σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται σήμερα στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές θα αναγκασθούν να συνάψουν συνασπισμό, είτε με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, είτε με τους Φιλελεύθερους.

Ο Πρόεδρος του κόμματος και Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε σήμερα πως θα διατηρήσει -παρά την μεγάλη ήττα- το αξίωμα του, γεγονός όμως που αμφισβητούν πάρα πολλοί αναλυτές, που πιστεύουν πως αποτελεί θέμα ημερών η παραίτηση του.