O Πρόεδρος αναμένεi διερευνητική αποστολή από τον ΟΗΕ

Tις επόμενες των ημερών θα γίνουμεimagew-1.aspx μάρτυρες μια νέας προσπάθειας από  πλευράς Ηνωμένων Εθνών με βολιδοσκοπήσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας πως αναμένει ότι όπως θα ανταποκριθούμε εμείς θετικά να είναι ανάλογη και η ανταπόκριση των Τ/κ.

Ο Πρόεδρος μιλούσε στην ετήσια αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Αστρομερίτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες, πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι στις επόμενες των ημερών θα γίνουμε μάρτυρες μιας νέας προσπάθειας από πλευράς των ΗΕ.
«Εύχομαι, όπως εμείς θα ανταποκριθούμε θετικά στις ενδεχόμενες βολιδοσκοπήσεις από πλευράς εκπροσώπου των ΗΕ, ανάλογη να είναι και η συμπεριφορά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για επανένωση και επιστροφή, τονίζοντας ότι αυτό που αξίωσε και πέτυχε, είναι  η Μόρφου να είναι μέρος της λύσης, όπως και πρέπει να είναι, συμπλήρωσε.

Σε δήλωση του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι αναμένεται διερευνητική αποστολή  από τον ΟΗΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γεφυρώνονται οι διαφορές.

«Αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί είναι μια διερευνητική αποστολή, μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσον γεφυρώνονται διαφορές, μπορεί κάποιες ιδέες να συμβάλουν και να βοηθήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου χωρίς να σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι θα οδηγηθούμε και στο διάλογο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι αυτό που πιστεύει είναι ότι ενδεχόμενα κάτι ανάλογο πρέπει να περιλαμβάνει και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Ερωτηθείς εάν η ειδική απεσταλμένη του  ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται διατεθειμένη να  αναλάβει νέα αποστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εναπόκειται στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του είπε ότι η παρουσία του και ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου της κατεχόμενης Μόρφου,  επιβεβαιώνει «την κοινή ισχυρή βούληση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τον τερματισμό της κρατούσας κατάστασης και την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αντανακλά τις έντονες προσπάθειες που η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέβαλε και κατόρθωσε ώστε για πρώτη φορά ο ΓΓ των ΗΕ να αναγνωρίζει πως ένα ομαλό κράτος, ένα κανονικό κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι κάτω από εγγυήσεις και ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας με την παρουσία κατοχικού στρατού.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι στα θέματα εδαφικών αναπροσαρμογών, για πρώτη φορά ΓΓ κατέθεσε πως θα πρέπει ο χάρτης που θα υποβάλει η τουρκική ή η τουρκοκυπριακή πλευρά να περιλαμβάνει και τη Μόρφου, παρατήρησε δε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά επιτεύχθηκε μέσα από τις δικές μας αξιώσεις και αγώνες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι επιτέλους θα πρέπει να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων να επιστρέψει στις υπό την ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχές, χωρίς να αποκλείονται τα δικαιώματα των υπολοίπων να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι η θέση που διεμήνυσε τόσο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όσο και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, όπως και στο σύνολο των ξένων ηγετών προς τους οποίους έχει απευθύνει πολλές επιστολές αμέσως μετά το Κραν Μοντανά επεξηγώντας το τι είχε επισυμβεί και διεκδικώντας την επανέναρξη ή τη συμβολή τους ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πάνω σε μια βάση όπως αυτή χαράχθηκε από το πλαίσιο Γκουτέρες, είναι ότι απαιτείται η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε έναν κανονικό κράτος.

Απαιτούν την επίτευξη μίας λύσης η οποία η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις βέλτιστες πρακτικές των δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών, είπε.

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα, κατέστησε σαφές ότι, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος και βεβαίως οι έξι παράμετροι που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συνέταξε ως αποτέλεσμα των διαβημάτων μας.
«Μετέφερα επίσης την αναγκαιότητα να προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία προς αποφυγήν αδυναμιών του παρελθόντος, πάντα έχοντας κατά νου ότι οδηγηθήκαμε στη Γενεύη χωρίς, δυστυχώς, η πλευρά των ΗΕ και εκείνος που έφερε την ευθύνη να έδινε σαφέστατη εικόνα στον ΓΓ αν υπήρχαν ή όχι εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να οδηγηθούμε στη Σύνοδο του Γενάρη», συνέχισε.

Παρατηρώντας ως «δυστυχώς (η Γενεύη) επαναλήφθηκε στο Κραν Μοντανά, μέσα από τις υποσχέσεις του συγκεκριμένου Ειδικού Απεσταλμένου ότι τα πάντα είχαν ωριμάσει και ότι θα δεχόμασταν μάλιστα έκπληξη από τις χειρονομίες της τουρκικής πλευράς, για να δεχθούμε απλά και μόνο επανάληψη των αξιώσεων της τουρκικής πλευράς προσθέτοντας μάλιστα και άλλες αξιώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμα ότι «θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει άκαμπτη, όσο οι αξιώσεις για συνέχιση των εγγυήσεων, για παρουσία μόνιμα τουρκικού στρατού, για ισότιμη μεταχείριση Ευρωπαίων πολιτών, όπως είναι οι Ελλαδίτες, με Τούρκους, όσο οι Τουρκοκύπριοι θα επιμένουν να έχουν μια τουλάχιστον θετική ψήφο για κάθε απόφαση θεσμικού οργάνου της κεντρικής κυβέρνησης τόσο πιο αναποτελεσματική, μη λειτουργική, μη βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί και επεσήμανε ότι είναι ευθύνη εκείνου που διαπραγματεύεται να διαπιστώσει κατά πόσο είναι δυνατόν ή όχι μια ανάλογη λύση να προταθεί προς τον λαό.

Παρατήρησε περαιτέρω πως «είναι αδιανόητο την ώρα που επικαλούμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, την ώρα που επικαλούμαστε τη δημοκρατία, την ίδια ώρα και να μπορεί να αποδεχόμαστε οτιδήποτε αντιβαίνει προς κάθε δημοκρατική αρχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε επίσης ότι οι αξιώσεις της τ/κ κοινότητας να καθορίζει τις αποφάσεις της πλειοψηφούσας κοινότητας οδηγούν σε θνησιγενή λύση που θα καταρρεύσει την επομένη και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από τον λαό.

«Έχουμε αναγνωρίσει την πολιτική ισότητα για να δώσουμε το καλύτερο δείγμα σεβασμού προς τους συμπατριώτες μας και ποτέ δεν μιλήσαμε  για πλειοψηφίες και μειοψηφίες» είπε προσθέτοντας ότι  η ολιγότερο πλειοψηφούσα κοινότητα ή η μειοψηφούσα κοινότητα διεκδικεί να εξισώνεται με την πλειοψηφούσα κοινότητα και αξιώνει να καθορίζει τις αποφάσεις της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι κατέθεσε στον Εθνικό Συμβούλιο ως τροφή προς σκέψη εισηγήσεις για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν  για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και «προκειμένου να πετύχουμε τη λειτουργικότητα της λύσης, όπως ολιγότερες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, όχι εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής, όχι συνομοσπονδία, όχι δύο κράτη, αλλά κράτος λειτουργικό, κράτος που να μπορεί να το αποδεχθεί ο Κυπριακός Ελληνισμός, να μη ζει στην αβεβαιότητα για το τί την επομένη θα συμβεί αν  πετύχουμε μια μη βιώσιμη λύση».

«Όλα τούτα είναι που βασανίζουν, που προβληματίζουν και αυτά θα πρέπει να είναι και πιστεύω θα είναι αυτά που θα προβληματίσουν το σύνολο, για να μπορέσουμε επιτέλους ενωμένοι να έχουμε μια γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία», συνέχισε.

Σημείωσε δε ότι  η τουρκική πλευρά δεν επιδιώκει τη λύση που εμείς επιδιώκουμε, προσθέτοντας ότι επιδιώκει τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη και θα πρέπει επιτέλους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι  όσες των προτάσεων υποβάλλουμε συνάδουν απολύτως και με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ακόμα ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και θα οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς το οποίο θα είναι πλήρως απαλλαγμένο τόσο από αναχρονιστικές εγγυήσεις όσο και από την παρουσία ξένων στρατευμάτων.