Ευχαριστίες Τραμπ προς Ερντογάν -Τι κρύβει η συμφωνία για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, “για τη βοήθειά του” στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα erdogan_trump‘Αντριου Μπράνσον και προέβλεψε ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την ‘Αγκυρα στο εξής θα είναι “καλές, ώς και άριστες”.

Ο πάστορας, ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν για την Ουάσινγκτον, θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο στις 21.30 απόψε (ώρα Κύπρου). “Θα είναι υπέροχο να τον δω και να τον συναντήσω” ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. “Είναι ένας θαυμάσιος Χριστιανός που έζησε μια τόσο δύσκολη εμπειρία”, πρόσθεσε.

Ο Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος χθες – αφού κρατήθηκε επί δύο χρόνια, αρχικά στη φυλακή και κατόπιν σε κατ’ οίκον περιορισμό,- μετά την καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για την κατηγορία της κατασκοπείας. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αναχώρησε αεροπορικώς, μαζί με τη σύζυγό του, για τη Γερμανία.

Η απελευθέρωση του Μπράνσον εκτιμάται ότι θα  οδηγήσει στη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που διανύουν περίοδο κρίσης. Ανκαι  ο Πρόεδρος Τραμπ  δήλωνε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πάστορα.Τουρκίας εντούτοις τοπικά ΜΜΕ στην Τουρκία αλλά και Αμερικανικά λίγες μέρες πριν την απελευθερωη του πάστορα έκαναν λόγο για μυστική συμφωνία Ερντογάν Τραμπ. .

Συγκεκριμένα:

Ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν,  Ιλνούρ Τσεβίκ σε άρθρο γνώμης στην φιλοκυβερνητική Daily Sabah 48 ώρες πριν την απελευθ’ερωση του Μπράνσον σημείωνε ότι η διευθέτηση του ζητήματος του πάστορα θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Επισης το NBC News επικαλούμενο  ανώτατους Αμερικανούς  αξιωματούχους, μετέδιδε πριν μερικές μέρες   πως ο πάστορας αναμένεται να απελευθερωθεί αυτήν την εβδομάδα μετά από μυστική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.

Μέσω μιας μυστικής επικοινωνίας η Κυβέρνηση Τραμπ ήρθε πρόσφατα σε συνεννόηση με την Τουρκία και ο Brunson πρόκειται να απελευθερωθεί καθώς οι κατηγορίες εναντίον του θα καταρριφθούν αύριο στο δικαστήριο” μετέδιδαν την Πέμπτη οι δημοσιογράφοι του NBC Carol E. Lee και Courtney Kube επικαλούμενοι πηγές της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο χώρες αυτήν την εβδομάδα δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, σίγουρα θα περιλαμβάνουν την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις οικονομικές πιέσεις που ασκούν το τελευταίο διάστημα στην Άγκυρα.

Η Τουρκία φαίνεται να πήρε ανταλλάγματα που αφορούν είτε στην παύση είτε στην άμβλυνση των αμερικανικών διώξεων κατά οικονομικών παραγόντων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, υπεξαιρέσεις και κακουργηματικές πράξεις οικονομικού περιεχομένου και οι οποίοι βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
Ορισμένες από αυτές τις διώξεις ή έρευνες, «ακουμπούν» τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ανταλλάγματα δεν αφορούν το πρόγραμμα βιομηχανικής συμμετοχής της Τουρκίας στο F-35 το οποίο δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή, όπως δεν σταμάτησε ούτε η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών σε αυτό και η παράδοση των  F-35 αναμένεται τον Μάρτιο.

Η συμφωνία προωθήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τ.Μπόλτον κατά την διάρκεια συναντήσεων με ανώτατους Τούρκους αξιωματικούς αυτόν τον μήνα.

Οι συναντήσεις έγιναν στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει ενδιάμεσες εκλογές για τα δύο σώματα του Κογκρέσου τον Νοέμβριο επιθυμούσε  πάση θυσία την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα, ο οποίος αποτελεί εδώ και μήνες σύμβολο για τους Αμερικανούς – προτεστάντες ψηφοφόρους.

 Αλλαξαν μαρτυρίες
Ο Αμερικανός πάστορας κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του Γκιουλέν, τις οποίες η Άγκυρα κατηγορεί για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.
Αργότερα, του ασκήθηκαν κατηγορίες περί σύμπραξής του με το PKK. Εάν καταδικαζόταν, ενδεχομένως να αναγκαζόταν να εκτίσει ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.

Ωστόσο,όπως μετέδωσε η   Ahval, έχουν εγερθεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ευστάθεια των συγκεκριμένων κατηγοριών, έπειτα και από τις μελέτες ειδικών ερευνητών με βάση μυστικά έγγραφα και ανώνυμους πληροφοριοδότες.

Σύμφωνα με τουρκικά Μ.ΜΕ. οι  μάρτυρες που κατέθεσαν στη χθεσινή κρίσιμη ακροαματική διαδικασία σε τακτικό δικαστήριο ότιοι  προηγούμενες καταθέσεις τους κατά του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ήταν «ανακριβείς».

Στο πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες.

Η μία εξ αυτών δήλωσε ότι ουδέποτε είχε ακούσει ότι μέλη του PKK περιθάλπτηκαν σε κλινική ιδιοκτησίας φίλου του Μπράνσον και ότι στη συνέχεια εστάλησαν στον πόλεμο της Συρίας. 

Ένας άλλος μάρτυρας απέσυρε τον ισχυρισμό του ότι συριακό μέλος της εκκλησίας του Μπράνσον κατασκεύαζε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ένας τρίτος μάρτυρας είπε ότι ουδέποτε είχαν δει μέλη της FETÖ, της οργάνωσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν σε χώρο προσευχής του Μπράνσον, τονίζοντας ότι ήταν απλώς φήμες.

Δηλαδή ο Ερντογάν άλλαξε και τον εισαγγελέα και τις καταθέσεις των μαρτύρων προκειμένου να ελευθερωθεί ο πάστορας!

Ο πάστορας είπε στο δικαστήριο:

“Αγαπώ την Τουρκία, είμαι αθώος, περιμένω να ελευθερωθώ”