Περι θρησκευτικού εμπρησμού στην Ουκρανία

Του Δημήτρη Λιάτσου

 

Οι εθνικιστές στην Ουκρανία, με προτροπή των αρχών, ετοιμάζουν σχέδιο επίθεσης και κατάληψης εκκλησιών του ρωσικού Πατριαρχείου μετά την απόφαση του Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο των σχισματικών στο Κιέβο.974231

Ο πολυπράγμων Ουκρανός ολιγάρχης και κατά συνοχή… πρόεδρος της χώρας, δεν μπορεί να αντέξει χωρίς δημοσιότητα. Το μεγαλύτερο πλήγμα για τον ίδιο, εν όψει εκλογών τον Μάιο του επόμενου χρόνου, θα ήταν να περιπέσει στη λήθη των διεθνών ΜΜΕ… Και δημιουργεί θέματα… επικαιρότητας! Να π.χ. ανακοινώθηκε πως ο Ποροσένκο έκανε μήνυση στο βρετανικό BBC, διότι οι δημοσιογράφοι του μετέδωσαν ότι πλήρωσε δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να του επιτρέψουν να έχει χειραψία και ανταλλαγή κάποιων λέξεων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τραμπ!!!

Να, η εξασφάλιση της επικαιρότητας…

Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία έχει ξεσπάσει νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης. Αιτία, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει Ουκρανούς στο ουγγρικό προξενείο της πόλης, Μπερεγγόβο στα Καρπάθια, να παίρνουν ουγγρικά διαβατήρια και να ορκίζονται πίστη στη χώρα αυτή… Και μάλιστα για να το γιορτάσουν ανοίγουν και… σαμπάνια!

Οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών ανταλλάσσουν διπλωματικά πυρά, ωστόσο η υπόθεση της τάσης χιλιάδων Ουκρανών να αποκτήσουν δυνατότητα να ξεφύγουν από το «βάλτο» της οικονομικής ανέχειας αλλά και της τρομοκρατίας που ασκούν οι πολυάριθμες εθνικιστικές συμμορίες που «πουλάνε» αγοραίο πατριωτισμό, καθημερινά δυναμώνει.

Εκατοντάδες πολίτες της χώρας που πριν τέσσερα μόλις χρόνια νίκησε η πολιτική της ευρωπαϊκής πορείας, κατάλαβαν ότι η φυγή είναι η μόνη διέξοδος γι’ αυτούς και επιχειρούν να αποκτήσουν υπηκοότητα όχι μόνο ουγγρική αλλά και ρουμανική, τσέχικη, σλοβακική, πολωνική ακόμα και λιθουανική…

«Γιατί σας χρειάζεται ξένη υπηκοότητα αφού σας εξασφάλισα μετακίνηση στην Ε.Ε. χωρίς βίζα», φαίνεται να «παραπονιέται» ο Ποροσένκο.

Έλα ντε…

Είναι από την «καλή» ζωή που τους έχει εξασφαλίσει μέσα στη χώρα…

Οι άνθρωποι που κυνηγάνε την ξένη υπηκοότητα και χιλιάδες άλλοι που ταξιδεύουν στις γειτονικές τους χώρες για μεροκάματο (στην Ουγγαρία κερδίζουν έως δέκα φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που βγάζουν στην Ουκρανία), αποτελούν το κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που παλεύει για τα προς το ζειν με αυτό τον τρόπο. Χιλιάδες άλλοι, κυρίως νέοι από τις δυτικές περιοχές, μη έχοντας κάποια δυνατότητα απασχόλησης πλαισιώνουν τις διάφορες εθνικιστικές ομάδες και βγάζουν το μεροκάματο πολεμώντας στο ανατολικό μέτωπο(Ντονμπάς), ληστεύοντας και λεηλατώντας τον τοπικό πληθυσμό.

Να, τώρα εκπαιδεύονται πώς να επιτεθούν και να αρπάξουν εκκλησίες και μοναστήρια που ανήκουν στην ουκρανική εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού ο Ποροσένκο με τη «βούλα» Βαρθολομαίου πέτυχε να ξεκινήσει η διαδικασία διάσπασης της μεγάλης ορθόδοξου εκκλησίας «πασών των Ρωσιών».

Μέσα από την πλειάδα των παραδειγμάτων αρπαγής εκκλησιών με την ταμπέλα της «αυτοκεφάλου» ουκρανικής εκκλησίας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα με την εμφάνιση εκεί των δυο μητροπολιτών-εξάρχων που έστειλε ο πατριάρχης από την Κωνσταντινούπολη, οι αρχές της χώρας (και όχι η εκκλησία), ετοιμάζονται για την τελική έφοδο κατά των Κανονικών ναών… Επίκεντρο της μάχης που έρχεται φαίνεται να είναι το ιστορικό μοναστήρι στο Κιέβο, της Αγίας Λαύρας… Τουλάχιστον αυτό καταγγέλει ο μητροπολίτης Πάβελ, στηριζόμενος στο κήρυγμα μισαλλοδοξίας που προωθούν μέσω του YouTube, με την έκκληση στις 14 Οκτωβρίου «να καταλάβουμε το μοναστήρι και να το αποσπάσουμε από τα μοσχοβίτικα κέντρα». Άλλος ένας μητροπολίτης ο Αντώνιος καταγγέλει επίσης, πως ακόμα και στο σάιτ της ουκρανικής κυβέρνησης εμφανίστηκε απαίτηση, στις 14 να περικυκλωθεί το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας… Τη μέρα εκείνη είναι η μεγάλη γιορτή της Σκέπης της Θεοτόκου που τιμάται ιδιαίτερα από τη ρωσική ορθοδοξία.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα το Φανάρι βγάζει ανακοίνωση ότι στέλνει εξάρχους στην πορεία αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της ουκρανικής εκκλησίας, «για να πετύχει την ενότητα των ορθοδόξων…».

Ο καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, Αλεξάντρ Σιπκόφ, χαρακτηρίζει την έβδομη Σεπτεμβρίου ως «μέρα θλιβερή, μέρα στην οποία η Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος διακύρηξε και οριοθέτησε το σχίσμα στην παγκόσμια ορθοδοξία…».

Και εκτιμά πως μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών να διακόψει προσωρινά τις σχέσεις με το Φανάρι, είναι πολύ πιθανό η ρωσική εκκλησία, για να μην αφήσει έρμαιο τους πιστούς της στη Τουρκία και σε τόπους που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Φαναριού, οι οποίοι εκκλησιάζονταν στους ναούς του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να ιδρύσει  δικούς του ναούς! Οι φωτιές που άναψε η απόφαση Βαρθολομαίου είναι πολλές, επικίνδυνες και απρόβλεπτες…

Και ο ρώσος καθηγητής επιστήνει την προσοχή στην προέλευση των δυο εξάρχων που εστάλησαν στο Κιέβο. Και οι δυο έχουν καταγωγή από τη δυτική Ουκρανία, χώρο δράσης των καθολικών της Ουνίας, με μετακίνηση στη συνέχεια σε Καναδά και ΗΠΑ, και συγκεκριμένα σε περιοχές των χωρών αυτών που είναι συσσωρευμένη όλη η ουκρανική διασπορά, οι απόγονοι των εθνικιστών που συνεργάστηκαν με τα χιτλερικά στρατεύματα στον πόλεμο.

«Πολλοί διερωτώνται ποιος καθοδηγεί ποιον στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Βαρθολομαίος τους δυο εξάρχους ή εκείνοι το Βαρθολομαίο», τονίζει ο Αλ. Σιπκόφ. Και καταλήγει τη σκέψη του λέγοντας ότι σε αυτή τη θλιβερή ιστορία για την παγκόσμια ορθοδοξία, το παιχνίδι έχει πολλούς μετόχους, ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Βαρθολομαίος και ο Πάπας της Ρώμης αλλά και το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ…

Προσπάθησα να δώσω μια εκκοσμικευμένη εξήγηση των εξελίξεων, διάβασα και το άρθρο του αγνώστου σε μένα αρθρογράφου, Αλεξάνδρου Στεφανόπουλου στο sputniknews.gr και μου έκανε εντύπωση ότι μέσα από εκκλησιαστική ανάλυση και λόγο, καταλήγοντας, προειδοποιεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως αν πάει μέχρι τέλους τη διάσπαση, «θα έχει βουτήξει τα χέρια του στο αίμα που μπορεί να χυθεί στην Ουκρανία».

Όλες οι ειδήσεις που φτάνουν από την Ουκρανία το τελευταίο 15μερο πιστοποιούν πως η αιματοχυσία είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.

Πηγή: Sputnik gr