Το Υπ. Παιδείας προχωρεί σε περιφράξεις σχολείων και ελεγχόμενες εισόδους

Σε μέτρα ασφάλειας στα σχολεία με περιφράξεις και ελεγχόμενες εισόδους προχωρεί το Υπουργείο Παδείας μετά την απαγωγή των δύο ανήλικων  μαθητών του δημοτικού σχολείου Καμάρες στην Λάρνακα που συγκλόνισε το παγκύπριο.imagew-6.aspx

Ο  Προϊστάμενος του Γραφείου Ασφαλείας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ηλίας Μαρκάτζιης,ανέφερε  ότι « σαν Υπουργείο Παιδείας προχωρούμε άμεσα στις περιφράξεις ή σε περίφραξη όλων των σχολείων, ελεγχόμενη είσοδο με θυροτηλέφωνο και φύλακες από τις 7 μέχρι τις 8 για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία».

 Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το θέμα της ασφάλειας και Υγείας, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι είχαν μια συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις σχολικές εφορείες, τους οργανωμένους γονείς, και υπηρεσιακούς του Υπουργείου Παιδείας.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση», πρόσθεσε και σημείωσε ότι έχουν δώσει γραπτώς κάποιες εισηγήσεις που έχουν βγει μέσα από μελέτη, αλλά και μέσα από την μελέτη των εισηγήσεων που τους είχαν δοθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους γονείς και τις σχολικές εφορείες.

«Άρα, έχουμε ένα έντυπο το οποίο έχει κάποιες εισηγήσεις, τις οποίες θα μελετήσουν τα μέλη της Επιτροπής και θα επανέλθουμε σε συζήτηση. Αλλά το άλλο κομμάτι της σημερινής συνάντησης ήταν το θέμα που προέκυψε μετά την απαγωγή των παιδιών. Έχουμε να ανακοινώσουμε ότι σαν Υπουργείο Παιδείας προχωρούμε άμεσα στις περιφράξεις ή σε περίφραξη όλων των σχολείων, ελεγχόμενη είσοδο με θυροτηλέφωνο και φύλακες από τις 7 μέχρι τις 8 για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα αυτών, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, προχωρούν σε κάποιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι, «διότι χρειάζεται πολύ προσοχή να ενδυναμώσουν, να υποψιάσουν τα παιδιά πάνω σε τέτοια θέματα».

«Συζητήσαμε πάνω σε μια κάρτα την οποία θα εκδίδει το σχολείο και θα δίνει στα άτομα τα οποία θα έχουν την εξουσιοδότηση να παραλαμβάνουν τα παιδιά, ιδιαίτερα κατά την ώρα των μαθημάτων. Ξέρουμε ότι μπαίνουμε σαν γονείς στα σχολεία για να παραλάβουμε τα παιδιά μας κάποιες φορές. Άρα έχουμε δύο σκέλη θα έλεγα. Το ένα είναι η συνέχεια της προσπάθειας που γίνεται από το καλοκαίρι. Φτάνουμε στο τέλος αυτής της προσπάθειας και έχουμε προχωρήσει σαν Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους πάνω σε μέτρα για το θέμα που προέκυψε μετά από την απαγωγή», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «μας έχει πλέον δημιουργήσει μια επιπρόσθετη ανησυχία το περιστατικό».

«Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα κατάσταση και ακριβώς τα μέτρα αυτά που ανέφερα είναι απάντηση προς τη νέα αυτή κατάσταση που φαίνεται να δημιουργείται πλέον στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών Ντίνος Έλληνας, σε δηλώσεις του είπε όλα αυτά τα οποία είπε ο κ. Μαρκάτζιης, είναι θέμα χρόνου πλέον να υλοποιηθούν, «έτσι ώστε η κοινωνία να δει ότι το κράτος μας, το Υπουργείο Παιδείας κατ’ επέκταση, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτά όλα τα προβλήματα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα για την κυπριακή κοινωνία και τα οποία τα είδαμε και ελπίζω να μην συνεχίσουν στο μέλλον μετά από τα αποτελέσματα τα οποία θα υλοποιήσουμε».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι «φαίνεται ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε».

«Υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία πρέπει να μελετήσουμε. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι τα βήματα να γίνουν πολύ μελετημένα. Σήμερα εκείνο που μπορούμε να σημειώσουμε με έμφαση, θα έλεγα, είναι η απόφαση για περιφράξεις σε όλα πλέον τα σχολεία και η ελεγχόμενη είσοδος, όχι οι είσοδοι. Οπότε αυτό το θέμα είναι ένα πρώτο βήμα και ένα πρώτο μέτρο. Απ’ εκεί και κάτω, υπάρχουν πάρα πολλά που θα γίνουν. Είδαμε το ευρύτερο θέμα ασφάλειας και υγείας. Υπενθυμίζουμε το θέμα των πρωτοκόλλων και αυτά τα θέματα τα οποία χρήζουν μελέτης μέχρι να πάρουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν έχει μπει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όσων έχουν αναφερθεί, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι θα πάρουν κάποιες εισηγήσεις μέχρι την Παρασκευή και μετά θα μελετήσουν τις εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων.

«Θα καλέσουμε ξανά σύσκεψη αφού γίνουν κάποια πρόσθετα πράγματα μέσα στα έγγραφα μας για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Μάριος Κανικλίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι με το διάλογο μπορούν να βρουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκύπτουν κατά την πορεία.

Σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί κάποιοι προβληματισμοί, θα κατατεθούν εισηγήσεις και το θέμα θα οδηγηθεί προς το τελικό στάδιο των αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι όλοι μαζί θα προχωρήσουν σε μελετημένα και συντονισμένα βήματα, προσεχτικά, έτσι ώστε να μην γίνουν κάποια λάθη.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθούμε και είμαι σίγουρος ότι θα βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση η οποία χρήζει κάποιας βελτίωσης», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι σίγουρα το θέμα της ασφάλειας και υγείας ανησυχεί πάρα πολύ τους γονείς.

«Σίγουρα δόθηκε η προτεραιότητα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και είναι κατανοητό λόγο και ηλικίας εκεί των παιδιών και ίσως πιο δύσκολο να κρίνουν τους κινδύνους, αλλά μέσα στα πλαίσια του διαλόγου θα συνεχίσουμε για να φτάσουμε στο εφικτό που είναι το πλήρες ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας και να νοιώθουμε εμείς ότι θα πάρουμε τα παιδιά το πρωί και θα τα παραλάβουμε το μεσημέρι ασφαλισμένα όπως πρέπει», πρόσθεσε.

Ο Προεδρεύων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, σε δηλώσεις του είπε ότι ως δημοτική εκπαίδευση νιώθουν ικανοποίηση για τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει και συνέχεια γιατί δε τελειώνουμε μέχρι εδώ. Ευελπιστούμε σε αποτελέσματα για την προστασία των παιδιών μας γιατί, όπως έχουμε δει και την περασμένη εβδομάδα με το περιστατικό, ότι οι κίνδυνοι παραμονεύουν ανά πάσα στιγμή. Μέσα από την επιτροπή θα βγάλουμε καλά αποτελέσματα», κατέληξε.