Γ.Γ.ΑΚΕΛ «Δυστύχως η Τουρκία έχει συνηθίσει να υλοποιεί τις απειλές της »

Εάν όντως υλοποιηθούν οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα κάνει γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου -και δυστυχώς η Τουρκία έχει συνηθίσει να υλοποιεί τις απειλές που εκτοξεύει- θα είναι παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.Γ,Γ.ΑΚΕΛ .

Κληθείς, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη, να σχολιάσει τις απειλές Ερντογάν για γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε: “Είναι δύο τα ζητήματα. Το ένα είναι εάν όντως υλοποιηθούν αυτές οι απειλές -και δυστυχώς η Τουρκία έχει συνηθίσει να υλοποιεί τις απειλές που εκτοξεύει- θα είναι παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της ΚΔ”.

“Αναμένω και ελπίζω”, είπε, “ότι οι στρατηγικοί μας εταίροι, όπως τους χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η ΕΕ, στην οποία είμαστε μέλος, να αντιδράσουν με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταστήσουν ανέφικτες τις απειλές της Τουρκίας”.

Όπως σημείωσε  οι δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά του κ. Ερντογάν δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια, η οποία στρέφεται προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι “αντί ο κ. Ερντογάν να απειλεί και εκβιάζει θα ήταν καλύτερο να στραφεί προς την κατεύθυνση του να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να επιτύχουμε λύση στο κυπριακό, μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο”.

“Και αν και εφόσον στηρίξει την προσπάθεια στο κυπριακό και έχουμε επιτέλους τη λύση τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία πως και εκείνη συμμετέχει στις συζητήσεις τις οποίες θα έχουμε με διάφορες χώρες για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου το οποίο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε.