Μάρκ Μπάιερς: Η λύση της πώλησης του Συνεργατισμού η καλύτερη εναλλακτική

 

Η λύση της πώλησης της imagew-2.aspxΣυνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ήταν η καλύτερη, δήλωσε ο Μάρκ Μπάιερς, συνέταιρος του οίκου Grant Thornton Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας πως το τίμημα των €74 εκατομμυρίων που κατέβαλε η Ελληνική Τράπεζα για την απόκτηση του καλού Συνεργατισμού ήταν εύλογο.

Η Grant Thornton είχε αναλάβει ως εντολοδόχος παρακολούθησης των δεσμεύσεων της ΣΚΤ και της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης του Συνεργατισμού, ενώ αργότερα της ανατέθηκε να προβεί σε αποτίμηση εύλογης συναλλαγής, στο πλαίσιο της μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική.

«Αυτή η συναλλαγή ήταν η καλύτερη εναλλακτική, η ρευστοποίηση δημιουργούσε σημαντικές συνέπειες… Η λύση του κουρέματος δεν ήταν πρακτική λύση, η πώληση σε τρίτο μέρος ήταν η καλύτερη λύση», ανέφερε ο κ. Μπάιρς καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο κ. Μπάιερς ερωτήθηκε για το τίμημα των €74 εκατ που κατέβαλε η Ελληνική, την στιγμή που η ίδια η τράπεζα σε παρουσίασή της αναφέρει ότι υπάρχει μια διαφορά €247 εκατ μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων. Ρωτήθηκε εάν εξετάστηκαν εναλλακτικές πέραν της πώλησης της εξυγίανσης και της ρευστοποίησης.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Μπάιερς είπε πως εξετάστηκαν οι συνέπειες στην ευρύτερη οικονομία, το κούρεμα ήταν εναλλακτικές που εξετάστηκαν, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτά δεν επηρέασαν την κρίση του οίκου στην αποτίμηση του εύλογου της συναλλαγής.

«Δεν υπήρχε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν υπήρχε ένα εναλλακτικό θα ήταν πιο δύσκολο για μας να δώσουμε την αποτίμησή μας», είπε.

Σε ερώτηση για την αξία του δανειακού χαρτοφυλακίου που μεταφέρθηκε στην Ελληνική, ο κ. Μπάιερς ανέφερε πως «ήταν συζητήσιμο αν όλα τα δάνεια ήταν καλά δάνεια».

Σε παρατήρηση ότι στη γνωμοδότησή της, η εταιρεία αναφέρει η επιλογή της πώλησης προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα για τους πιστωτές από τις εναλλακτικές, ο κ. Μπάιερς είπε πως αν υπάρχει τράπεζα σε δύσκολη θέση τότε είναι ξεκάθαρα είναι σε δύσκολη θέση.

«Και αν η απόφαση των ΔΣ ήταν να αποδεχθούν μια συναλλαγή, το ερώτημα είναι αν με την συναλλαγή οι πιστωτές δεν είναι σε δυσκολότερη θέση», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπάιερς είπε πως το ΔΣ της Grant Thornton εξέτασε και είδε πως δεν υπήρχε σύγκρουση για το έργο της αποτίμησης της συναλλαγής με το ότι ο οίκος είχε διατελέσει και εντολόδοχος παρακολούθησης των δεσμεύσεων του Συνεργατισμού.

Πρόβλημα ο κατακερματισμός των ΣΠΙ

Ο κ. Μπάιερς είπε πως ο ίδιος είχε διατελέσει εντολοδόχος παρακολούθησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 14 ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι ήταν ανεξάρτητος.

Ο Βρετανός αξιωματούχος της Grant Thornton εξήγησε ότι ο κατάλογος των δεσμεύσεων όπως καταρτίστηκε από την Κομισιόν αφορούσε 3 κατηγορίες. Την επιστροφή στη βιωσιμότητα, τον επιμερισμό βάρους (burden sharing) και την στρέβλωση της αγοράς.

«Υπήρχαν πάρα πολλές προκλήσεις στην τράπεζα από την αρχή επειδή ήταν κατακερματισμένη, 90 πιστωτικά ιδρύματα και συγχωνεύθηκαν. Αυτό εγείρει θέματα δεδομένων, πληροφοριών, διακυβέρνηση και η δυσκολία ήταν πολύ σημαντική», προσθέτοντας πως οι δυσκολίες οφείλονταν και στο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε παρατήρηση του Προέδρου της Επιτροπής ότι το θέμα του κερματισμού είχε λήξει από τις αρχές του 2017, αφού τα 18 είχαν γίνει ένα με τον κεντρικό φορέα, ο κ. Μπάιερς είπε πως μετά από μια συγχώνευση υπάρχουν θέματα κληρονομιάς (legacy) λόγω της προηγούμενης κατάστασης.