Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση για ενοικιάσεις οικιών για τουριστικούς σκοπούς

Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση της πρότασης νόμου, η οποία επιχειρεί να ρυθμίσει το θέμα της ανεξέλεγκτης ενοικίασης επαύλεων, οικιών αλλά και διαμερισμάτων για τουριστικούς σκοπούς.images-1

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν από κοινού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Βασικές πρόνοιες της πρότασης είναι η εγγραφή των υποστατικών σε ειδικό μητρώο και η πληρωμή φόρων, με βάση τη νομοθεσία.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Άγγελος Βότσης, είπε ότι έχουν ληφθεί απόψεις από όλους τους εμπλεκόμενους και στην επόμενη συνεδρίαση σε δεκαπέντε μέρες θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, με στόχο να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι για όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα καταλύματα είτε είναι επαύλεις, είτε είναι διαμερίσματα, ενδεχομένως με την έγκριση και των άλλων συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, να μπορούν να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο ειδικό μητρώο.

«Συζητούμε», είπε, «για να βρούμε εκείνους τους τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το νέο φαινόμενο στον τουρισμό. Υπάρχουν θέματα που συζητούμε ιδιαίτερα κατά πόσον θα συμπεριληφθούν στη νομοθεσία και διαμερίσματα σε οικιστικές περιοχές. Είναι ένα θέμα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει».

Συνέχισε λέγοντας πως «οι εισηγητές της πρότασης θέλουν να ολοκληρωθεί η συζήτηση και σίγουρα από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα ήταν καλό να εμπλακεί και η κυβέρνηση με δική της πρόταση επ’ αυτού», για να προσθέσει ότι «από ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να έχει συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ωστόσο, σημείωσε ότι σε 15 μέρες ολοκληρώνεται η συζήτηση εκτός και αν οι εισηγητές αποφασίσουν διαφορετικά.

«Έχουμε πάρει απόψεις από όλους τους εμπλεκόμενους και στην επόμενη συνεδρίαση σε 15 μέρες θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση με στόχο να βρούμε εκείνους τους τρόπους όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα καταλύματα, είτε είναι επαύλεις είτε είναι διαμερίσματα – ενδεχομένως με την έγκριση και των άλλων συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας – να μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό το μητρώο για να μπορούν να φορολογούνται και να ελέγχονται κανονικά», είπε ο κ. Βότσης, ώστε «να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το προϊόν το οποίο πλέον υπάρχει στο τουριστικό γίγνεσθαι να  μπορεί να ελέγχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το κράτος να έχει τα εισοδήματα τα οποία πρέπει να έχει από αυτό το προϊόν».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, αναφερόμενος στο θέμα της ενοικίασης ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς, είπε πως υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία για να βρεθεί η καλύτερη λύση για νομιμοποίηση αυτής της δραστηριότητας.

«Σκοπός και πρόθεση των εισηγητών είναι να νομιμοποιήσουμε μια κατάσταση, η οποία συμβαίνει αλλά βάζοντας όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζονται», είπε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που είναι εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, έχει εισηγηθεί να συνεχιστεί η συζήτηση μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της νομοθεσίας από την 1/1/2019, κάτι που βοηθά σε πολλά θέματα όπως την εγγραφή στο μητρώο και την είσπραξη των ανάλογων φορολογιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι  το κόμμα του επανέλαβε σήμερα στην Επιτροπή ότι δεν διαφωνεί με την αδειοδότηση και εγγραφή των αυτο-εξυπηρετούμενων καταλυμάτων σε μητρώο έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, των θεμάτων  ασφάλειας και υγείας και τήρησης των διαφόρων νομοθεσιών.

Ωστόσο, όπως είπε εξέφρασαν παράλληλα τις έντονες ανησυχίες τους, σχετικά με το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης, τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα.

Επίσης, ανέφερε ότι προστέθηκαν διαδικασίες αδειοδότησης τις οποίες είναι αδύνατον να ολοκληρώσει το νεοσυσταθέν Υφυπουργείο Τουρισμού από την 1/1/19. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι στο νέο κείμενο υπάρχουν πρόνοιες για τις οποίες προκύπτουν σοβαρά νομικά και συνταγματικά ερωτήματα.

«Για το λόγο αυτό, ως κόμμα ζητήσαμε από τους εισηγητές να αναμένουν την κατάθεση νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο και κυρίως νομοτεχνικά ελεγμένο. Δεν θέλουμε, σε  καμία περίπτωση, στην προσπάθειά μας να λύσουμε ένα πρόβλημα, να προχωρήσουμε σε βιαστικές αποφάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και πιθανόν να κλείσουμε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, από τα οποία ζουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες και κρατούν ζωντανά δεκάδες χωριά μας στην ύπαιθρο», είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και ειδικότερα κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του νέου θεσμού.

«Αναμφίβολα το ότι θα υπάρξει ένας τεράστιος όγκος αιτήσεων για έκδοση αδειών στα αρχικά στάδια είναι κάτι που μας προβληματίζει και θα πρέπει να βρούμε εκείνες τις φόρμουλες εκείνες τις διαδικασίες που θα επιταχύνουν και θα απλοποιήσουν την αδειόδότησή τους», είπε ο κ. Μυριάνθους.