Σε δύο ανοσολόγους το Νόμπελ Ιατρικής

Σε δύο ανοσολόγους, έναν αμερικανό και έναν ιάπωνα, δόθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για τις σημαντικές ανακαλύψεις τους στη θεραπεία του καρκίνου.1038651

Ο αμερικανός ανοσολόγος Τζέιμς Άλισον και ο ιάπωνας ανοσολόγος Τασούκου Χόνιο έλαβαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή Νόμπελ του ινστιτούτου Καρολίνσκα.Ο Χόνιο ανακάλυψε μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και διαπίστωσε ότι λειτουργεί ως «φρένο», με διαφορετικό μηχανισμό λειτουργίας.

«Οι θεραπείες που βασίζονται σε αυτή την ανακάλυψη έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στη μάχη εναντίον του καρκίνου», τόνισε η Επιτροπή Νόμπελ στο Twitter.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή τονίζει ότι «η θεραπεία έχει δημιουργήσει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου και έχει αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον καρκίνο».

Το βραβείο Νόμπελ ανέρχεται στα 870.000 ευρώ και θα δοθεί στους δύο επιστήμονες από τον ίδιο τον βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ΄ Γουσταύο της Σουηδίας στις 10 Δεκεμβρίου.