Έκθεση Κομισιόν: Αύξηση 43% των μεταναστών που ήλθαν στην ΕΕ από την Τουρκία


Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασε στην ΕΕUnknown Unknown-1 από την Τουρκία το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου σημείωσε δραστική άνοδο, αναφέρει δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας “Βελτ”.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε εσωτερική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημειώνει πως «ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία στην ΕΕ για το έτος 2018 ανέρχεται στις 38.687, πράγμα που σημαίνει αύξηση 43%, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι 36.423 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία και από αυτούς οι 12.147 αφίχθησαν δια ξηράς. Άλλες χώρες προορισμού ήταν η Ιταλία (1.965), η Βουλγαρία (239) και η Κύπρος (71). Η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ακόμα ότι το ίδιο διάστημα (από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου) το 45% των ατόμων που εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία δια ξηράς (δηλαδή 5.300 άτομα) είναι τουρκικής εθνικότητας.

Στη Γερμανία έφτασαν φέτος μέχρι τα τέλη Αυγούστου γύρω στους 6.500 Τούρκους ως αιτούντες άσυλο. Συνολικά, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες κατατέθηκαν 112.000 αρχικές αιτήσεις ασύλου.

Εξαιτίας του υψηλού αριθμού των μεταναστών από την Τουρκία, τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά, τα λεγόμενα hotspots, είναι ‘υπερπλήρη’, σύμφωνα με την Κομισιόν. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, διέμεναν εκεί 20.258 μετανάστες, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, με την συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας των κέντρων να είναι 9.500 θέσεις. Συγκεκριμένα, το hotspot της Λέσβου έχει τριπλάσιο αριθμό από το προβλεπόμενο και της Σάμου εξαπλάσιο όπως επισημαίνεται.