Ελλάδα: Εξασθένησε ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» έφτασε εξασθενημένος στην Αττική, ενώ έντονες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν τη νύχτα.Σήμερα το πρωί βρέχει και ο καιρός είναι πολύ σκοτεινός, καθώς η περιφέρεια του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» πλήττει την πρωτεύουσα .zorb

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερες από 110 κλήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, στην περιοχή της Αττικής, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και απομάκρυνση  αντικειμένων.

Μεγάλα προβλήματα διαπιστώθηκαν σε Κινέτα και Ελευσία, όπου νωρίτερα υπήρχε και διακοπή της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό, η οποία έχει πάλι ανοίξει.

Η κακοκαιρία μέχρι στιγμής έχει έρθει αποδυναμωμένη στην Αττική και σε καμία περίπτωση δεν έχει την ίδια εικόνα με την Πελοπόννησο. Ο κυκλώνας πάντως τελικά δεν αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά μετά την Αττική προβλέπεται να κινηθεί προς την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Προς το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Χαλικιδική και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες συνοδεία ριπαίων ανέμων, η ένταση των οποίων θα φτάσει τα 9, τοπικά τα 10 και πιθανώς τα 11 μποφόρ.

Άστατος ο καιρός την Κυριακή

Αμετάβλητη θα είναι η θερμοκρασία σήμερα Κυριακή. Ο καιρός θα είναι άστατος και οι βροχές θα επηρεάζουν όλη την επικράτεια. Στη δυτική Ελλάδα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Πρόγνωση για Δευτέρα 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με θυελλώδεις ανέμους έχει φτάσει στην Ελλάδα ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

 

Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι

Τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις έχει προκαλέσει ο κυκλώνας «Ζορμπάς». Για επτά ώρες, από τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις 04:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, είχε  κλείσει το ρεύμα προς Πάτρα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου από κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.

Η «Ολυμπία Οδός» ήταν αδιάβατη στο 55ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, αφού το ύψος του νερού φτάνει το μισό μέτρο και η Τροχαία απαγόρευε τη διέλευση των αυτοκινήτων που ήθελαν να κινηθούν προς Πάτρα από τα διόδια Ελευσίνας.

Περίπου στις 24:00 τα μεσάνυχτα η τροχαία είχε ανοίξει και το ρεύμα της εθνικής οδού προς την Αθήνα. Η κυκλοφορία από Κόρινθο προς Αθήνα είχε διακοπεί νωρίτερα από τα διόδια του Ισθμού, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όμως η κίνηση στο τμήμα της εθνικής από Κόρινθο προς Αθήνα επιτρέπεται.

Το απόγευμα η καταιγίδα είχε δημιουργήσει προβλήματα και στο ύψος του Ξυλοκάστρου, στο 117ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν προκαλέσει κατολισθήσεις αφού ο δρόμος είχε γεμίσει με νερά και διάφορα  ωστόσο αργότερα η κυκλοφορία επανήλθε  χωρίς πρόβλημα.