Κεκλεισμένων των θυρών την επόμενη εβδομάδα η συνεδρία της Επ. Θεσμών για την πρώην Λαϊκή

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, για το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.imagew-1.aspx

Το θέμα απασχόλησε σήμερα για πολλοστή φορά την Επιτροπή Θεσμών, η οποία εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής από τα περιουσιακά στοιχεία που είχε η πρώην Λαϊκή, μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί όλα, εκτός τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στην Ελλάδα και είναι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG) και το 4,08% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Σημειώνεται ότι  όλα υπόλοιπα που ήταν τράπεζες σε Ρουμανία, Ρωσία και Μάλτα έχουν πωληθεί τον τελευταίο χρόνο και τα χρήματα έχουν μπει στα ταμεία.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία έχει ζητηθεί ένας κατάλογος που να απαντά στο πόσα έχουν εισπράξει και πόσα έχουν ξοδέψει για να εισπράξουν, πόσα ήταν η αξία της Λαϊκής το 2013 όταν ξεκινούσε η εξυγίανση και πόσα έχουν εισπραχθεί σήμερα.

Επίσης, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως τα μέλη της Επιτροπής ζητούν απαντήσεις αναφορικά στον αν υπάρχει πιθανότητα οι πρώην πιστωτές να πάρουν κάτι από αυτά τα λεφτά ή δεν υπάρχει γιατί είναι ελάχιστα.

Σε σχέση με τις αποφάσεις κατά της Marfin Invested Group και για του Αντρέα  Βγενόπουλου, με τις οποίες δεσμευόταν η περιουσία του, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι στην επόμενη συνεδρία έχει κληθεί το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση, ώστε να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα.

«Έχουμε δει θέματα τα οποία μας έχουν προβληματίσει. Όπως είναι η πώληση της Κλινικής Υγείας στην Αθήνα και του Χίλτον στην Κύπρο. Είχε λεχθεί ότι ήρθαν αποφάσεις κατά της Marfin Invested Group και για του κ. Βγενόπουλου, με τις οποίες δεσμευόταν η περιουσία του. Γι’ αυτό θα κληθεί και το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση στην επόμενη συνεδρία και η Κεντρική Τράπεζα ξανά με το διαχειριστή σε μια κλειστή συνεδρία, διότι υπάρχουν θέματα νομικά τα οποία δεν μπορούν να βγουν προς τα έξω για να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα», είπε.

Ανέφερε ότι πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι  να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποζημιώσεις οι κουρεμένοι, αλλά συμπλήρωσε «έχοντας δεδομένο ότι οι εισπράξεις είναι πάρα πολύ χαμηλές θα ασκηθεί πολιτική πίεση σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε επιτέλους να μπαίνουν λεφτά μέσα, για να μπορέσουμε σε κάποια φάση να αποζημιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Ερωτηθείς αν εισπράχθηκαν κάποια χρήματα και που βρίσκονται σήμερα, είπε πως «τα χρήματα υπάρχουν στην Κεντρική Τράπεζα», για να προσθέσει πως «η τράπεζα στη Μάλτα πουλήθηκε 49 εκατομμύρια, που ήταν από τα καλά περιουσιακά στοιχεία που κανονικά έπρεπε να πουληθεί πολύ περισσότερο».

«Τα τρία εκατομμύρια έμειναν στη Μάλτα για καθαρά νομικούς λόγους και για κάποιες προσφυγές που έγιναν στα δικαστήρια και τα άλλα έχουν έρθει στην Κύπρο και είναι στην Κεντρική Τράπεζα», είπε.

Εξήγησε ότι «μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης θα μπει εκκαθαριστής και θα γίνει διανομή όλων αυτών των χρημάτων στους πρώην πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας».

Σημείωσε ακόμα ότι «κάποιοι κοστολογούσαν την αξία της Λαϊκής Τράπεζας το 2013 στα 900 εκ. και κάποιοι άλλοι στα 660 εκ., αλλά εκείνα που θα εισπράξουμε θα είναι κλάσματα αυτού του ποσού».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «η εικόνα της κατάστασης είναι τραγική, αφού τέτοια είναι η απομείωση περιουσιακών στοιχείων, που είναι αμφίβολο κατά πόσο στο τέλος θα παραμείνει οποιοδήποτε ποσό, για να λάβουν εκείνοι που δικαιούνται να λάβουν, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής».

Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Για πολλοστή φορά, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εξέτασε σήμερα το ζήτημα που προκύπτει αναφορικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις. Η εικόνα είναι τραγική. Τέτοια είναι η απομείωση  περιουσιακών στοιχείων, που είναι αμφίβολο κατά πόσο στο τέλος θα παραμείνει οποιοδήποτε ποσό για να λάβουν εκείνοι που δικαιούνται να λάβουν, μεταξύ των οποίων, και οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Μέσα από τη συζήτηση έχει διαφανεί για πολλοστή φορά και έχει αποδειχθεί η αμέλεια, οι παραλήψεις, οι σκοπιμότητες, που αφορούν και θεσμούς της Δημοκρατίας. Αναφέρομαι στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών και η Αρχή Εξυγίανσης, αφού μέσα από τις δράσεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, έχει ζημιώσει σημαντικά το κυπριακό δημόσιο. Πρέπει να πω ότι, από την πρώτη στιγμή, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, είχαμε θέσει  συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα ενώπιον των Αρχών, που αφορούσαν τις προσπάθειες πώλησης περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία, στη Μάλτα, στην Ουκρανία και αλλού. Δεν εισακουστήκαμε και δυστυχώς οι εξελίξεις μας έχουν δικαιώσει, αλλά αυτή η δικαίωση συνοδεύεται από ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν! Εκτιμώ ότι ως Επιτροπή Θεσμών, σύντομα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κατάρτιση Έκθεσης η οποία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.»

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), Άδωνης Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βγει κάποιο αποτέλεσμα», σημειώνοντας την απογοήτευση του αφού σήμερα έχει ακουστεί στην Επιτροπή Θεσμών πως «έχουν πωληθεί τράπεζες στο εξωτερικό που ανήκαν στη Λαϊκή, οι οποίες τράπεζες απέφεραν ποσό το οποίο είναι μικρότερο της πώλησης ενός περιπτέρου στην Κύπρο».

«Κάποιοι πρέπει  να αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία έχουν σχέση με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια εξαφανίζονται και κάποιοι πρέπει  να λογοδοτήσουν γιατί όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ήταν ιδιοκτησία των πιστωτών της Λαϊκής, ξεκίνησαν το 2013 με αξία 900 εκ., η οποία αξία αμφισβητήθηκε κατά τη συνεδρία και μας είπαν ότι ήταν 660 εκ», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι «κάποιοι σε αυτόν τόπο πρέπει να αρχίσουν να λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, σε σχέση με τους όρους εντολής που έχουν πάρει, για την προστασία αυτών που έχουν κληθεί να διαχειριστούν».