Βαρνάβας Κουρουνάς:Προέκριναν την Altamira οι επόπτες της ΣΚΤ για δραστικές λύσεις σε ΜΕΧ

Οι επόπτες προέκριναν την πλατφόρμα της Altamira για την επίλυση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) στον Συνεργατισμό καθώς «ζητούσαν πλέον πολύ πιο γρήγορες λύσεις και πιο δραστικές» ανέφερε σήμερα ο Βαρνάβας Κουρουνάς, πρώην Ανώτερος Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).imagew-4.aspx

Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής σχετικά με την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, ο κ. Κουρουνάς είπε ακόμη ότι το πρόβλημα των ΜΕΧ στον Συνεργατισμό ήταν σημαντικό, αλλά αυτό το πρόβλημα αφορούσε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαφοροποιήσεις του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες και είπε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό αναδιαρθρώσεων, ο Συνεργατισμός δεν οδηγήθηκε στη σημαντική μείωση του ποσοστού των ΜΕΧ.

Καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, είπε ότι μεταφέρθηκε το 2015 στην Ανώτερη Διεύθυνση Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) της της ΣΚΤ, η οποία δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί τα δάνεια σε καθυστέρηση, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 μεταφέρθηκε στην Altamira, όπου κατέχει τη θέση του Διευθυντή.

Ανέφερε εξάλλου ότι όταν ανέλαβε το 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εξέδωσε νέα οδηγία για την ταξινόμηση των ΜΕΧ και υπήρχαν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ΜΕΧ. Από το 2015, ο τρόπος υπολογισμού των ΜΕΧ ήταν ίδιος με αυτόν του 2017 και 2018, συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι όλες οι τράπεζες θα έπρεπε να εφαρμόζουν την ίδια οδηγία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κουρουνάς, όταν ανέλαβε το 2015 το ποσοστό των ΜΕΧ στο Συνεργατισμό ήταν κοντά στο 60%, ανέρχονταν σε €7,3 δις ενώ υπήρχαν 108 χιλιάδες λογαριασμοί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, την 31 Δεκεμβρίου 2017 οι ΜΕΧ ανέρχονταν σε €6,4 δις. Η μείωση σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται σε €1,2 δις σε σχέση με την κορύφωση το τέλος του 2015, όταν ανήλθαν σε €7,6 δις, συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι το ποσοστό τους μειώθηκε στο 56-57% του συνόλου.

Σε παρατήρηση του κ. Αρέστη ότι οι ΜΕΧ δεν μειώθηκαν πολύ, ο κ. Κουρουνάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από λόγους, όπως το ότι συνεχίστηκε η δημιουργία των ΜΕΧ τις χρονιές 2015, 2016 και 2017. Πρόσθεσε ότι αν και τα ΜΕΧ μειώθηκαν σε απόλυτους αριθμούς, την ίδια ώρα μειώθηκαν και οι συνολικές χορηγήσεις, με αποτέλεσμα το ποσοστό να είναι πιο μικρό.

Ο Γεώργιος Αρέστης ανέφερε εξάλλου ότι από πληροφόρηση που έχει η Ερευνητική Επιτροπή από γυναίκα πολίτη, η αναδιάρθρωση του δανείου της πήρε περίπου τρία χρόνια. Απαντώντας, ο κ. Κουρουνάς ανέφερε ότι χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες, τέτοιες περιπτώσεις πιθανόν να οφείλονται στο ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε συμφωνημένη λύση με την τράπεζα.

Είπε εξάλλου ότι το 2014 έγιναν περίπου €400 εκ. αναδιαρθρώσεις ενώ όταν ανέλαβε ο ίδιος, οι επόπτες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ζήτησαν αύξηση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων. Ακολούθως, είπε, η τράπεζα κατάφερε το 2015 να πραγματοποιήσει €1 δις αναδιαρθρώσεις και €1,2 δις το 2016.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουνάς, το γ’ τρίμηνο του 2015 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε θέσει στόχο κάθε τρίμηνο να γίνεται αναδιάρθρωση του 7% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Ακολούθως, είπε ότι ο στόχος αυξήθηκε στο 10% με την Συνεργατική να πετυχαίνει τον στόχο κατά 140%. Συνέχισε, λέγοντας ότι το 2016, η ΚΤΚ ανέβασε τον στόχο των αναδιαρθρώσεων στο 15%, με την Συνεργατική να τον επιτυγχάνει κατά 92% ή €1,2 δις.

Μεταξύ 2015-2017, ο κ. Κουρουνάς ανέφερε ότι η τράπεζα προχώρησε συνολικά σε €3 δις αναδιαρθρώσεις, €800 εκ. εισπράξεις μετρητών και €220 εκ. ανταλλαγές ακινήτων έναντι δανείων. Σε απόλυτους αριθμούς είπε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 1,3 δις περίπου από το 2015.

Ερωτηθείς από την κ. Αρέστη για την πίεση που ασκούσαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τη μείωση των ΜΕΧ, ο κ. Κουρουνάς είπε ότι το 2015 και 2016 οι στόχοι που είχαν τεθεί αφορούσαν την επίτευξη των αναδιαρθρώσεων και όχι στη μείωση των ΜΕΧ, αν και επιδίωκαν να μειωθούν τα ΜΕΧ το συντομότερο δυνατό.

Τον Αύγουστο του 2017, συνέχισε, η ΚΤΚ έθεσε ως στόχο τη μείωση των ΜΕΧ στο Συνεργατισμό κατά 25% εντός επταμήνου, ενώ ο στόχος μέχρι τέλος του 2017 ήταν η μείωση να ανέλθει στα €800 εκ. Ο στόχος αυτός όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά ξεπεράστηκε είπε ο κ. Κουρουνάς.

Ως προς τα εμπόδια για τη μείωση των ΜΕΧ, είπε εξάλλου ότι τα δύο από τα τέσσερα εργαλεία που προβλέπονταν από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε τέλη 2016-αρχές του 2017, δεν ήταν στη διάθεση της τράπεζας. Εξήγησε ότι τα εργαλεία αυτά είναι οι αναδιαρθρώσεις, η ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρεών, οι εκποιήσεις και η πώληση ή τιτλοποίηση δανείου και είπε ότι κατά την περίοδο 2015-2017 τα δύο τελευταία εργαλεία ήταν απενεργοποιημένα.

Ανέφερε ακόμη ότι η Συνεργατική καλούνταν να διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής με 108 χιλιάδες λογαριασμούς και μικρά δάνεια, κατά μέσο όρο. Αυτό απαιτούσε πολύ προσπάθεια και χρόνο και δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, συμπλήρωσε. Οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν κατά την τριετία αφορούσαν 30 χιλιάδες λογαριασμούς, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την Altamira, ο κ. Κουρουνάς είπε εξάλλου ότι ως Διευθυντής είχε υπό την ευθύνη του τέσσερεις διευθύνσεις, με το προσωπικό να αριθμεί 520 άτομα. Ο κ. Αρέστης διερωτήθηκε στο σημείο αυτό γιατί ποιόν λόγο δεν μπορούσε αυτή η ομάδα να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά, με κάποια ενίσχυση από συμβούλους.

Απαντώντας, ο κ. Κουρουνάς είπε ότι οι επόπτες προέκρινα την πλατφόρμα της Altamira για την επίλυση του προβλήματος για διάφορους λόγους. «Ζητούσαν πλέον πολύ πιο γρήγορες λύσεις και πιο δραστικές» συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ότι μια ξένη εταιρεία φέρνει τεχνογνωσία και εμπειρία που δεν έχει η τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα η τράπεζα μεταφέρει ένα σημαντικό κομμάτι του κινδύνου εκτός.

Όσον αφορά την απόδοση της Altamira από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, είπε ότι στη διαχείριση ακινήτων η κοινοπραξία πέτυχε πωλήσεις ύψους €72 εκ. (αύξηση κατά 257% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017), ενώ στο κομμάτι της απόκτησης ακινήτων έναντι χρεών η βελτίωση ανήλθε σε 306% (€244 εκ. το οκτάμηνο του 2018 έναντι 60 εκ. την ίδια περίοδο το 2017).

Σημείωσε ότι κατά την περίοδο του οκταμήνου του 2018 η κοινοπραξία πέτυχε 940 εκ. ανακτήσεις (αναδιαρθρώσεις, εξοφλήσεις κλπ). Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κουρουνά είναι μια αύξηση 35% σε σχέση με το 2017.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους, ο κ. Κουρουνάς ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν η επανεμφάνιση προβλημάτων σε αναδιαρθρωμένα δάνεια.

Όσον αφορά τη μεταφορά κόκκινων δανείων εκτός ισολογισμού, ο κ. Χαραλάμπους παρατήρησε ότι «ήταν μια λογιστική πράξη διαγραφής» που έριξε τις ΜΕΧ σε απόλυτους αριθμούς στο 58% μετά το 2015.

Πάντως ο κ. Κουρουνάς είπε ότι από το 2017 άλλαξε ο στόχος και η νέα κατεύθυνση από τους επόπτες ήταν η τράπεζα να μην επιδιώκει μόνο αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και εισπράξεις μετρητών και ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρεών.

Η κατάθεση του Βαρνάβα Κουρουνά έχει οριστεί να συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη στις 9.45 πμ.