Η «πυρκαγιά» του πολέμου στην Συρία απειλεί και την Κύπρο

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Η Κύπρος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.Η γειτονιά μας καίγεται και οι φλόγες  από τον πόλεμο στη Συρία κινδυνεύουν να τσουρουφλίσουν και την Κύπρο. Οι ηγέτες μας αντί να ξυπνήσουν από τον ύπνο του δικαίου του …σφακτού συνεχίζουν τους αναμεταξύ τους καυγάδες και αντιπαραθέσεις  για επουσιώδη και δευτερεύοντα ζητήματα. Βεβαίως και είναι σημαντικό κεφάλαιο για εναν τόπο η παιδεία αλλά χωρίς Κύπρο τίποτε δεν στεριώνει.Οταν το ένα μισό κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας oδηγείται προς επισημοποίηση   ως υποτελές κρατίδιο στην κατοχική Τουρκία και το άλλο μισό σε ένα υποταγμένο κράτος στους ιμπεριαλιστές, θα είναι πολύ αργά ακόμα και για ελπίδες.Ο αγώνας   για μια Κύπρο ελεύθερη αποστρατικοποιημένη -πατρίδα ολων των Κυπρίων- θα είναι ένα όνειρο απατηλό και θα περάσει στο περιθώριο της ιστορίας όπως και τόσα άλλα εθνικά ζητήματα: «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δική μας θα’ναι».

Είναι εξοργιστικός ο  εφησυχασμός των ηγετών μας.Μα πιο πολύ προκαλεί θυμό η περιρρέουσα   ευφορία και η έπαρση  πως  Κύπρος και Ελλάδα  αναδεικνύονται ως  γεωπολιτικοί παίκτες στην περιοχή. Το νανούρισμα των ιμπεριαλιστών τους έχει αποκοιμήσει.Καμιά υποψία καμιά ανησυχία από το γεγονός ότι η Κύπρος περνά σταδιακά μεν αλλά σταθερά σε ξένα χέρια. Δεν μας ανήκει .Οι τράπεζες  βρίσκονται στα χέρια των ξένων: Αμερικανών , Βρετανών, Ιρλανδών κ.α.

Την οικονομία την κρατούν απ’ το λαιμό οι Βρυξέλλες και οι λεγόμενες εποπτικές αρχές , που σε συνεργασία με τους «ξένους οίκους», πότε μας ρίχνουν «στα σκουπίδια » και πότε μας βγάζουν λίγο πιο πάνω για να μην μας αποτελειώσουν από ασφυξία.

Οι ταγοί μας, μέσ’ την τρελλή χαρά πανηγυρίζουν: «Στις χώρες με τον πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης η Κύπρος». «Ψηφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία η έκθεση των διαφόρων οίκων», λένε…Και όμως πέραν από τους ευνοούμενους και καλοταϊσμένους πολιτικούς μας, τους τραπεζίτες , τους τακτικούς δημοσίους και ημιδημόσιους υπαλλήλους , των εκπαιδευτικών περιλαμβανομένων , η πλειοψηφία των πολιτών τραβά την ανηφόρα με τους μισθούς πείνας, τις χαμηλές συντάξεις, τα χρέη, τις αβάστακτες φορολογίες και τα πενιχρά μεροκάματα.

Πέραν αυτών οι ηγέτες μας χαριεντίζονται για τις υπογραφές τριμερών, τετραμερών συνεργασιών   όχι μόνο σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (που ορθά γίνονται), αλλά και σε θέματα  άμυνας, «ασφάλειας» και στρατιωτικών συνεργασιών.

Η κατάρριψη του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ιλιούσιν -20 και ο τραγικός θάνατος 15 μελών του πληρώματός του από την συριακή αεράμυνα κατόπιν παραπλάνησης από ισραηλινά μαχητικά που το χρησιμοποίησαν σαν «ασπίδα» για να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους σε στόχους στην Λαττάκεια, στην «καρδιά» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία, καταδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για πιθανά «ατυχήματα» ή και σκόπιμα «κτυπήματα » πέραν του μετώπου του πολέμου.

Aποδεικνύεται  ότι η no-fly-zone γύρω από την Χμέιμιμ και την Λαττάκεια, είναι περισσότερο θεωρητική: Τέσσερα ισραηλινά F-16 διείσδυσαν και «τραυμάτισαν» την αξιοπιστία της ρωσικής αεράμυνας.Και αυτό  αν κρίνουμε ότι τα ισραηλινά μαχητικά είχαν να αντιμετωπίσουν α/α συστήματα S-400 και μαχητικά  Su-35. Οι ίδιοι οι Ρώσοι παραδέχθηκαν ότι προειδοποιήθηκαν μόλις 1′ λεπτό πριν την εκτόξευση των βλημάτων αέρος-εδάφους των ισραηλινών μαχητικών, άρα δεν τα είχαν εντοπίσει.

Στα νερά της Κύπρου βρίσκεται ένας πρωτοφανής αριθμός στρατιωτικών πλοίων, αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων.Από αέρος η κατάσταση είναι χειρότερη.Συγκεντρώθηκε η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα, έτοιμοι όλοι να κτυπήσουν την σφαδάζουσα Συρία.Να διαιρέσουν και να πολυτεμαχίσουν ξανά  κυριαρχικά εδάφη μιας χώρας μέλος του ΟΗΕ η οποία ζήτησε νόμιμα τη βοήθεια της Ρωσίας.

Οι φωτιές που πέφτουν σε απόσταση αναπνοής από την γειτονική Συρία κινδυνεύουν να επεκταθούν και στην Κύπρο. Η Ρωσία ήταν πέραν από σαφής  όταν προειδοποιούσε πως θα κτυπήσει στόχους απ’ όπου κι’αν προέρχονται πυρά κατα της Συρίας.Από τις Βρετανκές βάσεις στην Κύπρο απογειώνονται καθημερινά μαχητικά αεροσκάφη ενώ οι πύραυλοι είναι σε ετοιμότητα. Το Γαλλικό στρατιωτικό πλοίο Auvergne που μεταφέρει πυραύλους  βρίσκεται  σε θέση μάχης όπως και τα αντίστοιχα αμερικανικά και αεροπλανοφόρα  πλέουν στα θαλάσσια νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου –στα θερμά νερά δηλαδή της Κύπρου.Ολοι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί για την εκτόξευση πυραύλων.Ενα λάθος, μια παρεξήγηση, ένα ατυχημα  μια ατυχία δεν θα πλήξει στόχους στην  Αμερική στο Λονδίνο ή στη Γαλλία. Θα πλήξουν την Κύπρο με απροβλεπτες αλλά σαφώς τραγικές συνέπειες.

Αγνωστες είναι οι βουλές του Προέδρου Αναστασιάδη.Πόσες εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων αυτού του μοιρασμένου κράτους θα προσφέρει;

Ζητούν οι Γάλλοι ναυτική βάση στη Λάρνακα, τους τη δίνουμε.Τους Βρετανούς δεν τους ενοχλούμε τις βάσεις τους ανκαι παράνομες .

Αιφνης μας αγάπησαν και οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ  τελευταία δήλωσε πως «η Κύπρος είναι πολύτιμος εταίρος για τις ΗΠΑ».

Από πότε; Από τότε που άρχισαν τα παρατράγουδα με την Τουρκία τον άλλοτε «περήφανο» και ισχυρό τους εταίρο στο ΝΑΤΟ.

Καλούν λοιπόν τους   ιθαγενείς  να ξεχάσουν τις καρπαζιές που έτρωγε η μικρή Κυπρος  από ΗΠΑ ,Βρετανία  και άλλους κάθε φορά που προσέφευγε στον ΟΗΕ για να διεκδικήσει τα αυτονόητα.Tώρα μας «αγάπησαν», λένε.

Πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του  υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ.Μίτσελ πως «η Ελλάδα και η Κύπρος συμπεριλαμβάνονται στα   συνοριακά κράτη τα οποία είναι αναγκαία για την σταθερή παρουσία των ΗΠΑ  στην περιοχή».

Η ωμότητα των αξιωματούχων των ΗΠΑ είναι ενδεικτική  από τις αναφορές Μίτσελ ότι «η Ελλάδα έχει μια σημαντική  ευκαιρία να παίξει μπάλα …»

Nα χωθεί δηλαδή στα παιγνίδια του πολέμου παρασύροντας μαζί της και την Κύπρο.

Οι ΗΠΑ –δεν το κρύβουν -φιλοδοξούν να καταστήσουν την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιό τους, αφ΄ ής στιγμής βρήκαν μία κυβέρνηση πρόθυμη να υπηρετήσει του στόχους τους, κύριος εκ των οποίων είναι η γεωστρατηγική υποκατάσταση της Τουρκίας από την Ελλάδα.

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης κάτω από τα άγρυπνα βλέμματα και τα φιλάρεσκα μειδιάματα των γερακιών των ΗΠΑ, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία πως ο «για πρώτη φορά αριστερός» πρωθυπουργός της χώρας ενδίδει στις εντολές και υποδείξεις των Αμερικανών .

Οσο και αν μας θλίβει η Ελλάδα βυθίζεται  στην υποτέλεια των ξένων.Και παρασύρει μαζί της και την Κύπρο .

 

Και χωματερή μεταναστών; 

Δεν φτάνει που εδω και 44 χρόνια το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει μετατραπεί σε «χωματερή»εποίκων , ισλαμιστών και φονταμενταλιστών,oυδέποτε οι ισχυροί της  Ε.Ε.   έθεσαν έστω για  σκοπούς εντυπώσεων θέμα  κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Tώρα κινδυνεύουμε να γίνουμε και «χωματερή»μεταναστών.Η «υπόσχεση Γιούνκερ για βοήθεια και οικονομική στήριξη έναντι υποδοχής μεταναστών» ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους.Oφειλε ο Πρόεδρος να την απορρίψει κατηγορηματικά και δημοσίως και να απαντήσει σε αυτόν τον κύριο  τι εχουν κάνει μέχρι σήμερα για την Κύπρο.

Τώρα μας ήρθε και ο κ. Αβραμόπουλος υποσχόμενος πως η Ε.Ε. θα δώσει κάθε βοήθεια για το μεταναστευτικό.Να λείπει…το βύσσινο, καθότι είναι τοις πάσις γνωστό πως η   Τουρκία καραδοκεί εδώ και καιρό για να εξισώσει το    μουσουλμανικό στοιχείο στα κατεχόμενα  με την ελληνική πλειοψηφία στην Κύπρο.Οι αυξημένες ροές μεταναστών από την Τουρκία προς την Κύπρο δεν είναι καθόλου αθώες.

Ο κινδυνος να κατακλυσθεί η Κυπρος με , «πρόσφυγες», «μετανάστες», που στην πραγματικότητα θα είναι Toύρκοι  ή ριζοσπαστικοποιηθέντες   μουσουλμάνοι είναι μεγάλος. Και ας μην σπεύσουν οι διάφοροι να εκτοξεύσουν  κατηγορίες και να οδύρονται   για ξενοφοβία ή ρατσισμό. Aποδείχθηκε με απόλυτη τεκμηρίωση και στοιχεία πως δρουν στην Ελλάδα οι πλείστες  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ),  οι οποίες απορροφούν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τα κονδύλια της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες.

H γερμανίδα Καγκελλάριος, ο Γιούνκερ και η παρέα των αξιωματούχων της Ε.Ε. ας βρουν τρόπους να μεταφέρουν σε άλλα σημεία της Ευρώπης    όλους τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την Κύπρο.

H Kύπρος της ημικατοχής των ανεξέλεγκτων ροών εποίκων και μαφιόζων στα κατεχόμενα , των τουρκικών στρατευμάτων που ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να αυξήσει , των βρετανικών βάσεων δεν αντέχει άλλα βαρίδια.Κινδυνεύει να αφανισθεί.