Αγεφύρωτο το χάσμα κυβέρνησης εκπαιδευτικών

Στην δίνη μιας ατέρμονης νομικίστικης διαδικασίας φαίνεται να  οδηγείται  η κρίση στην Παιδεία με τον Υπουργό Παιδείας να οδεύει αύριο στη Γενική Εισαγγελια για να διαβουλευθεί τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ενώ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δια του νομικού τους συμβούλου χαρακτηρίζουν ως παράνομο το μέτρο εργοδότησης συνταξιούχων ή και αδιόριστων εκπαιδευτικών.imagew-4.aspx

Την ίδια ώρα, Συναγερμός και κυβέρνηση επειχειρούν  να σπάσουν το ενιαίο μέτωπο του αγώνα των εκπαιδευτικών καλώντας όσους δεν θέλουν να συμμετάχουν στην 48ωρη απεργία της Τρίτης και Τετάρτης να μεταβούν στα σχολεία προκειμένου να μην αποκοπεί ο μισθός τους. Παράλληλα μετά την αποτυχία της μεσολάβησης των Συνδέσμων Γονέων , κυβέρνηση και ΔΗΣΥ  ανέβασαν τους τόνους απαξιώνοντας τους εκπαιδευτικούς .

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του την Παρασκευή  μετά τη συνάντηση των οργανωμένων γονιών με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις είπε ότι θα σκεφτούν όλοι το Σαββατοκύριακο τα όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή, με την ελπίδα να βρεθεί λύση που θα δώσει τέλος στο αδιέξοδο.

Οπως ανέφερε  κατά την συνάντηση, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανέλυσαν τις θέσεις τους, ανέφεραν πόσες υποχωρήσεις έκαναν και γιατί επιμένουν στην τοποθέτηση της συγκεκριμένη λέξης μέσα στο κείμενο.

«Εμείς τους είπαμε, καταρχάς, ότι είναι σεβαστό το δικαίωμα των απεργιών, αλλά θέλουμε να δούμε πως θα διασφαλιστούν τα παιδιά μας σε περίπτωση που θα κάνουν τις απεργίες μισή ημέρα διότι δεν μπορεί να φεύγει ο κόσμος να πάει να πιάσει τα παιδιά του από το σχολείο ότι ώρα αποφασίσουν να τα κλείσουν. Τους είπαμε ότι μας ανησυχούν οι τελειόφοιτοι. Τους είπαμε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να φύγουμε από το αδιέξοδο και πρέπει να βρούμε πως αλλάζουμε τη συγκεκριμένη λέξη και να βρεθεί η λύση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα έχουν εκ νέου συνάντηση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα μιλήσουν τηλεφωνικά και αν υπάρχει τρόπος θα προχωρήσουν,  διαφορετικά ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του .

Σε ερώτηση αν ως Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης θα έχουν συνεδρία για να μελετήσουν την κατάσταση, ο κ. Νικηφόρου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι αν θα συνεχιστεί το αδιέξοδο ενδεχομένως να λάβουν και οι γονείς τα δικά τους μέτρα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πραγματοποιούν την ερχόμενη εβδομάδα 48ωρη απεργία διαμαρτυρίας, με την οποία θέλουν να δείξουν ότι αρνούνται να νομιμοποιήσουν οποιαδήποτε παρανομία.

«Ήρθε η Κυβέρνηση και έκανε μια παρανομία στις 4 Ιουλίου. Είσαι παράνομος. Δεν δικαιούσαι να αγγίξεις πάνω στα εργασιακά χωρίς διάλογο. Παρανομία πολύ και λίγη δεν έχει. Έχει παρανομία και η προσπάθεια μας αυτές τις ημέρες ήταν μέσα από ένα εύσχημο τρόπο που να μην ενοχλεί και την Κυβέρνηση, να καταστεί σαφές ότι δεν δεχόμαστε την παρανομία. Η Κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου παρανόμησε σε βάρος των εκπαιδευτικών. Θα λάβουμε και κάποια άλλα μέτρα μέσα στα σχολεία. Δεν δεχόμαστε οι μαθητές να χάνουν διδακτικό χρόνο», πρόσθεσε.

Όπως είπε ζητούν από την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την παρανομία.«Εμείς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αξιοποιώντας και καθοδηγούμενοι από τους νομικούς μας συμβούλους θα καταθέσουμε στο δικαστήριο αγωγή κατά της Κυβέρνησης σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αποκόψει λεφτά από την απεργία μας, διότι τώρα που εξαγγείλαμε την απεργία έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ξεκινήσει ο θεσμικός διάλογος. Εξαναγκαστήκαμε ως συντεχνίες να πάρουμε το ύστατο και έσχατο μέτρο της απεργίας, αφού εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να γίνει έστω και την υστάτη ο  θεσμικός διάλογος. Το κράτος δεν έκανε θεσμικό διάλογο. Είπε θα μας πάρει στην ΜΕΠΕΥ. Δεν μας πήρε. Και αυτό συνιστά παρανομία. Ο νόμος λέει ότι από παράνομες πράξεις δεν μπορείς να αποκομίζεις όφελος», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα γίνει καταγγελία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα καταγγελθούν οι μονομερείς αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση χωρίς θεσμικό διάλογο και υπάρχει διαδικασία μέσα από την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα χρόνο βγάζει δεσμευτική απόφαση για τα κράτη.

«Όσον αφορά τα αντίμετρα που λέει η Κυβέρνηση αυτά θεωρούνται απειλή για τους εργαζόμενους, δηλαδή απειλείς τον εργαζόμενος με σκοπό να του αποτρέψεις το δικαίωμα της απεργίας. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συζήτησαν και τρόπους για να εφαρμοστεί η παραίνεση της Κυβέρνησης: Οι δάσκαλοι πίσω από την έδρα. Κάτι που σημαίνει ότι οτιδήποτε εξωδιδακτικό σπαταλάει διδακτικό χρόνο πρέπει να αποφεύγεται», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ μέσα από το προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφει ότι «το διακύβευμα του εκπαιδευτικού κόσμου είναι να σταματήσει τους ετσιθελισμούς και τις μονομερείς αποφάσεις που φαίνεται θα λαμβάνονται εάν δεν αντισταθούμε σε αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές».

«Οι απειλές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι διασπαστικές ενέργειες (πχ έντυπο για απεργοσπάστες), αντίμετρα και άλλα δεν πτοούν τον εκπαιδευτικό κόσμο. Ο σεβασμός του έργου και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών, η δημοκρατία στην Εκπαίδευση και η πραγματική ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου δεν μετρούνται ούτε με χρήματα ούτε με έντυπα», καταλήγει ο κ. Φυλακτού στην ανάρτησή του.