Aσφαιρα τα πυρά Ιωνά για αποφυλακίσεις παιδεραστών και το 2008

Την πεπατημένη  ότι «οι προηγούμενοι έκαναν χειρότερα» επέλεξε εκ νέου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου προκειμένου να καταλαγιάσει τον σάλο των αντιδράσεων  και να δικαιολογήσει την προεδρική χάρη που δόθηκε για αποφυλάκιη καταδικασθέντα για παιδεραστία.imagew-8.aspx

Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου «η  απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη δόθηκε μετά από τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα σε κατάλογο καταδικασθέντων που καταρτίστηκε στη βάση κριτηρίων και υποβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα,.Ο  Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ενώ αναφέρει ότι το 2008 είχε απονεμηθεί προεδρική χάρη σε 22 άτομα που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων.

Λέει ότι η απονομή χάριτος έγινε στα πλαίσια της πρακτικής που εφαρμόζεται λόγω ανάληψης των καθηκόντων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας – μιας πρακτικής που ακολουθείται από το 1960 – και όχι μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένων ατόμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι εν αντιθέσει με το παρελθόν, η απονομή χάριτος από το Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν δόθηκε σε όλους ανεξαιρέτως αλλά με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν για πρώτη φορά, αφού διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του συστήματος που εφαρμόζονταν.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις της Βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου για το θέμα της απόδοσης προεδρικής χάριτος σε καταδικασθέντα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης, ο κ. Νικολάου λέει ότι το 2008, στη βάση του καταλόγου που τότε ετοιμάστηκε, απονεμήθηκε προεδρική χάρη μεταξύ άλλων και σε 22 άτομα που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, περιλαμβανομένων περιπτώσεων αιμομιξίας, βιασμού και διαφθοράς παιδιών – ανηλίκων τόσο άνω όσο και κάτω των 13 ετών.

«Το 2018, με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν αποκλείστηκαν από την δυνατότητα απονομής χάριτος πέραν από τους ισοβίτες και όσοι είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων ηλικίας μέχρι 13 ετών ή σε βάρος ανηλίκων μέχρι και τρίτου βαθμού συγγένειας» συμπληρώνει.

Λέει επίσης ότι η απονομή χάριτος δόθηκε με βάση τις κατηγορίες των αδικημάτων και όχι με βάση συγκεκριμένα άτομα που περιλαμβάνονταν στο κατάλογο, στον οποίο εκτός από το συγκεκριμένο κατάδικο υπάρχουν και άλλοι με το ίδιο αδίκημα.

«Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, στη θέσπιση ακόμα πιο αυστηρών κριτηρίων, ώστε μελλοντικά να αποφεύγεται η απονομή χάριτος σε όσους καταδικάζονται για όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του για περαιτέρω βελτίωση του συστήματος σε σχέση με εκείνο που ακολουθείτο στο παρελθόν» συμπληρώνει.

Επίσης, λέει ότι εντάσσεται στα πλαίσια της λήψης δεκάδων μέτρων που πάρθηκαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται επί της παρούσας διακυβέρνησης για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και τα οποία αναγνωρίζονται από όλους.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων, έχει λάβει τις εκθέσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αύριο, Παρασκευή, θα υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα εισήγηση για προώθηση της δικαστικής διαδικασίας, ώστε να τεθεί υπό την επίβλεψη της Αρχής το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Επίσης, αναφέρεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεδρία θα εξετάσει τα μέτρα εποπτείας που μπορούν να ληφθούν για το πρόσωπο αυτό, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, καθώς και θα επαναξιολογήσει την διαδικασία χειρισμού των περιπτώσεων αυτών, περιλαμβανομένης και δυνατότητας να ενημερώνεται εγκαίρως το θύμα για την επερχόμενη ημερομηνία αποφυλάκιση του θύτη.

Απάντηση ΑΚΕΛ στον Ιωνά Νικολάου
Το ΑΚΕΛ αντέδρασε  στις δηλώσεις του  Υπουργού Δικαιοσύνης και με ανακοίνωση του αναφέρει ότι « στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την απόφαση του Προέδρου να αποφυλακίσει παιδεραστή, καταφεύγει στη γνωστή επωδό ότι το έκαναν και οι προηγούμενοι.»
Αναφέρει επίσης  ότι: «στον υπουργό εναπόκειται να αποδείξει αυτά που λέει. Εν πάση περιπτώσει οι οδηγίες του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, ήταν ακριβώς να μην δίνεται χάρη σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, εμπορία ναρκωτικών και βαρυποινίτες. Αυτό καταδεικνύεται από σχετική δήλωση του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Άκη Παπασάββα, ο οποίος στις 13 Αυγούστου το 2008, με αφορμή τις αποφυλακίσεις δήλωνε ότι, «η απόφαση λήφθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν αποφυλακίσεις καταδικασθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών, σεξουαλικών εγκλημάτων ή βαρυποινιτών».
Επιτέλους κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση σας θα αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη για δικές σας αποφάσεις και ενέργειες ή απλά θα τα ρίχνετε συνεχώς στους προηγούμενους;»καταλήγει το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του.