Δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς συνδικαλιστών για την παιδεία, λέει ο Πρόεδρος

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, imagewδήλωσε απόψε  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς οποιουδήποτε συνδικαλιστή για τα θέματα της παιδείας.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση εκλέγεται από το λαό και εντέλλεται για να κυβερνήσει και όχι να κυβερνηθεί από συνδικαλιστές, οι οποίοι τη μια μέρα συναινούν και την επομένη αναιρούν τα όσα έχουν συμφωνήσει.

Τόνισε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή και έτοιμη για διάλογο με τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «το σχοινί κόπηκε» στο θέμα της παιδείας και ερωτηθείς πώς η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες προκληθούν από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για να μη θυματοποιηθούν οι μαθητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι « το σχοινί δεν έχει κοπεί βεβαίως από την Κυβέρνηση».

«Όπως καλά γνωρίζετε έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια και έχουμε μάλιστα υποχωρήσει από θέσεις που έχουν κατακριθεί από την κοινωνία διότι μεταξύ των εργαζομένων δεν πρέπει να υπάρχουν εκείνοι που έχουν τα προνόμια να εργάζονται λιγότερο, να αμείβονται περισσότερο, χωρίς να έχουν τα αποτελέσματα που αναμένει η κοινωνία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που οδήγησε στα άκρα, και υπενθύμισε ότι υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία στις 27 Ιουλίου, για εφ΄ όλης της ύλης διάλογο και αθετήθηκε.

«Στις 23 Αυγούστου συνδιαμορφώθηκε μια πρόταση με τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στις 6 Σεπτεμβρίου έδωσαν τα χέρια, υποσχέθηκαν και ευχαρίστησαν για το τι επετεύχθη, δυστυχώς λόγω της ποικιλομορφίας και των διαφορετικών τάσεων μέσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα», είπε.

Σημείωσε παράλληλα πως «πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους ότι ένα είναι το δικαίωμα που ασκείται, άλλο είναι το δικαίωμα του οποίου γίνεται κατάχρηση εις βάρος 120 χιλιάδων παιδιών, χιλιάδων γονιών, αλλά την ίδια ώρα και πρόκληση στο σύνολο των εργαζομένων».

Κληθείς να πει κατά πόσο ο ίδιος βλέπει παράθυρο εκτόνωσης της κρίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι ανοικτή και έτοιμη για διάλογο, για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Παιδεία».

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ όσον αφορά την Παιδεία.

«Έχουμε τους καλύτερα αμειβόμενους εκπαιδευτικούς – κατατάσσονται μεταξύ των έξι πρώτων – έχουμε δυστυχώς τον ολιγότερο διδακτικό χρόνο, αλλά, το χείριστο, τα χειρότερα μαθησιακά αποτελέσματα», ανέφερε.

Τόνισε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη διυπουργική επιτροπή, να παρακαθίσει στον διάλογο και μέσα από τον διάλογο να διαφανεί τι είναι το πρέπον.

«Ένα στοιχείο είναι βεβαίως ο διάλογος που αφορά το θέμα του διδακτικού χρόνου που δεν είναι το μέγιστο. Το μέγιστο είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, η αξιολόγηση του μαθητή, είναι τα θέματα που άπτονται της μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, είναι τα θέματα αναβάθμισης γενικότερα του δημόσιου σχολείου, είναι θέματα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία και το μέλλον της παιδείας μας, της ειδικής εκπαίδευσης, της τεχνικής εκπαίδευσης, σωρεία θεμάτων που έχουν καταγραφεί για να συζητηθούν», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει τους τρόπους για να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που θα υπάρξουν από απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «θα τους αντιμετωπίσουμε. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε – και θέλω να το καταστήσω σαφές – σε εκβιασμούς του οποιουδήποτε συνδικαλιστή. Η Κυβέρνηση εντέλλεται και εκλέγεται από τον λαό για να κυβερνήσει και όχι να κυβερνηθεί από συνδικαλιστές, οι οποίοι τη μια μέρα συναινούν και την επομένη αναιρούν τα όσα έχουν συμφωνήσει».