Ε.Θεοχάρους:Οι Πρέσπες κινδυνεύουν να μετατρέψουν Β. Ήπειρο, Δυτ. Θράκη και Κύπρο σε πυριτιδαποθήκες της Ευρώπης

 

Σε παρέμβαση της κατά την διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται αυτή ti_6τη βδομάδα στο Στρασβούργο, μετά από ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την πορεία της χώρας και το μέλλον της ΕΕ, η Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Δρ. Ελένη Θεοχάρους είπε τα εξής:
“Κύριε Πρωθυπουργέ, στην προηγούμενη επίσκεψη σας στο ΕΚ σας υπερασπίστηκα σθεναρά. Υπερασπίστηκα την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Διαφωνώ ότι τότε όλοι σας συμπαραστάθηκαν, όπως λέχθηκε πλειστάκις σήμερα, τουναντίον υποστήκατε σκληρή κριτική και προσβολές, τόσον εσείς όσο και ο κάθε Έλληνας. Φυσικά και δεν απαλλάσσω την Ευρώπη των ευθυνών της για ό,τι μας συνέβη, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ωστόσο σήμερα δεν μπορώ να σας υπερασπιστώ και πάλι. Γιατί δεν πιστεύω στο success story που μας παρουσιάσατε. Έχω έντονες διαφωνίες, αλλά ούτε θέλω ούτε μπορώ να αναφερθώ σε αυτές από του βήματος του ΕΚ. Θα πω μόνο τούτο: Λέχθηκε από πολλούς σήμερα ότι φανήκατε γενναίος στην παραχώρηση του ονόματος Βόρειος Μακεδονία στα Σκόπια. Δυστυχώς τα Σκόπια και ο κ. Ζάεφ δεν έκαναν κανένα βήμα συμβιβασμού. Τουναντίον, πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της Μακεδονικής Ταυτότητας και της Μακεδονικής Γλώσσας”.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος Ταγιάνι διέκοψε την Δρα Θεοχάρους, καθώς εξαντλήθηκε το ένα λεπτό το οποίο είχε στην διάθεσή της και η Ευρωβουλευτής υποχρεώθηκε να καταθέσει γραπτώς το υπόλοιπο της ομιλίας της το οποίο έχει ως εξής:
“Αν αυτή η υποχωρητικότητα σας συνεχιστεί, όπως θρυλείται και στις συνομιλίες με την Αλβανία, μια ανάλογη συνθηκολόγηση  θα αποβεί σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, με προβλέψιμους κινδύνους για την επιβίωση της και την διάσωση της. Οι εξελίξεις αυτές μας πανικοβάλλουν για το μέλλον της Δυτικής Θράκης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ιδιαιτέρας μου πατρίδας. Η Θράκη και η Κύπρος θα μετατραπούν σε πυριτιδαποθήκες της Ευρώπης και όχι σε τόπους σταθερότητας και Ειρήνης”