Στη δίνη σκανδάλου για συμφωνίες φοροδιαφυγής ο Γιούνκερ

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε και πάλι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις νέες αποκαλύψεις για συμφωνίες φοροδιαφυγής μεταξύ Λουξεμβούργου κι εταιρειών όπως η Ντίσνεϊ, η Μάικροσοφτ κι οι βιομηχανίες Κοχ κατά το διάστημα που ήταν Πρωθυπουργός. Στο λεγόμενο σκάνδαλο “LuxLeaks” ενέχονται δεκάδες επιχειρήσεις κι η δράση τους αποκαλύπτεται ξανά σήμερα από την ομάδα των ερευνητών δημοσιογράφων.gioynker-538x330

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ρικάρντο Καρντόζο, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες είπε πως ο κ. Γιούνκερ είναι “αφοσιωμένος και προσηλωμένος στη στρατηγική της διερεύνησης του άδικου φορολογικού ανταγωνισμού” σε ολόκληρη την ΕΕ.
Νωρίτερα, ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Λιμπερασιόν” δήλωσε πως αισθάνεται αποδυναμωμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου.

“Υποκειμενικά μιλώντας, δεν έχω να λογοδοτήσω περισσότερο από άλλους. Αντικειμενικά μιλώντας όμως, αποδυναμώθηκα διότι το LuxLeaks υπονοεί πως ήμουν μέρος στους χειρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο επίπεδο ηθικής κι αξιοπρέπειας”, είπε στη συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ.

Δεχόμενος ομοβροντία ερωτήσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν περιορίστηκε να δηλώσει ότι “φυσικά ο κ. Γιούνκερ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του”. Και πρόσθεσε ότι “παραμένει ο πρόεδρος και παραμένει 100% προσηλωμένος τόσο στη δουλειά του όσο και στις πολιτικές του κατευθύνσεις”.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για την ορκωμοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι νέες αποκαλύψεις “δεν είναι σύμπτωση. Το πρώτο κύμα ήρθε όταν ξεκίνησα και το δεύτερο εξαπολύεται όταν ορκίζομαι ενώπιον του Δικαστηρίου, που για μένα είναι ένα σημαντικό γεγονός”. Και πρόσθεσε: ¨Είπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η φορολογική εναρμόνιση, ο συντονισμός και η ενοποίηση των φορολογικών πολιτικών είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα. Θα το κάνω”.