Τί πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο από τον ιό Έμπολα

 

Η νόσος από τον ιό Έμπολα ή αιμορραγικός πυρετός από τον ιό Έμπολα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή νόσος που εντοπίζεται συνήθως σε χώρες της Αφρικής και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 25-90%. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο o-ios-empola-to-vio-oplo-tis-pagosmias-elit-gia-tin-meiwsi-tou-plithismou-kata-90-tis-ekato-polemiko-imerologio3σε άτομο μέσα από άμεση επαφή με αίμα και άλλα υγρά του σώματος. Η πρώτη επιβεβαιωμένη επιδημία από τον ιό συνέβηκε το 1976 στη Δημοκρατία του Κογκό, που τότε ήταν γνωστή ως Ζαΐρ, και όλες οι επιδημίες που ακολούθησαν συνέβηκαν σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Τί συμπτώματα παρουσιάζει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μολυσμένο άτομο παρουσιάζει ξαφνικά πυρετό, αδυναμία, πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς και πονοκέφαλο, τα οποία ακολουθούνται από προοδευτική αδυναμία, ανορεξία, διάρροια (που μερικές φορές περιέχει αίμα και βλέννα), ναυτία και εμετό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι κοινά σε διάφορα νοσήματα, όπως το κοινό κρυολόγημα και η ελονοσία.

Το επόμενο στάδιο είναι πιο σοβαρό με αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα και το δέρμα και αίμα στον εμετό και στα κόπρανα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα στο δέρμα, εξέρυθρα παρίσθμια με πόνο στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση.

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκθεση στο μολυσματικό παράγοντα μέχρι ο ασθενής να αρχίσει να εκδηλώνει συμπτώματα είναι 2-21 ημέρες.

 Πώς μπορεί ένα άτομο να μολυνθεί;

Ένα άτομο μολύνεται συνήθως μετά από άμεση επαφή με αίμα, εκκρίσεις, ιστούς, όργανα ή άλλα σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού ατόμου που προσβλήθηκε από τη νόσο. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αντικειμένων, όπως υφασμάτων ή επιφανειών που έχουν εμποτιστεί με τέτοια μολυσματικά υγρά. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής με άτομο που νόσησε πρόσφατα και έχει αποθεραπευτεί. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο ιός ανιχνεύεται στο σπέρμα μέχρι και 3 μήνες μετά την ανάρρωση. Εντούτοις, ο κίνδυνος γενικά είναι χαμηλός στα αρχικά στάδια της νόσου αμέσως μετά που ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια και όχι αερογενώς. Αυτό δείχνει ότι είναι πολύ απίθανο κάποιος να μολυνθεί απλώς και μόνο επειδή πλησίασε κάποιον ασθενή σε καθημερινή επαφή, όπως για παράδειγμα επειδή κάθισε δίπλα του και χωρίς να έχει άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά του.

Τα περισσότερα άτομα μολύνονται από άλλο άτομο που ασθενεί, ενώ σπάνια κάποια άλλα άτομα μπορεί να μολυνθούν μετά από επαφή με μολυσμένα, άγρια ζώα ή νυχτερίδες σε μια περιοχή με περιστατικά της νόσου.

 Πόσο μολυσματικός είναι κάποιος;o-ios-empola-to-vio-oplo-tis-pagosmias-elit-gia-tin-meiwsi-tou-plithismou-kata-90-tis-ekato-polemiko-imerologio2

Οι άνθρωποι γίνονται μεταδοτικοί μόνο μετά που παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από επαφή με ασθενή που βρίσκεται στην αρχική φάση της νόσου του, δηλαδή αμέσως μετά που παρουσιάζει συμπτώματα, είναι γενικά μικρός. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τοποθέτηση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

 

Πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός;

Η πιθανότητα ενός ατόμου που νοσεί με τον ιό να πεθάνει είναι 25-90% και αυτό εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του ιού.

 Πόσο ανθεκτικός είναι ο ιός;

Ο ιός είναι ευαίσθητος στα αντισηπτικά και τη χλωρίνη και σκοτώνεται με τη θερμότητα.

Υπάρχει εμβόλιο;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο. Όμως διεξάγεται αρκετή έρευνα σχετικά με το θέμα και πολύ σύντομα είναι πιθανόν να υπάρξει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ποια η θεραπεία του ιού;

Σήμερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εγκεκριμένη για τον ιό για χρήση σε όλους τους ασθενείς. Τον Δεκέμβριο 2014 άρχισαν να πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες σε μεγάλη κλίμακα για να εξετάσουν υποψήφια φάρμακα κατά της νόσου. Προς το παρόν, η θεραπεία που εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα είναι υποστηρικτική και αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών της νόσου.

 

Από πού προέρχεται ο ιός;

Πιστεύεται ότι ο ιός κυκλοφορεί μεταξύ άγριων ζώων σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Έχει ανευρεθεί σε φρουτοφάγες νυχτερίδες, σε χιμπατζήδες, γορίλλες και κάποιες από τις λοιμώξεις σε ανθρώπους έχουν συνδεθεί με άμεση επαφή των ανθρώπων με τέτοια ζώα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα η επιδημία από τον ιό Έμπολα στον κόσμο;

Μια επιδημία από τον ιό μπορεί να αντιμετωπιστεί διακόπτοντας την αλυσίδα μετάδοσης του. Αυτό επιτυγχάνεται με την άμεση αναγνώριση των ύποπτων περιστατικών και την άμεση απομόνωση και θεραπεία τους, αφού ληφθούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Επιπλέον, άτομα τα οποία ήρθαν σε άμεση επαφή με ασθενείς πριν αυτοί διαγνωστούν με τη νόσο, θα πρέπει να εντοπίζονται και να παρακολουθούνται από τις αρχές ώστε να εντοπιστούν άμεσα, άτομα που νόσησαν ως αποτέλεσμα επαφής με το πρώτο περιστατικό.

 

Θα πρέπει να αποφύγω να ταξιδέψω στις χώρες* που έχουν επηρεαστεί με τον ιό Έμπολα;

Οι οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σχεδόν όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να αποφεύγονται ταξίδια προς τις χώρες αυτές, στο παρόν στάδιο, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητα.

Πώς μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου κατά της λοίμωξης με τον ιό Έμπολα;

Άτομα που επισκέπτονται ή διαμένουν στις επηρεασμένες χώρες* θα πρέπει να λάβουν τα πιο κάτω μέτρα:

  • Αποφύγετε επαφή με ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου ή με τα σωματικά υγρά τους.
  • Αποφύγετε επαφή με τα σώματα ή τα σωματικά υγρά ασθενών που απεβίωσαν.
  • Αποφύγετε επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα (περιλαμβανομένων πιθήκων, αντιλόπων, τρωκτικών και νυχτερίδων).
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό.

 

Υπάρχει κίνδυνος άτομα που ταξίδεψαν στις επηρεασμένες χώρες* να μεταδώσουν τον ιό Έμπολα στην Ευρώπη;

Ναι, υπάρχει κίνδυνος άτομα που επιστρέφουν από ταξίδι τους στις χώρες αυτές να έχουν μολυνθεί με τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. Τέτοια άτομα μπορεί να εκδηλώσουν τα συμπτώματα της νόσου στη διάρκεια του ταξιδιού τους, αμέσως μετά την άφιξή τους στον προορισμό τους ή μερικές ημέρες μετά.

 

Οι Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας έχουν τον τρόπο να εντοπίσουν και να διαγνώσουν τις περιπτώσεις αυτές και έτσι να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.

 

Ο κίνδυνος να μεταδοθεί η νόσος από ένα τέτοιο περιστατικό σε άλλα άτομα είναι πολύ μικρός φτάνει να αναγνωριστεί έγκαιρα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;

Αν παρουσιάσετε πυρετό, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλο και πόνο στο λαιμό και είχατε ταξιδέψει πρόσφατα σε μια από τις επηρεασμένες περιοχές* (μέσα στις προηγούμενες 21 ημέρες), ή είχατε επαφή με αίμα, εκκρίσεις, όργανα ή άλλα σωματικά υγρά από νεκρό ή ζωντανό άτομο που έπασχε με τη νόσο, τότε ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αναφέροντας το ιστορικό του ταξιδιού σας.

 

Πως πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα της νόσου μέσα σε 21 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής σας στην Κύπρο από τις επηρεασμένες χώρες*, τότε μην επισκεφθείτε τον γιατρό και μην ταξιδέψετε με ταξί ή άλλο μέσο μαζικής συγκοινωνίας. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή στο παγκύπριο τηλέφωνο 22 604000 και ανάφερε τα συμπτώματα και το ιστορικό του ταξιδιού σας στις χώρες αυτές και ακολούθησε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

 

Είμαι κάτοικος Κύπρου και έχω συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη. Πως ξέρω ότι δεν πάσχω από τον ιό Έμπολα;

Είναι γεγονός ότι τα συμπτώματα, στην αρχική φάση της νόσου, προσομοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης, δηλαδή πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλος και πόνος στο λαιμό. Όμως, για να θεωρηθεί κάποιος ύποπτος για τη νόσο από τον ιό Έμπολα θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε και ιστορικό ταξιδιού σε μία από τις επηρεασμένες χώρες* μέσα στις προηγούμενες 21 ημέρες ή να έχει επαφή στο διάστημα αυτό με το αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά ατόμου που πάσχει με τη νόσο.

 *Επηρεασμένες χώρες είναι στις 8 Δεκεμβρίου 2014 η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρρα Λεόνε.