Εντονη ανησυχία για το αδιέξοδο στην παιδεία, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Έντονη ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο στην παιδεία και το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων 20150108_antros-300x193στη νέα σχολική χρονιά, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση «να υπερβούν τις εμμονές, την αλαζονεία και τον αυταρχισμό τους».

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, παρουσία και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «για να τοποθετηθεί κάποιος αντικειμενικά για τη θεραπεία που απαιτείται ώστε να ξεπεραστούν η κρίση και οι κίνδυνοι στη δημόσια παιδεία, πρέπει πρώτα να είναι ξεκάθαρο ποιος την προκάλεσε».

Η κρίση, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «προκλήθηκε από τις μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και την πεισματική άρνηση της να τις αποσύρει. Η Κυβέρνηση παραβιάζοντας θεσμοθετημένες διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνταν για δεκαετίες, υποχρέωσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αντιδράσουν».

Σημειώνοντας ότι, «έχει κάθε δικαίωμα η Κυβέρνηση να έχει πολιτικές και να θέλει αυτές να συζητηθούν», είπε ότι «Το ίδιο δικαίωμα έχουν βέβαια και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ακριβώς για να αποφεύγονται κρίσεις όπως τη σημερινή καθιερώθηκαν εδώ και δεκαετίες διαδικασίες δομημένου διαλόγου. Της ΜΕΠΕΥ για τα εργασιακά και των Συμβουλίων Παιδείας για τα Εκπαιδευτικά».

Αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, «την οποία ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, την παραβίασε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Επιμένει μάλιστα σ’ αυτή λειτουργώντας με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρχισμό.  Ήταν λογικό και αναμενόμενο ότι ένας τέτοιος χειρισμός από πλευράς της θα προκαλούσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Στην επιμονή της να υπερασπιστεί τις θέσεις της, η Κυβέρνηση έκανε ένα περαιτέρω αρνητικό βήμα» είπε.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση «επιχείρησε να απαξιώσει τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές ηγέτες τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Με αυτό τον τρόπο τραυματίζει τις σχέσεις εκπαιδευτικών με γονείς και με μαθητές. Υποσκάπτει τον αλληλοσεβασμό που είναι  απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία και την πειθαρχία στο σχολείο».

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού «που έχει προκαλέσει την κρίση» να κάνει βήματα για την εκτόνωσή της, λέγοντας ότι «αυτό θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί υιοθετώντας την πρόταση που κατέθεσαν όλα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ και την οποία στηρίζουν πολλές οργανώσεις και φορείς».

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, προνοεί αναστολή της εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αναστολή των όποιων απεργιακών ή άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και καταρτισμό πλήρους και λεπτομερούς καταλόγου όλων των θεμάτων που χρειάζεται να συζητηθούν, άμεση έναρξη διαλόγου για επίλυση τους με σειρά προτεραιότητας και εφαρμογή ενός πλήρους και ολοκληρωμένου πλαισίου από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

«Αυτός κατά την άποψη μας είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί διέξοδος σε αυτή την κρίση που  ταλανίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους γονείς και την κοινωνία ολόκληρη», είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση «οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τέτοιο τρόπο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον του τόπου».

«Όσα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, δεν είναι μια άτυχη στιγμή της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, σε μια κατά τα άλλα επιτυχημένη πορεία. Η κρίση που περνά σήμερα η εκπαίδευση, είναι το αποκορύφωμα της άγονης και αδιέξοδης πολιτικής που επέβαλε η Κυβέρνηση και στα θέματα της δημόσιας παιδείας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι από το 2014 «ως ΑΚΕΛ προειδοποιούσαμε για τις αντιλαϊκές πολιτικές που ήθελαν να επιβάλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα στη δημόσια παιδεία. Ο τότε Υπουργός υποστήριζε ότι δεν ήταν δεσμευτικά τα όσα πρότειναν. Αποκαλύπτεται όμως από τις εξελίξεις, ότι  η κυβέρνηση μεθόδευε την εφαρμογή τους κάτω από το τραπέζι.  Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ανέκοψε την πορεία εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εφάρμοσαν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και αντίθετα επέβαλε και πάλι ετσιθελικά μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση της αντιμεταρρύθμισης όπως οι εξετάσεις στα τετράμηνα».

Είπε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί απολύτως με τη θέση ότι, όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη δημόσια παιδεία χρειάζεται να τεθούν και να συζητηθούν σ’ ένα δομημένο διάλογο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων προσθέτοντας ότι, «για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα όμως να ξεπεραστεί η κρίση».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ενώ οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά το τι έγινε και το γιατί αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, «κατηγορούν το ΑΚΕΛ ότι υποθάλπτει δήθεν την κρίση στην παιδεία» λέγοντας ότι «μόνο ως αστείο μπορεί να λέγεται αυτό, γι’ αυτό και ως αστείο θα το σχολιάσω. Αν κατάφερε το ΑΚΕΛ μέσα στον Αύγουστο να κινητοποιήσει για διαμαρτυρία 10 και πλέον χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους, μπράβο μας. Δεν είναι το ΑΚΕΛ που έβγαλε τους εκπαιδευτικούς στους δρόμους, στη  μαζικότερη διαμαρτυρία των τελευταίων ετών. Η ενότητα των εκπαιδευτικών οργανώσεων και η μαζικότητα των εκδηλώσεων τους αυτό καταμαρτυρούν. Είναι οι πολιτικές, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού που πλήττουν τη δημόσια παιδεία».

Το χειρότερο απ’ όλα, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι ότι η κρίση και ο κίνδυνος να μην ανοίξουν τα σχολεία προκαλείται με επιχείρημα ότι θα εξοικονομηθούν 5 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι «λέγονται αυτά την ώρα που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού φόρτωσε στο λαό 8 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά από το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, την ώρα που η Κυβέρνηση συνομιλεί με τη Noble συζητώντας την απαίτηση της να χαρίσει στην εταιρεία 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα κρατικά έσοδα».

Ως ΑΚΕΛ, «ανησυχώντας από τις προβλεπόμενες εξελίξεις είχαμε αποστείλει από τα μέσα του Ιούλη επιστολή στον κ. Αναστασιάδη καλώντας τον να παρέμβει για να αποφευχθεί η κρίση στην παιδεία. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος δεν τα κατάφερε γιατί παραμένει δογματικά προσκολλημένος στις εμμονές του» είπε.

Απηύθυνε τέλος έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση «να υπερβούν τις εμμονές, την αλαζονεία και τον αυταρχισμό τους.  Να συζητήσουν εποικοδομητικά με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Ας φανούν έστω και στο παρά πέντε χρήσιμοι και ωφέλιμοι για την κοινωνία, όπως διακηρύττει συνεχώς ο Πρόεδρος».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις συγχαίροντας τις «για την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα, το ήθος, την αξιοπρέπεια και την αποφασιστικότητα με την οποία χειρίστηκαν τα ζητήματα. Όλα αυτά είναι ζητήματα που τους αφορούν άμεσα. Τις αποφάσεις για όλα αυτά οι ίδιοι θα τις λάβουν και όχι κανένας άλλος».