Επιστολή στο Γ. Εισαγγελέα απέστειλε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα των διαρροών

Η ανακριτική διαδικασία μετατρέπεται ξανά σε εργαλείο κατασυκοφάντησης και σπίλωσης ανθρώπων

Ερωτήματα για τις διαρροές εγειρει και ο Γ.Ομήρου

Επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα απέστειλε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφορικά με το ζήτημα των διαρροών, που παρατηρούνται στην ανακριτική διαδικασία γύρω από τα γεγονότα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.Γ,Γ.ΑΚΕΛ .

Σύμφωνα με την αυτούσια επιστολή, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στάληκε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως το κόμμα του “τάσσεται υπέρ της ταχείας και πλήρους διερεύνησης όλων των πτυχών του μεγάλου αυτού σκανδάλου και ζητά την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όλων όσοι θα διαφανεί ότι πιθανό να ενέχονται στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων”.“Το ΑΚΕΛ επισημαίνει το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή διερευνάται, πρωτίστως, λόγω των καταγγελιών και της επιμονής του Βουλευτή του κόμματος μας Αντρέα Φακοντή. Μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι η ανακριτική διαδικασία μετατρέπεται ξανά σε εργαλείο κατασυκοφάντησης και σπίλωσης ανθρώπων και θεσμών. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες διοχετεύονται στον τύπο, πληροφορίες, για εμπλοκή συγκεκριμένων βουλευτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και άλλων στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ οι πληροφορίες αυτές τους έχουν δοθεί από τους ανακριτές της υπόθεσης. Η διοχέτευση στον τύπο πληροφοριών, για εμπλοκή όλων αυτών και ιδιαίτερα βουλευτών, θεωρούμε ότι είναι πρακτική, ηθικά και πολιτικά, απαράδεκτη και επικίνδυνη”, προσθέτει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Διερωτάται “ποιους πραγματικά εξυπηρετεί η διοχέτευση στον Τύπο τέτοιων πληροφοριών και πώς εξυπηρετείται η ανακριτική διαδικασία όταν άτομα τα οποία ενδεχομένως εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα προειδοποιούνται ότι εναντίον τους υπάρχει μαρτυρία;”.

Όπως αναφέρει “είναι πρόδηλο ότι η διοχέτευση στον Τύπο τέτοιων πληροφοριών δε στοχεύει στην εξυπηρέτηση των σκοπών της ποινικής ανάκρισης, αλλά στο διασυρμό προσώπων και θεσμών”, προσθέτοντας ότι “ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει από την ουσία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Επίσης, διερωτάται σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση και την ισχυριζόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ιδιαίτερα βουλευτών, κατά πόσο έχουν ενημερωθεί επίσημα τα άτομα αυτά για τους ισχυρισμούς Βέργα, εάν έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα, εάν έχουν διασταυρωθεί ή επιβεβαιωθεί από άλλη μαρτυρία οι ισχυρισμοί του ευρισκόμενου υπό κράτηση τέως δημάρχου Πάφου, ο οποίος μάλιστα έχει προβεί σε ομολογία για την εμπλοκή του στην υπόθεση και εάν έχει ενημερωθεί επίσημα ο Πρόεδρος και η Βουλή, για την ισχυριζόμενη εμπλοκή των δύο βουλευτών στην υπόθεση αυτή”.

Ο ΓΓ του του ΑΚΕΛ εκφράζει την εκτίμηση πως η διοχέτευση στον Τύπο από μέλη της ανακριτικής ομάδας των συγκεκριμένων ισχυρισμών Βέργα, προκαλεί τεράστιο θέμα ηθικής τάξης και προσθέτει πως “αποκτά μάλιστα μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι την ανακριτική ομάδα καθοδηγεί ανώτατο στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας”.

“Θεωρούμε”, συνεχίζει, “ότι η διαρροή προς τον Τύπο αυτών των πληροφοριών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας για να ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν διαρρεύσει τις εν λόγω πληροφορίες. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των διαρροών και πως εξυπηρετείται η ανακριτική διαδικασία με τις συγκεκριμένες διαρροές; Είναι πεποίθηση μας ότι αυτή η πράξη συνιστά τεράστιο θέμα διαπλοκής κάποιων με ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή οι επιλεκτικές διαρροές ονομάτων είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στη σπίλωση, απαξίωση και στοχοποίηση κάποιων”.

Τέλος, επισημαίνει στην επιστολή του ότι με τις συγκεκριμένες πρακτικές, το κύρος και η αξιοπρέπεια των βουλευτών συνολικά τίθεται σε αμφισβήτηση από τον κυπριακό λαό, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του τόπου και συμπληρώνει πως το κόμμα του θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για να τερματιστεί “αυτή η καταστροφική πρακτική”.

Ερωτήματα θέτει και ο Ομήρου για τις διαρροές

Ερωτήματα ως προς τη διαρροή πληροφοριών από το ανακριτικό υλικό στην υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), ήγειρε επίσης  σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι αυτό το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα να διαπομπεύονται ενδεχομένως αθώοι, να υπονομεύεται η προοπτική εξιχνίασης και διαλεύκανσης της υπόθεσης, και να ναρκοθετείται ο στόχος της επί δικαστηρίω διεκπεραίωσης των υποθέσεων που ερευνώνται.ÂÏÕËÇ - ÏÌÇÑÏÕ - ÍÅÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου είπε ότι “η ΕΔΕΚ τάχθηκε εξ αρχής και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της κάθαρσης και της εξυγίανσης κάθε φαινομένου διαφθοράς και διαπλοκής, και σε αυτή τη θέση παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι, ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν με τις ανακρίσεις στο ΣΑΠΑ δημιουργούν ερωτηματικά και απορίες”.

Ανέφερε ότι “η απόρριψη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου του αιτήματος για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης απέδειξε ότι βεβιασμένα και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία αποτάθηκαν στο Δικαστήριο”.”Προτού παρουσιαστούν κατ΄ ισχυρισμόν γεγονότα κατά τρόπο τεκμηριωμένο ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων, διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης. Με αποτέλεσμα και να διαπομπεύονται ενδεχομένως αθώοι και να υπονομεύεται η προοπτική εξιχνίασης και διαλεύκανσης της υπόθεσης. Το κυριότερο, ναρκοθετείται ο στόχος της επί δικαστηρίω διεκπεραίωσης των υποθέσεων που ερευνώνται”, είπε.

Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε “ποιοι διαρρέουν πληροφορίες από το ανακριτικό υλικό, ποιοι πληροφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προαναγγέλλοντας συλλήψεις, και γιατί χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και έλεγχο πληροφοριών ή ισχυρισμών βλέπουν το φως της δημοσιότητας ολόκληρες καταθέσεις ατόμων που βρίσκονται υπό κράτηση”.

Διερωτήθηκε, επίσης, “πώς είναι δυνατόν πληροφορίες να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και την ώρα που λαμβάνονται καταθέσεις”.

“Η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία έχουν αναμφίβολα την ευθύνη της διαφύλαξης του ανακριτικού υλικού. Το απαράδεκτο και φθοροποιό φαινόμενο των διαρροών πρέπει άμεσα να τερματιστεί. Τυχόν συνέχιση του θα καταστήσει διάτρητη τη διαδικασία διερεύνησης”, επεσήμανε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στη εξιχνίαση κάθε υπόθεσης διαφθοράς και διαπλοκής, όπως όμως αδιαπραγμάτευτα επιμένουμε σε αυτό, άλλο τόσο θα επιμείνουμε αδιαπραγμάτευτα στην τήρηση του κράτους δικαίου, χωρίς επιλεκτικές διαρροές και χωρίς σκοπιμότητες”.

Πρόσθεσε ότι “η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία έχουν συνταγματικό χρέος να τηρήσουν απαρέγκλιτα αυτούς τους κανόνες που πρέπει να ισχύουν σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία”.

“Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου που προέρχονται από την ΕΔΕΚ και όλα τα στελέχη της ΕΔΕΚ, περιλαμβανομένων των βουλευτών, έχουν θέσει στη διάθεση των αρχών και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία”, είπε.

Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι “η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΕΚ στις 27 Μαρτίου 2013, την εποχή της απαγόρευσης της εξαγωγής κεφαλαίων από την Κύπρο, ζητήσαμε με επιστολή μας προς τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών τόσο των βουλευτών όσο και των μελών των οικογενειών τους, με αφορμή φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά την απαγορευμένη περίοδο, αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα”.