Τραγωδία στη Γένοβα:Μεγάλος ο αριθμός των αγνοουμένων κάτω από τα ερείπια

Στους 39 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την κατάρρευση της γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο A 10 της Γένοβας χθες, Τρίτη.genova_fortigo3-600x400

Με την ταυτοποίηση των θυμάτων να μην έχει ολοκληρωθεί και τον αριθμό των αγνοούμενων να παραμένει μεγάλος τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών προσπαθούν να εντοπίσουν αν πολίτες της χώρας τους που βρίσκονταν στη Βόρεια Ιταλία είναι καλά.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τέσσερις Γάλλοι.

«Παραμένουμε σε επαφή με τις ιταλικές αρχές προκειμένου να προσδιορίσουμε τυχόν παρουσία και άλλων Γάλλων μεταξύ των θυμάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο τελευταίος απολογισμός της καταστροφής ανέρχεται σε 39 νεκρούς, 15 τραυματίες και πολλούς αγνοούμενους, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Στο μεταξύ, οι πυροσβέστες προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Ο δε περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, Τζοβάνι Τότι, δήλωσε ότι «υπάρχουν ελπίδες να μπορέσουν να σωθούν οι περισσότεροι τραυματίες» και επιβεβαίωσε ότι «αναζητούνται ακόμη πολλοί αγνοούμενοι, κάτω από τη γέφυρα».

Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν

Για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για αυτήν την τραγωδία, δεσμεύεται η ιταλική κυβέρνηση, που αποφάσισε την κατεδάφιση της γέφυρας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση τετρακοσίων ανθρώπων από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται δίπλα και κάτω από την γέφυρα.

epaselect epa06950684 A general view of the collapsed Morandi bridge the day after the disaster in Genoa, Italy, 15 August 2018. The death toll for Tuesday's highway-bridge-collapse disaster in Genoa has risen to 37, according to reports on 15 August. EPA/LUCA ZENNARO

Η απόφαση ελήφθη διότι δεν μπορεί να αποκλεισθούν νέες καταρρεύσεις τμημάτων της οδογέφυρας, οι οποίες, αν δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον τελικό απολογισμό των θυμάτων.

Από την πλευρά της πάντως η εταιρία Atlantia, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων, απαντά στην ιταλική κυβέρνηση ότι «δεν προκύπτει η γέφυρα αυτή να ήταν επικίνδυνη, και ούτε ότι θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί η διέλευση των αυτοκινήτων».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τζοβάνι Καστελούτσι, τονίζει ότι «η Atlantis συνεχίζει να κάνει τις πρέπουσες επενδύσεις», με αναφορά στην ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Είχε τύχη βουνό

genova_fortigo-1024x682

Μόλις πρόλαβε να πατησει φρένα ο οδηγός του φορτηγού.Πετάκτηκε εξω και άρχισε να τρέχει όταν αντιλήφθηκε πως η γέφυρα καταρρέει.

Ένα οδηγός φορτηγού σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την κατάρρευση της μοιραίας γέφυρας στη Γένοβα. genova_fortigo2-600x400

Ο 37χρονος, ο οποίος εργαζόταν στην συγκεκριμένα εταιρείας, έκοψε ταχύτητα όταν τον προσπέρασε ένα άλλο αυτοκίνητο. Η βροχή δεν άφηνε περιθώρια για απότομα φρεναρίσματα και έτσι ο οδηγός κράτησε μεγάλη απόσταση από το μπροστινό του αυτοκίνητο για λόγους ασφαλείας.

Αυτή η απόσταση ήταν που του έσωσε τη ζωή. Το φορτηγό ταξίδευε προς τη Γένοβα από το Σαβόνα και λίγα μέτρα αφού είχε φτάσει στη γέφυρα ο οδηγός του είδε ένα αυτοκίνητο να το προσπερνάει.

«Έβρεχε, έβρεχε πολύ και δεν μπορούσες να τρέξεις. Όταν με προσπέρασε, έκοψα ταχύτητα για να κρατήσω μια ορισμένη απόσταση, επειδή το φρενάρισμα με την βροχή ήταν αδύνατο και η ορατότητα ήταν περιορισμένη. Δεν μπορούσες να δεις και πολλά» αναφέρει ο ίδιος συγκλονισμένος.

«Κάποια στιγμή τα πάντα γύρω μου άρχισαν να τρέμουν. Το αυτοκίνητο μπροστά μου εξαφανίστηκε. Σαν να είχε χαθεί μέσα στα σύννεφα. Κοίταξα ψηλά και είδα τον πυλώνα της γέφυρας να πέφτει. Φρέναρα. Όχι μόνο φρέναρα, κάρφωσα τα πόδια μου στα φρένα για να σταματήσει το φορτηγό. Ενστικτωδώς, όταν είδα το κενό μπροστά μου, έβαλα όπισθεν, σαν να προσπαθούσα να ξεφύγω από αυτή την κόλαση».

Περίπου 12 μέτρα διέσχισε το φορτηγό προς τα πίσω όταν ο οδηγός του κατάλαβε πως η γέφυρα κατέρρευσε και πετάχτηκε έξω από το όχημα και άρχισε να τρέχει.

 

Τα πρόσωπα της τραγωδίας.

Ανάμεσα στο θύματα είναι και η οικογένεια Ρομπιάνο, genova-new-1-600x600η οποία ξεκληρίστηκε καθώς πέθανε ο πατέρας, η μητέρα και ο επτάχρονος γιος τους Σάμουελ. Οι τρεις τους επέβαιναν σε ένα από τα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στο κενό.

Τραγικό θάνατο βρήκε και ο 35χρονος Λουίτζι Μάτι Αλταντόνα, ο οποίος ήταν ανιψιός ενός εθελοντή του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Μποργκέτο, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Δύο από τους νεκρούς ήταν εργαζόμενοι της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων Ammiu και έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν πάνω τους τα συντρίμμια της γέφυρας ενώ εργάζονταν στο νησί Κάμπι. Η εταιρεία ανακοίνωσε το όνομα του ενός εκ των δύο, του Μίρκο Βιτσίνι.

Ακόμα ένα θύμα είναι και ο Andrea Cerulli, ερασιτέχνης παίκτης του Genoa Club Portuali Voltri και πατέρας ενός παιδιού.