Τραμπ προ Ερντογάν:«Δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε…»

Νέα σκληρή απάντηση  του Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει απευθυνόμενος στην Άγκυρα πως δεν έχουν τίποτε 2491092άλλο να διαπραγματευτούν μέχρι να απελευθερωθεί ο πάστορας. Το μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα επίσης υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2019, που αναστέλλει την «παράδοση» των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στην σχέση των δύο χωρών.

«Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή, και δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κιλίτς» τόνισαν πηγές στο Bloomberg, καταδεικνύοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει σκοπό να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην Άγκυρα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τούρκος πρέσβης είχε ζητήσει τη συνάντηση, η οποία επικεντρώθηκε στη διετή κράτηση του ευαγγελιστή πάστορα από την τουρκική κυβέρνηση. Η άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Μπράνσον έχει προκαλέσει τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών.

Η συνάντηση Μπόλτον – Κιλίτς που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο ήταν η πρώτη επίσημη μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, καθώς την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε το διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου σε μια ήδη εξασθενημένη τουρκική οικονομία.

Το «πάγωμα» της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα στο Φορτ Ντραμ το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει απευθυνόμενος στην Άγκυρα πως δεν έχουν τίποτε άλλο να διαπραγματευτούν μέχρι να απελευθερωθεί ο πάστορας

Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, παγώνει προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Ο νόμος φέρει το όνομα του γερουσιαστή από την Αριζόνα που κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ.