Επιθέσεις και βρισιές σε βάρος Τ/κ μαθητών σε κατασκήνωση στην Τουρκία

Με απειλές, βρισιές και επιθέσεις εμφανίζεται να απευθύνεται σε Τ/κ μαθητές 11-14 ετών, που βρίσκονται στην κρατική παιδική κατασκήνωση του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλια) ο υπεύθυνος εκεί με το όνομα Oğuz (Oγούζος/Τουρκομάνος) σε ηχητικό απόσπασμα που φέρεται να κατέγραψε μαθητής με το κινητό του και κυκλοφορεί από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έντονες αντιδράσεις από πολλούς Τ/κ, ενώ σήμερα το θέμα είναι πρωτοσέλιδο στην “Αφρίκα”.Unknown-1

Η εφημερίδα δίδει μάλιστα γραπτώς όλα όσα ο συγκεκριμένος άνδρας, την φωτογραφία του οποίου δημοσιεύει, λέει με έντονα απειλητικό ύφος στο ηχητικό: «Εδώ και πέντε μέρες τρώτε και πίνετε εδώ, να σας βγει από τη μύτη ό,τι φάγατε, ήπιατε, που γυρνάτε. Ορίστε, για σας πληρώνουν και σεις τρώτε καλά καλά, περνάτε μια χαρά, τα λεφτά όμως δικά τους! Οι νέοι της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν μπορούν να έρθουν εδώ , δεν τους δίδεται η δυνατότητα αλλά εσένα σε φέρνουν από την Κύπρο με ειδική πτήση, μια λίρα από την τσέπη σου δεν βγαίνει, εδώ και πέντε μέρες σε ταϊζουν, εδώ και πέντε μέρες σου έχουν αυτοκίνητο, καίνε καύσιμα, έχουν εμένα εδώ. Ντροπή σας, κρίμα και στους πατεράδες και τις μανάδες που σας μεγαλώνουν, τους δασκάλους. Αν έτσι είναι η νεολαία στην Κύπρο, ντροπή!».

Αυτό, όμως, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν η αναφορά του Ογούζ: «Ζώα, παιδιά ζώων, ρεζιλίκια υποκείμενα, δεν αξίζουν ούτε πέντε παράδες! Θα γίνεται παλληκάρια! Κοίτα, θα σας κόψω το λαρύγγι, θα σας τελειώσω όλους! Και τους 24 θα σας αποτελειώσω».

Σύμφωνα με την “Αφρίκα”, το ηχητικό απόσπασμα δημοσίευσε πρώτη χθες η εφημερίδα “Χαβαντίς” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Ιουλίου και 4 Αυγούστου και οι απειλές του εν λόγω άντρα φέρονται να διατυπώθηκαν έπειτα από αταξία που έκανε ένας από τους Τ/κ μαθητές σε λεωφορείο.

Όπως αναφέρει η “Αφρίκα”, οι απειλές αφορούσαν όλους τους Τ/κ μαθητές που στάληκαν εκεί από 4 σχολεία από τα κατεχόμενα και παρ’ ότι κάποιος από τους μαθητές κατέγραψε το ηχητικό με το κινητό του και το έβαλε να ακουστεί σε εκπαιδευτικό που τους συνόδευε από την Κύπρο, αυτός δεν αντέδρασε. Το περιστατικό, σημειώνεται, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των γονιών των παιδιών που πήγαν στην εν λόγω κατασκήνωση.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της συγκεκριμένης κατασκήνωσης στο Τσανάκαλλε αποτελεί θέμα εδώ και 2 χρόνια, με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών να αντιδρούν στα όσα διαδραματίζονται εκεί, ενώ η τελευταία αναφορά στον Τύπο ήταν για τηλεφώνημα που δέχθηκαν τα κορίτσια μαθήτριες για να μην πάρουν μαζί τους στην κατασκήνωση κοντές φούστες και σορτσάκια αφού πέρσι «προκλήθηκαν κάποια προβλήματα».

Ερευνα διέταξε ο ψευδοϋπουργός

Ο ψευδοϋπουργός  παιδείας , Τζεμάλ Οζγίγιτ ανακοινώνοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό από χθες βράδυ που ήρθε εις γνώση του.Ακόμα και αν πρόκειται για συμπεριφορά κατ’ εξαίρεση δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε τέτοια στάση απέναντι στα παιδιά μας, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Τζεμάλ Οζγίγιτ  είπε ότι το συγκεκριμένο άτομο που είχε αυτή τη συμπεριφορά έναντι των Τ/κ μαθητών δεν θα ξανασυμμετέχει σε τέτοιους είδους διοργανώσεις και πρόσθεσε ότι οι δάσκαλοι που συνόδευαν τα παιδιά από την Κύπρο κλήθηκαν στο «υπουργείο» και θα δώσουν αναφορά για τα γεγονότα. «Με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά ενός υπεύθυνου στις κατασκηνώσεις του Τσανάκκαλε», σημείωσε.

Σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών KTOEÖS, Σέλμα Εϊλέμ δήλωσε ότι οι Τ/κ «θα συνεχίσουν να ζουν με τη δημοκρατία, την κουλτούρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον τρόπο ζωής τους ενάντια στις πολιτικές αφομοίωσης που προσπαθείτε να επιβάλλετε. Από όποιον κι αν έρχεται η κάθε απειλή σε αυτή την κοινότητα θα σταθούμε περήφανοι και όρθιοι απέναντι σε αυτή τη μειωτική συμπεριφορά και θα επιμένουμε μέχρι αυτοί που το έκαναν να δώσουν λογαριασμό».

Η κ. Εϊλέμ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κατασκήνωση στο Τσανάκκαλε έχει ιδεολογική προσέγγιση και στόχο και γίνεται δύο φορές το χρόνο και παρά τα όσα έγιναν τις προηγούμενες φορές και χρονιές το «υπουργείο» συμμετείχε και φέτος με ένα άτομο που διορίσθηκε γι’ αυτό το σκοπό από την τουρκική «πρεσβεία» και η συντεχνία έχει ανοίξει υπόθεση εναντίον του στο «δικαστήριο» γιατί έχει ενεργήσει εναντίον Τουρκοκυπρίων (σσ: το όνομα δεν αναφέρεται).