Διακηρύξεις κομμάτων για τη δεύτερη φαση της εισβολής

Κόμματα και οργανώσεις  με ανακοινώσεις και διακηρύξεις τους αναφέρονται στην 44η μαύρη επέτειο από την δεύτερη φάση της Τούρκικης εισβολής το 1974.

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ στη διακήρυξη του αναφέρει:
«Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα τέσσερα χρόνια από την εκδήλωση της δεύτερης Τουρκικής εισβολής, με την οποία ολοκληρώθηκε το επεκτατικό σχέδιο της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου.  Η σημερινή μέρα ξυπνά μαύρες μνήμες στον Κυπριακό λαό. Όμως σαραντατέσσερα χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής δεν είναι αρκετά για να ξεχάσουμε τα κατεχόμενα μέρη μας.images-2 Unknown-1
Θα πρέπει με πνεύμα συναίνεσης, πανεθνικής ενότητας και συστράτευσης, παραμερίζοντας διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Στην παρούσα φάση του Κυπριακού, επιβάλλεται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Απευθυνόμενοι στον κυπριακό λαό, αλλά και στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, τονίζουμε την ανάγκη να επαναβεβαιώσουμε ένα εθνικό συμβόλαιο ενότητας και κοινού αγώνα για μια συνολική λύση που θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας και θα διασφαλίζει συνθήκες μακροχρόνιας  ειρήνης σε ένα δημοκρατικό, Ευρωπαϊκό και ομοσπονδιακό κράτος δικαίου, ως μια κοινή ενωμένη πατρίδα για όλους τους Κυπρίους. Τονίζουμε ταυτόχρονα πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ξεπουλούμε πατρίδες. Δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε την ώρα που βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της Ιστορίας.
Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, αποδίδουμε ξανά τη δέουσα τιμή και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς μαχητές και αμάχους, Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και διατρανώνουμε τη θέλησή μας να εκπληρώσουμε το ιστορικό χρέος που οφείλουμε τόσο στους ηρωικούς νεκρούς και τα αθώα θύματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, όσο και στις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων, για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος ούτως ώστε το σύνολο του Κυπριακού Λαού να ευημερήσει σύντομα σε μια ενωμένη πατρίδα.»

Το ΑΚΕΛ
Στη διακήρυξη του το ΑΕΛ σημειώνει τα πιο κάτω:

«Η 14η Αυγούστου είναι η μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής του 1974, με την οποία ο Αττίλας κατέλαβε σχεδόν το 37% του κυπριακού εδάφους.images-1
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την προδοσία του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’, καθώς και την αποδιοργάνωση που αυτό προκάλεσε, οδήγησε τις συνομιλίες στη Γενεύη σε κατάρρευση ώστε να συνεχίσει το έγκλημά της.
Οι νέοι μας είχαν κληθεί ξανά να αντιμετωπίσουν τον Αττίλα σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα και παρά τον ηρωισμό τους – και τη θυσία πολλών παληκαριών μας – δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την προέλασή του. Οι Τούρκοι εισβολείς προς ανατολικά έφθασαν μέχρι την Αμμόχωστο, η οποία είχε εγκαταλειφθεί από τους πραξικοπηματίες και την κατέλαβαν, και προς τα δυτικά έφθασαν μέχρι και τη Μόρφου. Η γραμμή Αττίλα, που μέχρι σήμερα χαράσσει το κορμί της πατρίδας μας, ολοκληρώθηκε.
Ο κυπριακός λαός χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας. Τιμούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους.
Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό σε συστράτευση ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Το Κυπριακό διέρχεται σήμερα μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και η κινητικότητα που παρατηρείται μετά την κάθοδο στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, θέτει όλες τις πλευρές ενώπιον των ευθυνών τους. Ελπίδα και προσδοκία μας είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αυτή τη φορά να οδηγήσουν σε αίσια κατάληξη. Και αυτή η κατάληξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα απελευθερώνει από την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας.
Η απελευθέρωση από την κατοχή και η επανένωση του τόπου μας θα αποτελέσει τη δικαίωση των αγώνων μας και η καινούργια σελίδα για το λαό μας ο οποίος θα μπορεί να οικοδομήσει τη ζωή του σε συνθήκες μόνιμης ελευθερίας, ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.»

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ στη διακήρυξη του αναφέρει:

«Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, απέδειξε ότι η Τουρκία, εκτός από αιμοβόρος κατακτητής, είναι και ο πλέον αναξιόπιστος συνομιλητής
Η Τουρκία δεν τιμά τις υπογραφές της και είναι ο πλέον αναξιόπιστος συνομιλητής και αυτό αποδείχτηκε πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 1974, όταν, παραβιάζοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της παράνομης και βάρβαρης εισβολής της, εξαπολύοντας επίθεση σε όλα τα μέτωπα με τις ορδές της και ολοκλήρωσε την κατάκτηση του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και γι’ αυτό, μια συμφωνία για το κυπριακό πρέπει να προνοεί ρητά την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την κατάργηση των εγγυήσεων, πριν την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας.
Η ίδια η Τουρκία, με τον δεύτερο Αττίλα, κατέρριψε το επιχείρημα ότι δήθεν έσπευσε να προστατεύσει τους τουρκοκύπριους, ένα επιχείρημα που δυστυχώς κάποιοι, εκτός αλλά και εντός Κύπρου, υποκριτικά αναπαράγουν.
Σαράντα τέσσερα χρονιά μετά, η δια της βίας χαραγμένη διαχωριστική γραμμή, η προσφυγιά, οι εγκλωβισμένοι, οι νεκροί και οι κηδείες των οστών των μέχρι πρότινος αγνοουμένων, αποδεικνύουν ότι στην Κύπρο παραβιάζονται όλα τα άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όλες οι διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλες οι πρόνοιες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και θα αποκαθιστά το δίκαιο.
Μόνο μια τέτοια λύση, μπορεί να είναι βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής.
Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.»

Η ΕΔΕΚ
Στη διακήρυξη του το Κ. Σ. ΕΔΕΚ για τη δεύτερη φάση της εισβολήςσημειώνει:images-3
«44 χρόνια μετά και οι πληγές από την παράνομη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας και των χωριών της Μεσαορίας από τον Τούρκο εισβολέα είναι ακόμα νωπές.
Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι με τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας που συνεχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα του εγκλήματος που έγινε το καλοκαίρι του 1974 εις βάρος της πατρίδας μας. Τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς και τους αγωνιστές που με σθένος υπερασπίστηκαν την πατρώα γη ενάντια στον Αττίλα.
Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου. Η επιστροφή της πόλης δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης ούτε της επιστροφής την πρώτη ημέρα. Η επιστροφή της Αμμοχώστου και η εγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της σε αυτήν πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της Συμφωνίας του 1979, πριν από τη λύση και ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών. Κάνουμε για ακόμα μια φορά έκκληση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση:
να ζητήσει την άμεση απόδοση της πόλης κατά προτεραιότητα όπως προνοούν οι προαναφερθείσες αποφάσεις,
να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα  θα συμβάλει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και τον  εκμηδενισμό της οποιασδήποτε πιθανότητας για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της.
Η ΕΔΕΚ, πιστή στους αγώνες για προάσπιση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει τον άοκνο αγώνα της για μια λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη.
Δεν Ξεχνάμε τη γη που μας γέννησε.
Δεν Ξεχνάμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση της πατρίδας μας.»

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών στη δική της διακήρυξη τονιζει:Unknown-2
«44 χρόνια κλείνουν σήμερα από τη δεύτερη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Από τότε βιώνουμε στην Κύπρο την κατοχή, την προσφυγοποίηση του Κυπριακού Ελληνισμού, το μαζικό εποικισμό και εκτουρκισμό των κατεχόμενων περιοχών μας.
44 χρόνια μετά διατρανώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με την κατοχή ούτε με τη διχοτόμηση. Έχουμε υποχρέωση έναντι της ιστορίας και του πολιτισμού μας να αγωνιστούμε για λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής και να αποκαθιστά το δίκαιο. Λύση που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 21ου  αιώνα και όχι του ΄74. Να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, για να είναι λειτουργική και βιώσιμη.
Για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: πως όσο επιμένουμε στις συνταγές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν άκαρπες και αναποτελεσματικές θα καταλήγουμε πάντα στα ίδια αποτελέσματα που εξυπηρετούν μόνο τους τουρκικούς στόχους. Για αυτό πρέπει με διεκδικητική πολιτική να δημιουργήσουμε πραγματικό οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Μόνο έτσι η Τουρκία θα προβληματιστεί κατά πόσο την συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης.»

Το Κινημα Αλληλεγγύη

Το Κινημα Αλληλεγγύη στη διακήρυξη του σημειώνει τα πιο κάτω:

«Πριν 44 χρόνια, την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου του 1974 πραγματοποιήθηκε η Β’ φάση της τουρκικής εισβολής στα άγια χώματα του νησιού μας.
Ο Αττίλας ολοκλήρωσε το έγκλημα του με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου, οδηγώντας το ένα τρίτο των Ε/κ στην προσφυγιά και το νησί μας στη σκλαβιά, στη διχοτόμηση και στην κατοχή.
Ο χρόνος σταμάτησε στην Αμμόχωστο. Από «πόλη στολίδι» μετατράπηκε σε «πόλη φάντασμα». Όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα λόγω της αποτυχίας της Ε/κ πλευράς να ζητήσει επιτακτικά την εφαρμογή της πρόνοιας επιστροφής της Αμμοχώστου, όπως προέβλεπαν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σημερινή μέρα είναι σημαδεμένη και από την άνανδρη εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού το 1996, τη μέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στη Δερύνεια.
Μαύρη επέτειος η σημερινή. Τα εγκλήματα του Αττίλα στην Κύπρο αναρίθμητα και ατιμώρητα, με την πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού από την τουρκική βαρβαρότητα να παραμένει ανεπούλωτη.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη μνημονεύει και τιμά όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και καταδικάζει την εισβολή και την κατοχή.»

Το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ  σε δελτίο Τύπου για την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής αναφέρει:Unknown-1

«Σαράντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την 14η Αυγούστου του 1974, μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, όπου ο βάρβαρος Αττίλας, προχωρώντας σε θηριωδίες, σκοτώνοντας, βιάζοντας, δολοφονώντας, καταστρέφοντας, εκτοπίζοντας, λεηλατώντας, αιχμαλωτίζοντας, κατάλαβε το 37% της Κύπρου.

Ήταν τότε που ο Καραμανλής δήλωνε ότι «η Κύπρος κείται μακράν», αφήνοντας στο πλευρό του, στις ίδιες ακριβώς θέσεις, τους χουντικούς Αρχηγούς των Ένοπλων Δυνάμεων που ήταν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αλλά και στην πρώτη εισβολή στις 20 Ιουλίου, προφυλάσσοντάς τους με το Προεδρικό Διάταγμα 519 της 29ης Ιουλίου του 1974 που τους έδινε αμνηστία, ενώ με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 1975, απαγόρευε διερεύνηση για το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή, με την δικαιολογία ότι τούτο επέβαλλαν «Εθνικοί λόγοι».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ελλαδίτη Πρωθυπουργό και την Βουλή των Ελλήνων, να ανοίξουν επιτέλους τον Φάκελο της Κύπρου, για να μάθει ο λαός την αλήθεια και όσοι ευθύνονται να τιμωρηθούν. Φτάνουν πλέον οι δικαιολογίες!»