Ελλάδα: Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια

Παραμένει και σήμερα Δευτέρα πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια στην οποία βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής και οδήγησε στην εκκένωση δύο οικισμών.imagew-1.aspx

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών ((www.civilprotection.gr) οι κάτοικοι της Αττικής και της Εύβοιας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι υπηρεσίες σε ετοιμότητα.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Εξάλλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται πυρκαγιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

Ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν το τριπλό πύρινο μέτωπο που καίει από χθες τη Βόρεια Εύβοια, ο δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Εύβοιας ανέφερε ότι το σημείο στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά τον προβληματίζει.

Ο κ. Ψαθάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, ενώ είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Ο κ. Ψαθάς εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία