Ευρώπη:Μετά τον καύσωνα καταιγίδες και πλήμμυρες

Μεγάλη μεταστροφή παρουσίασε ο καιρός μετά το πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα που έπληξε τη Βόρεια Ευρώπη. Ισχυροί άνεμοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν τα 140 χλμ. την ώρα, βροχοπτώσεις και καταιγίδες που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις είναι τα χαρακτηριστικά του φαινομένων που πλήττουν Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, που αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά της σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.galia

Η Νορβηγία έχει κηρύξει «πορτοκαλί συναγερμό» εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων που έχουν προκαλέσει μεγάλη διάβρωση στο έδαφος στο όρος Μάνεν, 350 χλμ. από την πρωτεύουσα Όσλο με τον κίνδυνο για κατολισθήσεις να είναι ορατός. Ήδη έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από την περιοχή οι 11 κάτοικοι, καθώς ο συναγερμός ισχύει για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Επίσης έχουν ακυρωθεί τα δρομολόγια των πλοίων που συνδέουν διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ έχουν εκφραστεί σοβαρές προειδοποιήσεις σε αναρριχητές και κατασκηνωτές για τους ισχυρούς ανέμους.

Στη Δανία, έκτακτα δελτία καιρού προειδοποιούν για δυνατές ριπές ανέμων στις ακτές στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ οι οδηγοί που έχουν ελαφρά οχήματα κλήθηκαν να μη διασχίζουν γέφυρες.

Επίσης, ένας 61 ετών Δανός, που συμμετείχε σε αγώνα με μοτοσικλέτες τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση όταν, προσπαθώντας να δέσει τη σκηνή του εξαιτίας του αέρα χτύπησε στον λαιμό με ένα από τα μεταλλικά στηρίγματα.

Από το βράδυ της Πέμπτης σε πολλές περιοχές της βόρειας Γερμανίας, κυρίως στα παράλια της χώρας. έχουν καταγραφεί άνεμοι που πνέουν ακόμη και με 140 χλμ. την ώρα. Εξαιτίας της ισχύος των ανέμων έπεσαν δέντρα και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και την κυκλοφορία στους δρόμους.

Κλειστές παρέμειναν αρκετές σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ έως αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν πραγματοποιούνταν δρομολόγια μεταξύ Ανόβερου και Αμβούργου. Προβλήματα και στη γραμμή που συνδέει το Βερολίνο με το Άμστερνταμ.

Επίσης, οι θεατές του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου αποκλείστηκαν για αρκετό διάστημα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας.

 Στη Νότια Γαλλία, που το πρωί της Παρασκευής στην Γκαρντ περίπου 1.600 κατασκηνωτές απομακρύνθηκαν με επιτυχία για να διασωθούν από τις πλημμύρες, εξακολουθεί να αγνοείται ένα τουρίστας. Το νερό παρέσυρε το τροχόσπιτό του και δύτες και διασώστες κάνουν έρευνες για να τον εντοπίσουν.

Μεταξύ των διασωθέντων κατασκηνωτών ήταν και 119 παιδιά από τη Γερμανία, που έμεναν σε κατασκήνωση στο Σεν Ζουλιέν ντε Πεϊρολά.

Το νερό που έπεσε στην περιοχή, και που ξεπέρασε τα 150 χιλιοστά μέσα σε δύο ώρες, παρέσυρε και διέλυσε τα πάντα, μια κατασκήνωση αλλά και εστιατόρια στο Σεν-Αντρέ ντε Ροκπερτουί.