Και η Μέι ζητά απολογία του Τζόνσον για το «ισλαμοφοβικό» άρθρο του

Εντείνεται η πίεση επί του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να απολογηθεί μετά το σχόλιό του σε άρθρο στην Daily Telegraph ότι οι μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα μοιάζουν με «γραμματοκιβώτια» ή με «ληστές τραπεζών».imagew-3.aspx

Το κάλεσμα του Προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις προς τον κ. Τζόνσον να απολογηθεί υποστήριξε και η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Κάποιοι από τους όρους που χρησιμοποίησε ο Μπόρις για να περιγράψει την εμφάνιση ανθρώπων προφανώς έχουν προσβάλει. Επομένως συμφωνώ με τον Μπράντον Λιούις», είπε η κ. Μέι.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι αν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ασκούν τη θρησκεία τους και στην περίπτωση των γυναικών και της μπούρκα και της νικάμπ να επιλέγουν πώς ντύνονται. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν πώς ντύνονται», πρόσθεσε η Πρωθυπουργός.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Τζόνσον είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι ο αμφιλεγόμενος πολιτικός δεν προτίθεται να απολογηθεί, θεωρώντας «γελοιότητες» τις επιθέσεις σε βάρος των απόψεών του. Φέρεται μάλιστα να κατηγορεί τον κ. Λιούις ότι επιδιώκει να απαγορεύσει τη συζήτηση επί σημαντικών θεμάτων, όπως η χρήση της μπούρκα στη Δύση.

Στο άρθρο του ο κ. Τζόνσον εναντιωνόταν στην απόφαση της Δανίας να απαγορεύσει την μπούρκα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει η ενδυμασία αυτή να μην εμποδίζει τη διαπροσωπική επικοινωνία. Στο σημείο αυτό προέβη σε μια προσπάθεια αστεϊσμού για την εμφάνιση των γυναικών που φορούν μπούρκα, που αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις, με μουσουλμάνους να κάνουν λόγο για «προσβολή» και «ισλαμοφοβικά σχόλια».