Να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των Λεβέντ και Οσμάν ζητά ο ΟΑΣΕ

 

Επιστολή προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικώνimagew Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε χθες ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου Αρλέμ Ντεζίρ με την οποία εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες δικαστικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί από τις διωκτικές αρχές της Τουρκίας κατά των δυο δημοσιογράφων της τουρκοκυπριακής  εφημερίδας “Αφρίκα”  Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν και παροτρύνει όπως αποσυρθούν οι ποινικές αγωγές εναντίον τους.

“Το να απειλούνται δημοσιογράφοι με ποινικές αγωγές για τη δουλειά τους αποδυναμώνει την πλουραλιστική συζήτηση στις κοινωνίες, μπορεί να οδηγήσει σε αυτο-λογοκρισία ανάμεσα στους δημοσιογράφους και στη συνολική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου … Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης αφορά απόψεις που μπορεί να προσβάλουν, να σοκάρουν και να ενοχλήσουν”, σημειώνει στην επιστολή ο κ. Ντεζίρ, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ΟΑΣΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι δυο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες με βάση άρθρα επικριτικά προς την τουρκική πολιτική που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα την 21η Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου 2018.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ υπενθυμίζει ότι η εφημερίδα “Αφρίκα” έχει βρεθεί υπό σημαντική πίεση για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, σημειώνοντας την επίθεση κατά του κ. Λεβέντ και των γραφείων της εφημερίδας στις 22 Ιανουαρίου, και υπογραμμίζοντας πως η βία και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων είναι κάτι το απαράδεκτο.

“Είναι ζωτικής σημασίας για τις δημόσιες αρχές να αποφεύγουν να κινούν αγωγές κατά δημοσιογράφων για την εργασία τους, περιλαμβανομένου όταν εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σε ευαίσθητα θέματα. Τις παροτρύνω να αποσύρουν τις αγωγές κατά των Λεβέντ και Οσμάν”, επισημαίνει ο κ. Ντεζίρ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.