Μόσχα: Αιτήματα σε Κύπρο και Παρθένες Νήσους για υπόθεση κατάχρησης εκατομμυρίων από Ρώσους δισεκατομμυριούχους

Το δικαστήριο Tverskoi της Μόσχας αποφάνθηκε υπέρ της διενέργειας μελετών από εμπειρογνώμονες για υπόθεση κατάχρησης, απάτης και δημιουργίας  imagew-6.aspxεγκληματικής οργάνωσης για την οποία είναι ύποπτοι ο συνιδιοκτήτης του ομίλου Summa, Ziyavudin Magomedov, και ο αδελφός του, όπως ανακοίνωσε ένας ανακριτής στο δικαστήριο, όπου εξετάστηκε την Τετάρτη αίτημα για συνέχιση της κράτησης των υπόπτων.

O ανακριτής ανέφερε πως έχει ζητηθεί η διενέργεια δυο μελετών από ειδικούς και πως για την υπόθεση έχουν σταλεί αιτήματα, ειδικότερα στην Κύπρο και στις Παρθένες Νήσους, καθώς και αιτήματα σε σχέση με όπλα στη Νότια Οσετία.

Ενωρίτερα, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων TASS μετέδωσε πως δικαστήρια της Μόσχας έχουν αποφασίσει την κατάσχεση πόρων 11 εταιρειών και κεφαλαίων 25 εταιρειών που αποτελούν μέρος του Ομίλου Summa.

To δικαστήριο Tverskoi αποφάσισε στις 31 Μαρτίου τη σύλληψη του Ziyavudin Magomedov και του αδελφού του Magomed Magomedov, καθώς και του Artur Maksidov για δυο μήνες ως υπόπτων για κατάχρηση πέραν των 43,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ανακριτικές αρχές έχουν ζητήσει επέκταση της κράτησής τους μέχρι τις 5 Αυγούστου. Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Magomedov και τα κατασχεθέντα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγοποιηθεί.

Η περιουσία του Ziyavudin Magomedov υπολογίζεται στο 1,4 δις δολάρια.  Το κύριο περιουσιακό του στοιχείο, ο `Ομιλος Summa, αφορά εταιρείες που ασχολούνται με συστήματα υποστήριξης λιμένων, μηχανολογικές εργασίες, κατασκευαστικά έργα, τηλεπικοινωνίες και τους τομείς του πετρελαίου και του αερίου.

Ο `Ομιλος κατέχει επίσης μερίδιο 50% πλην μιας μετοχής στην εταιρεία United Grain.