Αντιπροσωπεία των Οικολόγων συναντήθηκε στα γραφεία της Αφρίκα με τους Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης  συνάντησε στην εφημερίδα «Αφρίκα»  τον Σενέρ Λεβέντ.imagew.aspx

Εκφράζοντας στήριξη αλλά και αλληλεγγύη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και Αναπληρώτρια Πρόεδρος κα. Έφη Ξάνθου συναντήθηκαν με τον Κύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας στις 3:10 το απόγευμα της Τετάρτης και ακολούθως μετέβησαν στα γραφεία της εφημερίδας «Αφρίκα».

Οι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο ποινικές διώξεις που καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο της Άγκυρας και όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημοσιογράφος, αποτελούν μοχλό πίεσης της Άγκυρας προς τους Τουρκοκύπριους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην έκφραση της διαφωνίας του Κινήματος σε σχέση με τον τρόπο που εκδίδει η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» στην Τουρκία τον δήθεν υπό κατηγορία δημοσιογράφο, αλλά και τις συνέπειες που προκύπτουν από την απόφαση της Τουρκίας να δικάσει τον κ. Λεβέντ, δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι μπορεί να έχει εξουσία και στο κατεχόμενο μέρος του νησιού. Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και η νέα κατάσταση πραγμάτων τόσο στην κατεχόμενη Κύπρο, όσο και την Τουρκία μετά την επανεκλογή του Ερτογάν ως προέδρου της Τουρκίας.

Η επίσκεψη του κ. Περδίκη στην εφημερίδα «Αφρίκα» και η συνάντησή του με τον κ. Λεβέντ, συμπληρώνουν τις πράξεις στήριξης στις οποίες προέβη το Κίνημα, δηλαδή την αποστολή σχετικών επιστολών στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη καθώς και τους Ευρωπαίους Πράσινους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επισυνάπτεται η επιστολή του Γ.Περδίκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Με την παρούσα επιστολή σας απευθύνω θερμή έκκληση όπως κινητοποιηθείτε προς όλες τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν και να επηρεάσουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, να σταματήσει η άδικη και παράνομη δίωξη δύο Κυπρίων δημοσιογράφων της εφημερίδας ΑΦΡΙΚΑ, του κ. Σενέρ Λεβέντ και του κ. Αλί Οσμάν.

Η εφημερίδα ΑΦΡΙΚΑ και οι δημοσιογράφοι της, Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο δίκες που ξεκίνησαν στο Δικαστήριο της Άγκυρας. Ο Σενέρ Λεβέντ, κάνει λόγο για μία δυσάρεστη εξέλιξη και καλεί την Κυβέρνηση σας να παρέμβει. Σημειώνει μάλιστα πως οι δίκες, αποτελούν μοχλό πίεσης της Άγκυρας προς τους Τουρκοκύπριους.

Η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της Αφρίκα που έκανε λόγο για «δεύτερη Τουρκική εισβολή» με αφορμή τις εξελίξεις στο Άφριν. Η δεύτερη δίκη αφορά ένα άρθρο γνώμης του κ. Λεβέντ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, αρνήθηκαν να καταθέσουν στο Τουρκικό δικαστήριο, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι δεν αναγνωρίζουν τις δυο δίκες.

Υπενθυμίζεται ότι την παρούσα στιγμή, εκτός από τις δυο δίκες στην Άγκυρα, στη Λευκωσία συνεχίζεται και μια άλλη δίκη σε παράνομο δικαστήριο του ψευδοκράτους.

Ο κ. Λεβέντ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα και να εμφανιστεί ενώπιον του Τουρκικού δικαστηρίου.

Τονίζοντας ότι στην Τουρκία πλέον δεν υφίσταται κράτος δικαίου, ο κ. Λεβέντ ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο να λάβουν θέση για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας δυο πολιτών της Κύπρου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της «απαγωγής» από Ευρωπαϊκά εδάφη.

Περιμένω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και εσείς προσωπικά θα ανταποκριθείτε άμεσα και θα προστατεύσετε δυο Κύπριους πολίτες που αντιστέκονται στην Τουρκική κατοχή.

Αδράξετε την ευκαιρία που σας δίνετε για να αποδείξετε ότι είστε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και όχι μόνο ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Υπό αυτήν την έννοια δεν είναι μόνο ο Σενέρ Λεβέντ και ο Αλί Οσμάν που επηρεάζονται αλλά ολόκληρος ο Κυπριακός λαός.

Πρόκειται για μια ιστορική ευθύνη που πρέπει να την αναλάβετε. Περιμένω τη θετική σας ανταπόκριση.
Με οικολογικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος
Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών»