Παρέμβαση Λευκωσίας προς ΟΑΣΕ και ΕΕ για στήριξη Λεβέντ και Οσμάν

 Η Λευκωσία έχει παρέμβει προς τον ΟΑΣΕ και την ΕΕ σε σχέση με τη δίωξη εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.imagew-5.aspx

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση, ανησυχώντας για τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα και για το κλίμα εκφοβισμού μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα την απόπειρα δικαστικής δίωξης εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, έχει απευθυνθεί χθες στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ζητώντας την παρέμβασή του προς υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.

Ο ΟΑΣΕ παρακολουθεί το ζήτημα, για το οποίο έχει τοποθετηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν και βρίσκεται σε επαφή με τις κυπριακές Αρχές, αναφέρεται.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη δήλωση του ΚΕ, ενεργοποιούνται και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον οι δημοσιογράφοι που απειλούνται ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και Ευρωπαίοι πολίτες.

“Πρόκειται για υπηκόους κράτους-μέλους της Ένωσης, για τους οποίους δεν έχει δικαιοδοσία κάποια τρίτη χώρα.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο και κατά το παρελθόν είχε απευθυνθεί ο κ. Λεβέντ, παρακολουθεί στενά την υπόθεση”, καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Προδρόμου.

Ναρίν Φερντί Σεφίκ

Στο μεταξύ, η λεγόμενη πρόεδρος του «ανώτατου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα, Ναρίν Σερντί Φερντί Σεφίκ, ανέφερε ότι αν σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο υπάρξουν στοιχεία εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» και των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν τότε μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση, 

Σε χθεσινές δηλώσεις της στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» τις οποίες και προβάλλει σήμερα πρωτοσέλιδα η εφημερίδα «Αφρίκα», με αφορμή την κατάθεση μηνύσεων κατά των Λεβέντ και Οσμάν από την εισαγγελία της Άκυρας, η κ. Σεφίκ ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να μπορεί να δικαιολογεί την παράδοση Τουρκοκυπρίων στις τουρκικές αρχές ακόμα και αν καταδικαστούν από τουρκικό δικαστήριο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Λεβέντ και Οσμάν αφορούν «ασέβεια κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας», «δημοσίευση ντροπιαστικού δημοσιεύματος» και η ενέργεια εναντίον της Τουρκίας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η κ. Σεφίκ είπε ότι η κατάθεση των μηνύσεων γίνεται σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο και αν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να στοιχειοθετεί την υπόθεση τότε θα στοιχειοθετηθεί.

Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης το ψευδοκράτος δεν είναι υπόχρεο να παραδώσει τους καταδικασθέντες στην τουρκική δικαιοσύνη αν αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι.

Είπε ακόμα ότι για να γίνει έρευνα στα κατεχόμενα για μια υπόθεση που εκκρεμεί στα τουρκικά δικαστήρια αυτό πρέπει να γίνει στα πλαίσια «συμφωνίας» ή «πρωτοκόλλου συνεργασίας» μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και της «αστυνομίας» του ψευδοκράτους.

«Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει τέτοια συμφωνία ή πρωτόκολλο συμφωνίας αλλά για να βοηθήσει η αστυνομία αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας» σημείωσε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, είπε ότι δεν τίθεται θέμα να παραδοθούν στις τουρκικές αρχές Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι τη στιγμή που η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια δεν σέβεται την ελευθερία του Τύπου.

Σε δηλώσεις του ο Τ/κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Οσμάν αρνήθηκαν να δώσουν καταθέσεις στην «αστυνομία», υπερασπιζόμενοι την αθωότητά τους, λέγοντας ότι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες.

Είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Τύπου γίνεται μια τέτοια κατάθεση μήνυσης από δικαστήριο της Τουρκίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης στην Άγκυρα και δεν έχουν σκοπό να μεταβούν στην Τουρκία.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει τουρκική δικαιοσύνη και ότι η Τουρκία είναι έρμαιο ενός και μόνο ανθρώπου (εννοώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν).«Και η δικαιοσύνη και η βουλή και ο Τύπος είναι στα χέρια του», συμπλήρωσε.