ΑΦΡΙΚΑ:«Κόκκινη κάρτα από την Κύπρο στην Τουρκία»

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Κόκκινη κάρτα από την Κύπρο στην Τουρκία» γράφει ότι τις αντιδράσεις τόσο των Τουρκοκυπρίων imagew-3.aspxόσο και των Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων προκάλεσε η απόφαση της εισαγγελίας της Άγκυρας να καταθέσει μηνύσεις εναντίον της εφημερίδας ενώ ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης έθεσε το θέμα και στην ημερήσια διάταξη της Κομισιόν. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις της «προέδρου» του «ανώτατου δικαστηρίου» Ναρίν Σεφίκ σχετικά με το θέμα των μηνύσεων εναντίον της Αφρίκα στις οποίες ανάφερε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την έκδοση Τ/κ στην Τουρκία σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους από δικαστήριο της χώρας.

Προβάλλει ακόμα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σχετικά με απόφαση του Ιμάμη όπως κάθε Παρασκευή οι επισκέπτριες στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα εισέρχονται στον χώρο εντός και εκτός του τεμένους με καλυμμένο το πρόσωπο.

 

Αλλα θέματα στον Τ/κ Τύπο

Οι προτάσεις των «βουλευτών» στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού των αυξήσεων στους μισθούς των «κυβερνητικών» υπαλλήλων, οι αντιδράσεις και Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων για τις επιθέσεις που δέχεται η εφημερίδα «Αφρίκα», τα στοιχεία του «τμήματος» εμπορίου σχετικά με τις εισαγωγές και πωλήσεις αλκοόλ και τσιγάρων αλλά και η απόφαση όπως οι τουρίστριες που επισκέπτονται ημέρα Παρασκευή το Τέμενος Χαλά Σουλτάν να έχουν καλυμμένα τα κεφάλια τους τόσο εντός όσο και εκτός του τεμένους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Αν δεν ανακάμψουμε θα φάμε ο ένας τον άλλο» προβάλλει δηλώσεις του προέδρου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Τουρκάι Ντενίζ σχετικά με την οικονομική κατάσταση στο ψευδοκράτος ο οποίος είπε ότι, κανένας δεν είναι ευχαριστημένος και ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει καταφέρει να ετοιμάσει και να εφαρμόσει μέτρα. Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στα κατεχόμενα ανήμερα της 1η Αυγούστου, «ημέρας κοινωνικής αντίστασης», της 42ης επέτειου από τη δημιουργία της διοίκησης των «δυνάμεων ασφαλείας» στα κατεχόμενα, της 60ης επετείου από την ίδρυση της οργάνωσης ΤΜΤ και της 447ης επετείου από την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Γράφει ακόμα ότι ακόμα δεν έχουν καταλήξει το «υπουργείο» εργασίας και τα ενδιαφερόμενα μέλη στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πληρώσαμε μια περιουσία για τσιγάρα και αλκοόλ» αναφέρεται σε στοιχεία του «τμήματος» εμπορίου σχετικά με τις εισαγωγές και πωλήσεις τσιγάρων και ποτών σύμφωνα με τα οποία από το 2015 σημειώθηκε αύξηση στις εισαγωγές καπνικών ειδών.  Γράφει ακόμα ότι, πολλοί φοίνικες στην κατεχόμενη Λεύκα έχουν γίνει θύματα των προνύμφων (σκουλήκια) ρυγχοφόρου ενώ κανένα προληπτικό μέτρο δεν εφαρμόζεται. Αναφέρει ακόμα ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχει ολοκληρώσει την εκστρατεία για βοήθεια των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και ήδη έχει παραδώσει την ανθρωπιστική  βοήθεια στο ΑΚΕΛ για να αποσταλεί στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η αύξηση να είναι ίση σε ποσό και ότι στο ίδιο ποσοστό» γράφει ότι όλα τα κόμματα έχουν χαιρετίσει την απόφαση της μη καταβολής της αύξησης λόγω ΑΤΑ στους μισθούς των «βουλευτών» και «υπουργών» ενώ σε δηλώσεις τους πολιτικοί προτείνουν όπως το συνολικό ποσό που δεν θα καταβληθεί και θα διαμοιραστεί σε 1453 άτομα να μοιραστεί δίκαια. Γράφει ακόμα ότι η βιομηχανική περιοχή στην κατεχόμενη Λευκωσία έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Αλλού αναφέρεται στην έρευνα του κέντρου μελετών, μετανάστευσης, ταυτότητας και δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία ποσοστό 63,39% των ερωτηθέντων θεωρεί την πολιτική της «κυβέρνηση» μη επιτυχής.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «’Βυθίζεται’ το κράτος» αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των εργαζομένων στην εταιρεία διαχείρισης του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου και γράφει ότι η μη λύση των προβλημάτων κοστίζει στο «κράτος» κάθε χρόνο πολλά λεφτά. Προβάλλει ακόμα δηλώσεις καλλιεργητών ντομάτας σχετικά με την τιμή πώλησης των προϊόντων τους λόγω της μείωσης της τιμής συνέπεια της εισαγωγής ντοματών από την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στη σύσκεψη χθες στο «υπουργείο» εργασίας σχετικά με το θέμα του κατώτατου μισθού, σύσκεψη κατά την οποία δεν πάρθηκε καμία απόφαση.