Προεδρικό:Αναμένουμε από τον ΓΓ να αναλάβει πρωτοβουλία για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης

 

 

Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι θέλουμε και περιμένουμεimagew-5.aspx ο ΓΓ του ΟΗΕ να πάρει την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση από εκεί όπου είχαμε φτάσει στο πλαίσιο των διαδικασιών των ΗΕ, που είναι γνωστές, δήλωσε σήμερα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως για το Κυπριακό η διαδικασία είναι συμφωνημένη εδώ και χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία παρόντες ήταν και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει αναθέσει στην απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ, να καταγράψει τις θέσεις των πλευρών, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα.

“Δεν γίνεται συζήτηση για τη διαδικασία. Γίνεται συζήτηση κατά πόσον ο ΓΓ μπορεί, προσφέρονται οι συνθήκες και οι τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων μερών για να επαναρχίσει τη διαπραγμάτευση”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Σημείωσε πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε με την απεσταλμένη του ΓΓ κ. Λουτ όσο και γενικότερα για τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα κατά την τελευταία περίοδο.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη θέση της ε/κ πλευράς όπως την κατέθεσε στην κ. Λουτ, δηλαδή την ετοιμότητα και τη θέληση της ε/κ πλευράς για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από το σημείο όπου αυτή είχε διακοπεί στο Κραν Μοντάνα και με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης πως έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πρόγραμμα όπου τα πράγματα προχωρούν και αναλυτική ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών συνεργατών της Κυπριακής Δημοκρατίας για δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και για διαπραγματεύσεις με τους αδειοδοτημένους εταίρους μας και την επικείμενη αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Ανέφερε ακόμη πως συμφωνήθηκε ότι μετά τη γενική ενημέρωση στο επόμενο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν μέσω εξειδικευμένων δικών τους εμπειρογνωμόνων να πάρουν στοιχεία και να έχουν πλήρη ενημέρωση από το Υπουργείο και τον κ. Λακκοτρύπη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως την κατέθεσε στην κ. Λουτ, δηλαδή την ετοιμότητα και τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από το σημείο όπου αυτή είχε διακοπεί στο Κραν Μοντάνα, και με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες. Συγκεκριμένα, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε και υπογράμμισε στην κ Λουτ ότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε και κατέθεσε γραπτώς θέσεις έναντι και των έξι παραμέτρων που πρότεινε ο ΓΓ με το πλαίσιο. Αυτό υπογράμμισε και στους πολιτικούς αρχηγούς, επεσήμανε.

Είπε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε στην κ. Λουτ ότι ανταποκρινόμαστε πλήρως στην έκκληση του ΓΓ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως “αναμένουμε βεβαίως το αποτέλεσμα της διερευνητικής αποστολής την οποίαν ανέλαβε η κ. Λουτ”.

“Έγινε γενικότερα συζήτηση, ανάλυση, ακούστηκαν οι εκτιμήσεις και οι εισηγήσεις των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με όλες τις πτυχές του Κυπριακού”, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

Επεσήμανε πως στη συνεδρία σήμερα έγινε ενημέρωση και για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πρόγραμμα όπου τα πράγματα προχωρούν. Αναλυτική ενημέρωση έγινε και από τον Υπουργό Ενέργειας σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών συνεργατών της Κυπριακής Δημοκρατίας για δραστηριότητες στην ΑΟΖ της και για τις διαπραγματεύσεις με τους αδειοδοτουμένους εταίρους μας και την επικείμενη αξιοποίηση του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματά συμφωνήθηκε ότι μετά από τη γενική ενημέρωση, το επόμενο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν μέσω δικών τους εμπειρογνώμων εκπροσώπων να πάρουν στοιχεία και να έχουν πλήρη ενημέρωση από το Υπουργείο και τον Υπουργό”.

“Το ζήτημα που αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ είναι γνωστό ότι έχει δύο πτυχές: τη διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, και κυρίως τη διαπραγμάτευση με τις αδειοδοτημένες εταιρείες όπου έχει εκτεθεί στη συνεδρία σήμερα το διακύβευμα, και έχει συζητηθεί. Και θα συνεχιστεί ο διάλογος και θα ακουστούν οι απόψεις και των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ζητήματα, για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με δεδομένο ότι το ενεργειακό πρόγραμμα προχωρά», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση του κοιτάσματος που είναι και υπαρκτό και αξιοποιήσιμο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, είπε ότι «η κ. Λουτ, όπως έχει πει και όπως έχει διατυπώσει και γραπτώς ο ΓΓ, προσπαθεί να εξακριβώσει, να ανιχνεύσει, να διακριβώσει τη θέση των διαφόρων πλευρών, προκειμένου ο ΓΓ να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Επομένως η κ. Λουτ ζήτησε να μάθει συγκεκριμένα ποια είναι η τοποθέτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυτή που γνωρίζουμε. Ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη και διατεθειμένη για επανέναρξη με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και πάντοτε φυσικά στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση δηλώσεις πολιτικών αρχηγών η κ. Λουτ διερεύνησε τα όρια ελαστικότητας όπως επίσης και το θέμα της διαδικασίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κ. Λουτ με σοβαρότητα, τεκμηριωμένα, διότι είναι γνώστης του  Κυπριακού, απηύθυνε ερωτήσεις για να διαπιστώσει ποια είναι αυτή τη στιγμή η θέση της κάθε πλευράς. Η θέση της δικής μας πλευράς, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση που μπορεί να γίνεται από τον οποιονδήποτε, είναι ότι, ναι, θέλουμε και περιμένουμε ο ΓΓ να πάρει την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση από εκεί που είχαμε φτάσει στο πλαίσιο των διαδικασιών, πάντα των ΗΕ. Και οι διαδικασίες των ΗΕ είναι γνωστές. Και για το Κυπριακό η διαδικασία είναι συμφωνημένη εδώ και χρόνια».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση της κ. Λουτ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενημερωθήκαμε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Ήταν αναμενόμενο ότι στο επόμενο διάστημα αναλόγως της ευχέρειας και του προγραμματισμού τόσο του δικού της όσο και των πρωτευουσών που εμπλέκονται, θα έχει συναντήσεις και στην Άγκυρα και στην Αθήνα και στο Λονδίνο και στις Βρυξέλες. Οι πληροφορίες είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρώσει τις επισκέψεις της.Από την πλευρά μας, πλέον, αναμένουμε από τα ΗΕ», επεσήμανε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα το δούμε αν έχουμε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση της δικής μας πλευράς είναι απολύτως θετική, σύμφωνα ακριβώς με το τι περιμένει ο ΓΓ, και εμείς περιμένουμε να δούμε την τοποθέτηση της άλλης πλευράς, της τουρκοκυπριακής, και ειδικότερα, λόγω του ειδικού βάρους που έχει, της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν η πλευρά μας θα αναμένει την έκθεση της κ. Λουτ ή θα υπάρξει εκ των προτέρων ενημέρωση, ο κ. Προδρόμου είπε «θα αναμένουμε από τη Γενική Γραμματεία της οποίας απεσταλμένη ειδική σύμβουλος είναι η καΛουτ. Ούτως ή άλλως τη Διάσκεψη για την Κύπρο και τους προηγούμενους κύκλους διαπραγματεύσεων τους ενεργοποιεί ο ΓΓ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέχει καλές υπηρεσίες για τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό», επεσήμανε.