ΓΓ ΑΚΕΛ : Υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για συνέχιση των συνομιλιών


Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη συνέχιση των συνομιλιών «και αυτό πρέπει να καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από τη δική μας πλευρά» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί των όσων ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη στιγμή, είπε, που δεν ολοκλήρωσε ακόμη τις επαφές της η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

«Επειδή η αποστολή της κ. Λουτ είναι σε εξέλιξη δεν πρόκειται να αναφερθώ στο τι μας έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είπε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ συγκεκριμένος στο τι ζητούσε από τον κάθε εμπλεκόμενο και ήταν τρία πράγματα. Σε  ότι αφορά την ουσία, είχε την απαίτηση να αποδεχθούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, στη βάση του άτυπου εγγράφου για τον μηχανισμό της εφαρμογής της λύσης καθώς επίσης και στη βάση των συγκλήσεων οι οποίες είχαν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «σε ότι αφορά τη διαδικασία, ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουμε σε δύο τραπέζια στο ένα θα συζητιούνται τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων με μια συγκεκριμένη σύνθεση και στο άλλο θα συζητιούνται τα θέματα της εσωτερικής πτυχής με μια διαφορετική σύνθεση».

Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες, ζητούσε πέραν από αυτά, να πεισθεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση, αυτή τη φορά όχι μόνο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά αυτές να έχουν θετική κατάληξη».

«Η άποψή μας ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να πείσει ότι είναι έτοιμος να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο όπως το έχει διαγράψει σε επανειλημμένες εκθέσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ» είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε πως «δεν αποτελεί επιλογή κατά την άποψή μας η διαφοροποίηση του επιδιωκόμενου στόχου και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή, διότι εάν θα τεθεί θέμα αλλαγής του στόχου λύσης του Κυπριακού, αυτό δεν θα είναι προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κράτους αλλά προς την κατεύθυνση της λύσης δύο κρατών και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο».

«Και επιμένω ότι η διχοτόμηση  δεν θα είναι το τέλος του δρόμου θα είναι η αφετηρία πολλών περιπετειών για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι «ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να τεθεί προς συζήτηση ένας τέτοιος στόχος».

Από εκεί και πέρα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  «επαναλαμβάνω ότι εμείς θα αναμένουμε ποια θα είναι η κατάληξη της αποστολής την οποία έχει αναλάβει η κ. Λουτ και όταν και εφόσον ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαβουλεύσεις και ο ΓΓ του ΟΗΕ πάρει τις αποφάσεις του, εμείς θα τοποθετηθούμε για όλα όσα έχουμε ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο και αυτό πρέπει να καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από τη δική μας πλευρά», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Για τα ζητήματα ενέργειας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας για τα θέματα τα οποία είναι ενώπιον της Κυβέρνησης και εμείς ζητήσαμε να γίνει σε περισσότερο βάθος ενημέρωση».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί να στείλουμε το κάθε πολιτικό κόμμα τα άτομα του που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο Υπουργείο Ενέργειας για να ενημερωθούν ολοκληρωμένα».

Κατέστησε, ωστόσο σαφές, ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση και δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που θα αποφασίσουν για τα ζητήματα τα οποία είναι όντως σημαντικά και είναι ενώπιον της Κυβέρνησης».