Πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου του ΣΑΠΑ ζητά το ΑΚΕΛ

 Και επικρίνει έντονα την προσπάθεια διαπόμπευσης και διασυρμού ατόμων 

Εντονη κριτική άσκησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Α.Κυπριανού για τον τρόπο που οι διωκτικές αρχές χειρίζονται  την υπόθεση του σκανδάλου του ΣΑΠΑ  και κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να προστατεύσει την αξιοπιστία  των ερευνών και τη διαδικασία. Μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο ο Α. Κυπριανού  αφού υπογράμμισε  πως το ΑΚΕΛ ζητά  την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου στο ΣΑΠΑ και όσοι εμπλέκονται να τιμωρηθούν παραδειγματικά , μίλησε για προχειρότητα γιατί τα στοιχεία  που προσκόμησαν στο δικαστήριο στηρίχθηκαν μόνο στη μαρτυρία του βασικού ύποπτου του κ. Βέργα.apoxpafou_607_373_577_324

Το ΑΚΕΛ  εξέδωσε μετά ανακοίνωση στην οποία  τονίζονται τα πιο κάτω:

«Απαιτούμε οι ύποπτοι να αχθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, να δικαστούν και όσοι αποδεδειγμένα ενέχονται στο σκάνδαλο να καταδικαστούν. Καμία ανοχή και καμία κωλυσιεργία δεν μπορεί να επιδειχθεί.

Οι διωκτικές αρχές, Γενική Εισαγγελία και Αστυνομία, έχουν καθήκον με ταχύτητα να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν το ανακριτικό έργο. Η επάρκεια και η αξιοπιστία του δικού τους έργου είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του θέματος.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι εξελίξεις δημιουργούν ερωτηματικά για τον τρόπο που οι διωκτικές αρχές χειρίζονται το όλο θέμα. Οι διωκτικές αρχές καλούνται να προστατεύσουν την αξιοπιστία των ερευνών και της διαδικασίας.

Πρώτο, είναι απαράδεκτες οι διαρροές που σημειώνονται από το ανακριτικό υλικό. Δεν μπορεί μέσω τους να διαπομπεύονται άνθρωποι. Είναι ευθύνη των ανακριτικών αρχών να τηρείται εχεμύθεια. Αυτές κατέχουν το υλικό, αυτές οφείλουν να το προστατεύουν.

Δεύτερο, μας ανησυχεί η προχειρότητα με την οποία οι διωκτικές αρχές στηριζόμενες σε μια μόνο μαρτυρία, αυτή του βασικού υπόπτου του κ. Βέργα, προέβηκαν σε συλλήψεις με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να τις απορρίψει. Σε ένα Κράτος Δικαίου η ορθή απονομή της δικαιοσύνης θα πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Τις διαρροές και τον τρόπο διαχείρισης του όλου θέματος, το ΑΚΕΛ θα τα θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Γενικής Εισαγγελίας.
Επίσης, θα θέσει το θέμα στον Πρόεδρο της Βουλής και θα το εγγράψει προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών του Σώματος.»

Ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας

Η Νομική Υπηρεσία, “με όλα τα στελέχη της ανεξαίρετα, θα συνεχίσει, χωρίς κανένα περισπασμό ή βραδυπορία, την εκτέλεση των θεσμικών της καθηκόντων, για τη διερεύνηση της σοβαρής υπόθεσης” που αφορά το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ), “συστήνοντας προς κάθε κατεύθυνση ηρεμία και νηφαλιότητα”.

Σε ανακοίνωση σε σχέση με την ερευνωμένη από την Αστυνομία υπόθεση του ΣΑΠΑ και τη χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση τριών υπόπτων για την υπόθεση, η Νομική Υπηρεσία σημειώνει ότι “αναμένεται η λήψη της γραπτής απόφασης, από τη Νομική Υπηρεσία, μαζί με τα πρακτικά, ημερομηνίας 7.12.2014, του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, προς το σκοπό προσεκτικής μελέτης τους, και λήψης απόφασης για τα περαιτέρω, αναγκαία και επιβαλλόμενα διαβήματα, εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας”.

“Το ανακριτικό έργο, εν τω μεταξύ, θα συνεχισθεί, συντεταγμένα, με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, γιατί κατανοούμε πλήρως τη σοβαρότητα και το ενδεχόμενο εύρος στο οποίο δυνατό να εκτείνεται αυτή η υπόθεση. Τούτο, εξάλλου, εξυπηρετεί και την κατά το δυνατό συντομότερη διασαφήνιση ζητημάτων που αφορούν κατ΄ ισχυρισμόν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση. Χωρίς όμως, να παραβιάζονται βασικοί κανόνες της ανακριτικής διαδικασίας”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “η η αναπόφευκτη δημοσιότητα τέτοιων υποθέσεων δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει σε συμπέρασμα για την αθωότητα ή την ενοχή οποιουδήποτε, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και ούτε είναι επιτρεπτό θεσμικά, καθόσον μας αφορά, οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για τις διάφορες προϋποθέσεις ή φάσεις της σε εξέλιξη ανακριτικής διαδικασίας”.

“Τέτοια συμπεράσματα, εξέταση και έλεγχος επιβάλλεται να λαμβάνουν χώραν μόνο μέσα σε αίθουσες δικαστηρίων”, επισημαίνει η Νομική Υπηρεσία.

Δήλωση βουλευτή ΔΗΣΥ Α.Κυπριανού

Ο βουλευτή του  ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού με γραπτή δηλωση του αφού αναφέρει ότι «μετά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με πιθανό χρηματισμό αξιωματούχων της πολιτείας για έργα από διάφορες εταιρείες»  καλεί    την Ελεγκτική Υπηρεσία όπως:

Α) Ελέγξει όλα τα συμβόλαια των συγκεκριμένων εταιρειών και όχι μόνο, σε δήμους, Συμβούλια Αποχετεύσεων, Ημικρατικούς Οργανισμούς, Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλες αναθέτουσες αρχές.

Β) Είναι σημαντικό όλα τα συμβόλαια να ελεγκτούν για πιθανές επεκτάσεις, επιπρόσθετες απαιτήσεις εργολάβου, προδιαγραφές υλικών, αλλαγές υλικών, χρόνο αποπεράτωσης, τιμωρητικές ρήτρες για καθυστερήσεις κλπ.

Αν δυστυχώς αποδειχτεί ότι υπήρχαν πελατειακές σχέσεις, σχέσεις διαφθοράς και χρηματισμού μεταξύ αξιωματούχων και εργοληπτικών εταιρειών, τότε φυσιολογικά αυτό δεν αφορά πλέον μόνο το Δήμο Πάφου ή το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου.