Πρόσκληση προς στις εκπαιδευτικές οργανώσεις να προσέλθουν στο διάλογο απευθύνει ο Υπ. Παιδείας

 

Σε νέα πρόσκληση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να προσέλθουν στο διάλογο θα προχωρήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, σε σημερινές του δηλώσεις.imagew-5.aspx

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από την προγραμματισμένη συνάντηση, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μεταξύ του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Κώστα Χαμπιαούρη και του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Κώστα Γιάγκου, του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκη Σολομωνίδη και του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκου Νικηφόρου.

Στην ίδια συνάντηση είχαν προσκληθεί και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν ανακοινώσει από χθες επίσημα ότι δεν θα προσέλθουν στην συνάντηση.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η σημερινή συνάντηση «πραγματοποιήθηκε μετά από την πρόσκληση μας για να γίνει μια πλήρης ενημέρωση στις απόψεις, στις εισηγήσεις, στις αποφάσεις που έχουν παρθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα πλαίσια του εξορθολογισμού, ούτως ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις που βγαίνουν προς τα έξω».

«Έγινε αναφορά τόσο στον εξορθολογισμό που αγγίζει την οικονομική πτυχή αλλά και στον εξορθολογισμό που αγγίζει την εκπαιδευτική, παιδαγωγική πτυχή. Με όσα έχουμε αναφέρει στους φίλους γονείς που παρευρέθηκαν και τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς, είναι κοινή θέση ότι με αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν και μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο για να προχωρήσουμε τον εξορθολογισμό, θα βγει ενισχυμένο το δημόσιο σχολείο, θα βγουν ενισχυμένοι οι εκπαιδευτικοί μας, θα βγουν ενισχυμένοι οι μαθητές μας», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι είναι ανοικτοί στον διάλογο.

«Θα αποστείλω και πάλι πρόσκληση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ευελπιστώ πως θα γίνουν δεύτερες σκέψεις για να συνεχιστεί ο διάλογος και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε δυσάρεστες επιπτώσεις τον προσεχή Σεπτέμβρη. Ευχαριστώ και πάλι τους φίλους γονείς. Θέλω να ξέρετε ότι ο αγώνας είναι κοινός . Πολύ σωστά έχετε επισημάνει ότι πάνω απ’ όλα είναι τα παιδιά μας. Είναι η πατρίδα μας. Είναι οι εκπαιδευτικοί μας που αξίζει να πούμε ότι χαίρουν εκτίμησης στον κόσμο, χαίρουν της δικής μου εκτίμησης και της δικής σας και να σταματήσουν πλέον κάποιοι να περνούν λανθασμένα μηνύματα», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, στις δηλώσεις του είπε ότι κατά την σημερινή συνάντηση έχουν ακούσει τον Υπουργό Παιδείας, έχουν ανταλλάξει διάφορες απόψεις σχετικά με τον εξορθολογισμό.

«Μας λυπεί η απουσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων οι οποίες επέλεξαν να μην είναι εδώ, παρόλο που θεωρώ ότι ο σημερινός διάλογος ήταν αρκετά καλός. Απ’ εκεί και πέρα, μας ικανοποιεί και φεύγουμε ικανοποιημένοι σχετικά με δύο σημεία: Το πρώτον ότι το Υπουργείο προχωρά όχι μόνο σε οικονομικό εξορθολογισμό, όπως έχει βγει προς τα έξω, αλλά αυτό που λέμε και εμείς και σε εκπαιδευτικό εξορθολογισμό και αναλύσαμε τα διάφορα θέματα όπως πρέπει σχετικά και με την ύλη και με το διδακτικό χρόνο και με την αξιολόγηση του μαθητή τα οποία για μας εμπίπτουν στο θέμα του εκπαιδευτικού εξορθολογισμού», συμπλήρωσε.

Απ’ εκεί και πέρα, είπε ο κ. Κυριάκου, είναι ικανοποιημένοι και στο γεγονός ότι για τον οικονομικό εξορθολογισμό, τουλάχιστον, παρουσία και των τριών Προέδρων των Συνομοσπονδιών, ο Υπουργός Παιδείας έχει πει ότι μπορεί να συζητηθούν στο τραπέζι του διαλόγου τα πάντα, ακόμα και τα τέσσερα μέτρα τα οποία έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο «και μέσα από ένα διάλογο να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και να μπορέσουμε την 1η Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα».

«Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους μας, τους γονείς και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, νομίζω δεν χωρίζουν πολλά το Υπουργείο Παιδείας από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, και μέσω ενός διαλόγου μπορούμε να βρούμε την λύση και να ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα και έχουν συζητήσει όλα τα θέματα τα οποία είναι στην σκέψεις του Υπουργού Παιδείας αλλά και του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τον εξορθολογισμό.

«Έχουμε ενημερωθεί πλήρως και έχουμε πάρει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία έχουμε θέσει. Έκκληση και από εμένα είναι να μπούμε σε ένα διάλογο, εποικοδομητικό που θα φέρει την ηρεμία στην εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι όντως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να έρθουν στο διάλογο. Σήμερα αγγίξαμε όλα τα θέματα . Εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για τα παιδιά μας. Τα παιδιά που μέσω του εξορθολογισμού θα έχουν δικαίωμα για τον εκσυγχρονισμό και της ειδικής εκπαίδευσης και της ενιαίας εκπαίδευσης και για τα θέματα παραβατικότητας, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι μέσω του εξορθολογισμού θα απαιτήσουμε και εμείς ως οργανωμένοι γονείς να αναπτύξουμε και να εμπλουτίσουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα αλλά και να ενισχύσουμε όλες αυτές τις δράσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Ενίσχυση για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, παραβατικότητας, τάξης, υποδοχής. Άρα, αυτά πρέπει να προέλθουν από ένα εξορθολογισμό», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συνάντηση.

«Θα ενημερώσουμε και τους υπόλοιπους συνδέσμους μας και έχουμε αναλάβει και μια πρωτοβουλία ως Δημοτική, που θα προσπαθήσουμε με κάποιες κινήσεις δικές μας να φέρουμε ξανά όλους τους φορείς στο διάλογο για να δούμε πως μπορούμε να βρούμε λύση», είπε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Κώστας Γιάγκου, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν προχωρήσει σε μια ανακοίνωση στήριξης προς την ΠΟΕΔ.

«Σήμερα έχουμε αποδεχτεί την πρόσκληση του Υπουργού και ενημερωθήκαμε πλήρως για τα όσο αφορούν τον εξορθολογισμό τον οποίο σχεδιάστηκε και προωθείτε από το Υπουργείο Παιδείας . Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι ως προδημοτική εκπαίδευση. Πολλά από τα αιτήματα μας, πιστεύω, ότι θα είναι εντάξει να ικανοποιηθούν, τουλάχιστον έτσι βλέπουμε προς το παρόν, και καλώ και την πλευρά των εκπαιδευτικών της ΠΟΕΔ και της ΟΕΛΜΕΚ να έρθουν στο διάλογο, γιατί μόνο μέσα από ένα διάλογο μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας και πιστεύουμε ότι υπάρχει έδαφος επίλυσης όλων των διαφορών. Υπάρχει καλή διάθεση από το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό στο να επιλυθούν όλα και να ξεκινήσει ο Σεπτέμβρης και να μας βρει όλους πίσω στο σχολείο», κατέληξε.