Στους 19 οι νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο ανοικτά της Γιαλούσας


Αναζητούνται άλλοι 25

 

Στους 19 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών μεταναστών από το ναυάγιο πλοιαρίου ανοικτά της Γιαλούσας ενώ 105 διασώθηκαν και ένας τραυματίας imagew-4.aspxέχει μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Κερύνειας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο πλοιάριο που βυθίστηκε 16 ναυτικά μίλια ανοικτά της Γιαλούσας λίγο πριν τις 6 σήμερα το πρωί επειδή έμπαζε νερά στο μηχανοστάσιο, επέβαιναν συνολικά 150 άτομα. Το ναυάγιο δεν σημειώθηκε στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, αναφέρεται, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για χωρικά ύδατα της Τουρκίας ή διεθνή. Πάντως στην επιχείρηση διάσωσης λαμβάνουν μέρος κυρίως τουρκικές ομάδες, η ακτοφυλακή της Τουρκίας, αλλά και του ψευδοκράτους, καθώς και μια κορβέτα, ελικόπτερα του τουρκικού κατοχικού στρατού και των τουρκικών διασωστικών μονάδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των μεταναστών που επέβαιναν στο πλοιάριο συνδράμει και η φρεγάτα Μπαρμπαρός με το ελικόπτερο που σταθμεύει σε αυτή.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν για την περισυλλογή των ναυαγών εκδόθηκε μέσω NAVTEX έκκληση και παραπλέοντα πλοία όπως το υπό σημαία Παναμά «Aspiri» εμπορικό πλοίο έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο των κατοχικών δυνάμεων στην Κερύνεια. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Μερσίνη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, αναζητούνται στη θάλασσα ακόμα 25 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοιάριο. Επιτόπου έσπευσε ο «υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών», Τολγκά Ατακάν, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι δεν γνωρίζουν την χώρα προέλευσης των μεταναστών, ούτε την αφετηρία του πλοιαρίου και θα έχουν περισσότερες πληροφορίες αργότερα.